Inst. Militarizate Sambata 23 Iunie 2018 - 5268 vizitatori azi
Invitatie la Fair - Play!, Sport fara violenta! si Alege sa fii Fair - Play!

Informare privind activitatea desfasurata pentru asigurarea ordinii publice la manifestarile sportive in sezonul competitional 2016-2017 la nivelul judetului Bistrita-Nasaud. Aspecte legislative. Orice activitate sportiva la care participa un public numeros se organizeaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 4 din 2oo8, privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive, modificata si completata de legea nr. 1O/2O12, a Legii nr. 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, respectiv a Legii nr. 550/2004, privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane.

Obligatia de a asigura protectia si siguranta spectatorilor, sportivilor si oficialilor si de a lua masuri pentru prevenirea si inlaturarea oricaror incidente ce se pot produce pe traseele de afluire-defluire si in interiorul arenelor sportive, revine organizatorilor si fortelor de ordine angrenate. Aceste masuri trebuie asigurate atat inainte, pe timpul cat si dupa terminarea competitiei sportive.

De asemenea, asigurarea ordinii publice in zona apropiata si imediata a arenelor sportive si a altor locuri destinate desfasurarii competitiilor si jocurilor sportive cu grad mediu de risc, precum si a celor cu grad ridicat de risc se realizeaza in mod nemijlocit de catre structurile de jandarmi competente teritorial.

Totodata, raspunderea pentru asigurarea masurilor de ordine si siguranta in interiorul arenelor sportive revine organizatorului, care poate incheia in acest sens contracte de prestari servicii, in conditiile legii, cu societati specializate de protectie si paza sau, in lipsa acestora, cu politia locala.

Baza legala prevede o serie de obligatii ale organizatorilor, respectiv ale spectatorilor care participa la manifestarile sportive de orice fel.

Organizatorii trebuie sa afiseze lizibil, in locuri vizibile, la portile de acces, regulile ce trebuie respectate la competitiile si jocurile sportive, materialele sau obiectele interzise a fi introduse in arena sportiva, precum si sanctiunile care se aplica in astfel de cazuri. De asemenea, acestia trebuie sa imprime pe documentele de acces, pliante, programe sau pe alte materiale publicitare ori promotionale, care sunt distribuite cu ocazia desfasurarii competitiilor sau jocurilor sportive, regulile ce trebuie respectate, materialele sau obiectele interzise a fi introduse in arena sportiva, precum si sanctiunile care se aplica in situatia nerespectarii acestor reguli.

Asigurarea ordinii si sigurantei participantilor in interiorul arenelor sportive in care se desfasoara competitii sau jocuri sportive cu grad scazut de risc se poate face de catre organizator cu personal propriu. Organizatorul raspunde pentru selectia, angajarea, nivelul de pregatire, echiparea si dotarea personalului propriu care executa masurile de ordine si siguranta.

La orice activitate de acest gen se intocmeste un  plan de actiune care este aprobat, in toate situatiile, de catre comandantul structurii de jandarmi competente teritorial. Fiecare unitate de jandarmi desemneaza un ofiter de informare, insarcinat cu stabilirea contactelor de lucru cu oficialii cluburilor sportive din zona de responsabilitate.

Din punct de vedere al gradului de risc, competitiile sau jocurile sportive se clasifica in: competitii sau jocuri sportive fara grad de risc, cu grad scazut de risc, cu grad mediu de risc sau cu grad ridicat de risc.

Gradul de risc al competitiilor si jocurilor sportive organizate in cadrul fiecarei ramuri de sport se stabileste conform criteriilor elaborate de catre federatiile sportive nationale, cu consultarea Jandarmeriei Romane. Criteriile de stabilire a gradului de risc vor fi cuprinse in regulamentele de organizare a activitatii federatiilor respective.

Restabilirea ordinii publice in interiorul arenei sportive se executa de catre efectivele de jandarmi, din initiativa comandantului acestora, cu aprobarea, dupa caz, a prefectului sau a reprezentantului acestuia. Aprobarea acestuia nu este necesara in cazul in care asupra fortelor de ordine se exercita violente care pun in pericol iminent viata, integritatea corporala sau sanatatea acestora ori a altor persoane sau cand exista indicii temeinice ca participantii pregatesc ori au comis o fapta de natura penala.

Evacuarea din arena sportiva a unui grup de participanti, in situatia in care, prin faptele savarsite de catre acestia, se pune in pericol siguranta desfasurarii competitiei sportive, se face, dupa caz, la dispozitia prefectului sau a reprezentantului acestuia ori la solicitarea responsabilului de ordine si siguranta al organizatorului, care cere, in scris, interventia fortelor de ordine.

