Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 25 Februarie 2021 - 19242 vizitatori azi
Doua decese provocate de furtuna in BN. Un barbat de 57 de ani din Bistrita, si un alt barbat de 47 de ani din Borleasa.

Duminica, 17 septembrie, in jurul orei 18.00, in urma fenomenelor meteo extreme, provocate de intensificari de vant ce au depasit in rafale 80 km/h, au fost inregistrate sute de apeluri pe numarul unic de urgenta 112, care anuntau diferite situatii de urgenta, in cea mai mare parte a judetului Bistrita - Nasaud.

            Pentru gestionarea situatiei operative din teren, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Bistrita - Nasaud a alertat toate subunitatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita, precum si toate comunitatile locale din judet.

            Peste 40 de pompieri militari, ofiteri si subofiteri si grupa operativa a inspectoratului, cu 11 mijloace tehnice - autospeciale de interventie pentru stingerea incendiilor cu accesorii pentru diferite tipuri de situatii de urgenta, echipaje SMURD, echipaje de descarcerare si  cele de interventie si salvare de la inaltime - au fost alocate in zonele in care populatia a fost afectata si au facut eforturi sustinute pentru sprijinirea cetatenilor. Concomitent, la nivel local, peste 80 de persoane din cadrul Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta si Serviciile Voluntare pentru Situatii de urgenta, cu mijloace tehnice puse la dispozitie de autoritatile locale, au actionat pentru sprijinirea populatiei afectate.

            Din pacate, un barbat in varsta de 57 de ani a fost surprins de un copac in Parcul Municipal Bistrita, iar un alt barbat in varsta de 47 de ni a fost surprins de o creanga rupta in localitatea Borleasa. In ciuda eforturilor echipajelor medicale alocate, organismele acestora nu au raspuns manevrelor de resuscitare, astfel ca medicii au fost nevoiti sa le constate decesul. Doua persoane, un barbat in varsta de 28 de ani din localitatea Livezile, respectiv o femeie in varsta de 75 de ani din localitatea Breaza, au fost preluate cu fracturi si alte leziuni si traumatisme de catre echipajele SMURD, respectiv SAJ Bistrita - Nasaud si transportate la UPU SMURD Bistrita pentru ingrijiri medicale suplimentare. Alte 15 persoane au ajuns la spitalele din Beclean (10), respectiv Bistrita (5), majoritatea dintre acestea refuzand internarea dupa consultul medical.

            Drumurile DN 17 (Pasul Tihuta), DN17C (Dealul Targului) , respectiv DN 17 D (Nasaud - Salva), a fost blocate total sau partial, insa echipajele de interventie profesioniste si voluntare au actionat rapid pentru deblocarea acestora, in vederea asigurarii accesului in toate punctele judetului. In acest moment, toate drumurile nationale si judetene sunt deschise circulatiei. Efective de la Serviciul Rutier si de la posturile de politie din comunele afectate au fost directionate in zonele afectate pentru fluidizarea circulatiei.   

            Un bilant preliminar arata ca municipiul Bistrita, orasele Nasaud, Beclean si Sangeorz Bai si 14 comune cu 29 de localitati au fost afectate de efectele furtunii (acoperisuri indepartate total sau partial, copaci rupti, stalpi si fire electrice rupte, autoturisme avariate). De asemenea, aproximativ 59000 (cca. 166000 persoane) au fost afectate total sau partial din punct de vedere al alimentarii cu energie electrica.  Echipele de interventie ale furnizorului de energie electrica sunt in teren pentru remedierea defectiunilor.

            Datele sunt in curs de actualizare, conform dinamicii evenimentelor din teren. 

 

            Persoana de contact: purtator de cuvant - plt. maj. Marius RUS 0748299990

0 comentarii3318 vizualizări18 septembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0