La nivel judetean exista constituita Comisia Judeteana de actiune impotriva violentei in sport. Aceasta comisie poate stabili in sarcina organizatorului obligatii suplimentare fata de cele stabilite de federatiile sportive de specialitate, in conditiile in care se constata necesitatea adoptarii acestora, pentru anumite jocuri sportive.

  In ceea ce priveste aplicarea sanctiunilor, agentii constatatori pot aplica pe langa amenda si sanctiunea contraventionala complementara de interzicere a accesului la competitiile sportive de genul celor la care s-a savarsit contraventia.

Pentru o buna comunicare cu organizatorii de competitii sportive la nivelul fiecarei unitati este stabilit un ofiter de informare  (persoana anume desemnata din cadrul unitatii de jandarmi, care are ca atributii relationarea dintre aceasta si un club din zona de responsabilitate, consilierea responsabilului de ordine si siguranta al clubului pe probleme de securitate si gestionarea datelor si informatiilor referitoare la comportamentul sustinatorilor clubului respectiv), un monitor de securitate ( persoana anume desemnata din cadrul unitatii de jandarmi, care are responsabilitatea de a supraveghea comportamentul si actiunile suporterilor unui club din zona de competenta, precum si relationarea acestora cu fortele de ordine) si un responsabil de ordine si siguranta (persoana anume desemnata de catre organizator, care asigura coordonarea dispozitivului realizat de catre personalul de ordine si siguranta si relationarea cu fortele de ordine si cu reprezentantii celorlalte autoritati si institutii care concura la desfasurarea in bune conditii a competitiei sau a jocului sportiv)

Pe segmentul imbunatatirii calitatii serviciului de ordine si siguranta in interiorul arenelor sportive (stewarding), subliniem faptul ca specialistii Jandarmeriei Romane PNIMS au initiat proiectul Standardului Ocupational "Agent de securitate competitii sportive", acesta fiind deja aprobat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (publicat inclusiv in Lista standardelor pentru educatie si formare profesionala pe site-ul ANC).

Pe parcursul acestui sezon competitional, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud au fost executate 109 misiuni  de asigurare a ordinii publice, fiind folosite 518 efective.

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud, au asigurat masurile de ordine publica cu ocazia desfasurarii partidelor de fotbal programate in cadrul Ligii a III-a (F.C.Bistrita - pana s-a desfiintat in 19.04.2017), IV-a si a V-a, masculin si din cadrul Super-Ligii de fotbal feminin la jocurile de pe teren propriu ale echipei Heniu Prundu-Bargaului. Totodata, au fost asigurate masuri de ordine publica si la alte manifestari sportive in afara celor fotbalistice si anume la jocurile de handbal feminin ale echipei CSM Bistrita, haltere, cross, ciclism, tenis de masa, dans sportiv, enduro, etc.

Ca o particularitate a perioadei analizate, trebuie mentionata dezvoltarea in judetul nostru a sporturilor auto-moto, ciclism, duatlon sau triatlon. Premergator si pe timpul desfasurarii competitiilor pe acest segment sportiv a avut loc o relationare deosebita cu organizatorii, acestia preocupandu-se intens pentru obtinerea tuturor avizelor legal necesare si intreprinderea masurilor necesare desfasurarii competitiilor in deplina legalitate.

Totodata, o noutate absoluta aparuta in calendarul sportiv o reprezinta cursele de atelaje canine, in perioada analizata avand loc pentru prima data la Piatra-Fintinele competitia internationala de profil.

 

Activitati preventiv-educative

 

Reprezentantii Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud sprijina, sub toate formele, actiunile preventive initiate de federatiile de specialitate si desfasoara campanii educative in unitatile de invatamant preuniversitar in scopul dezvoltarii, in randul elevilor, a spiritului civic si a unui comportament prosocial.

Pentru prevenirea faptelor antisociale pe timpul manifestarilor sportive, precum si pentru prevenirea violentei in sport, compartimentul de profil a organizat 12 actiuni in cadrul a 3 campanii : Invitatie la Fair - Play!, Sport fara violenta! si Alege sa fii Fair - Play!

La cele trei programe au participat un numar de 5.410 persoane, au fost distribuite spre informarea cetatenilor un numar de 3.162 materiale informative (pliante, flyere), la niciuna dintre manifestari nefiind constatate activitati antisociale ale suporterilor atat cu ocazia participarii la competitii si jocuri sportive cat si la alte manifestari publice.

 

Pregatirea debutului sezonului competitional

 

La nivelul judetului Bistrita-Nasaud au fost desfasurate intalniri cu reprezentanti ai Directiei Judetene pentru Sport si Tineret, organizatorii de jocuri sportive, responsabilii de ordine si siguranta, reprezentanti ai Politiei, ai Inspectoratelui pentru Situatii de Urgenta, Politia Locala, precum si reprezentanti ai altor institutii implicate in asigurarea masurilor de ordine publica, avand ca scop schimbul de date de interes, informarea reciproca cu aspecte de noutate, stabilirea modalitatilor si canalelor de cooperare, respectiv stabilirea si operationalizarea procedurilor de lucru.

Premergator debutului competitional au fost urmarite aspecte precum:

 

-        existenta unor sisteme eficiente de comunicare cu publicul;

-        existenta unui spatiu care sa fie destinat organizarii punctului de comanda aflat la dispozitia fortelor de ordine;

-        existenta si functionarea sistemului de supraveghere video;

-        existenta afiselor cu atentionari adresate participantilor;

-        existenta locului special amenajat pentru depozitarea obiectelor retinute in urma efectuarii controlului corporal preventiv si al bagajelor;

-        stabilirea locului de dispunere in arena sportiva a suporterilor oaspeti.

 

            In data de 10 iulie 2017 a avut loc o activitate de verificare a conditiilor de siguranta la Sala Polivalenta Bistrita, in conformitate cu  prevederile art. 11 din Legea nr. 4 / 2008 - privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive, modificata si completata cu Legea 10  din 2012.

            La sedinta de cooperare care a avut loc cu aceasta ocazie au participat reprezentanti din cadrul:

- Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud;

- Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud / Politia mun. Bistrita;

- Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud;

- Directiei Judeteana pentru Sport si Tineret Bistrita-Nasaud;

- Organizatorul competitiilor, Clubul Sportiv Municipal Bistrita, inclusiv responsabilul de ordine si siguranta al organizatorului de joc;

- Politia Locala a municipiului Bistrita, care pe baza protocolului cu  organizatorul,  va asigura masurile de ordine publica in interiorul Salii Polivalente;

Scopul intalnirii de lucru a fost schimbul de date de interes, informarea reciproca asupra aspectelor de noutate, stabilirea modalitatilor si canalelor de cooperare, stabilirea si operationalizarea procedurilor de lucru; verificarea multidisciplinara a conditiilor de siguranta la arena sportiva.

Premergator debutului sezonului competitional 2016 - 2017, cat  si pe timpul desfasurarii acestuia, activitatile desfasurate de ofiterii de informare au vizat in principal urmatoarele aspecte:

- desfasurarea unor intalniri de lucru/sedinte de cooperare/activitati de evaluare premergator debutului sezonului competitional / in pauza competitionala cu responsabilul de ordine si siguranta sau alti oficiali ai cluburilor sportive care organizeaza jocuri sportive cu grad de risc;

- desfasurarea de activitati pentru consilierea responsabilului de ordine si siguranta al cluburilor in toate problemele de ordine si siguranta publica si informarea acestora cu date de interes pentru manifestarile sportive in vederea stabilirii masurilor in consecinta si inscrierea acestora in Planul de actiune intocmit pentru asigurarea ordinii publice la competitiile si jocurile sportive;

- supravegherea evolutiei evenimentelor, identificand persoanele cu comportament violent sau care instiga la dezordine, in scopul analizarii in timp oportun a premiselor privind tulburarea ordinii publice, precum si cele care pun in pericol viata sau integritatea fizica a persoanelor;

 

              Directii de actiune pentru perioada urmatoare:

 

      -   mentinerea la un nivel ridicat a misiunilor pentru asigurarea unui climat de liniste si siguranta cu ocazia competitiilor sportive;

      -    asigurarea ordinii si sigurantei publice cu ocazia Campionatului Mondial de Culturism si Fitness (Juniori si Masters) -10-13 noiembrie 2017;

      -      verificarea respectarii obligatiilor organizatorilor de evenimente sportive;

      -   verificarea periodica din punctul de vedere al respectarii conditiilor de siguranta a arenelor in incinta carora se vor desfasuara competitii sportive cu grad de risc;

      - continuarea activitatilor preventiv-educative pentru sezonul competitional viitor (tur) in vederea cresterii gradului de siguranta a  participantilor la competitii sportive;

    -  asigurarea conditiilor optime pentru desafasurarea cu eficienta sporita a activitatilor ofiterului de informare si a monitorilor de securitate;

    -    desfasurarea unui exercitiu de interventie privind restabilirea ordinii publice la Sala Polivalenta.

 

Parteneri: 

      Directia Judeteana pentru Sport si Tineret  Bistrita-Nasaud;

Comisia Judeteana de Actiune Impotriva Violentei in Sport

Asociatia Judeteana de Fotbal

CSM Bistrita

ACS HENIU Prundu Bargaului , etc.

 

 

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii1638 vizualizări24 august 2017
rss 2.0
rss 2.0