Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Duminica 18 Aprilie 2021 - 14587
Exercitiu de amploare - viaduct Dealu Stefanitei.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "BISTRITA" al Judetului Bistrita - Nasaud a organizat si desfasurat astazi, 4 octombrie a.c., un exercitiu tactic complex, cu doua scenarii diferite (interventia echipajelor de urgenta - profesioniste si voluntare - pentru lichidarea unui incendiu la un tren de calatori deraiat pe un viaduct si acordarea asistentei medicale pentru cei aproximativ 50 de calatori, ulterior interventia structurilor responsabile in domeniul C.B.R.N., in cazul producerii unui accident rutier in care a fost implicata o autocisterna care transporta acid sulfuric H2SO4).

Prima situatie tactica a presupus ca trenul care circula pe ruta Salva - Sighetu Marmatiei si care avea la bord aproximativ 50 calatori, inaintea sosirii in halta C.F.R. Dealu Stefanitei, din cauza nerespectarii restrictiei de viteza impusa la tranzitarea viaductului peste DN 17 C, la intrarea in localitate, a deraiat, ceea ce a dus la rasturnarea locomotivei, la avarierea garniturii, prabusirea partiala a viaductului si la blocarea caii de rulare feroviare.

A doua situatie tactica, conform careia din cauza haosului creat in zona viaductului, precum si din cauza aglomerarii traficului rutier pe DN 17 C, se produce un accident rutier in care este implicata o autocisterna ce transporta substante periculoase si care a intrat in coliziune cu un stalp al viaductului. In urma impactului au rezultat scurgeri de acid sulfuric.

Pentru gestionarea situatiilor date, la fata locului au fost directionate, succesiv: Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta si SVSU din localitatea Romuli si SVSU Telciu, echipaj de pompieri cu autospeciala de stingere de la Sectia de Pompieri Nasaud, echipaje de descarcerare, C.B.R.N. si prim ajutor S.M.U.R.D. de la Detasamentul de Pompieri Bistrita, punctul de comanda mobil si echipajul C.B.R.N. de la ISU Maramures, un TAB de cercetare C.B.R.N. apartinand Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan" Bistrita, Regionala CFR Cluj - Sectia L9 Sighetul Marmatiei, Biroul Judetean Politie Transporturi Bistrita - Nasaud, echipaje de politie rutiera si grupa operativa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita".

Exercitiul a intrat in categoria sesiunilor de pregatire trimestriale, organizate cu scopul de angrena toate structrurile cu atributii de sprijin in gestionarea situatiilor de urgenta specifice zonei noastre de competenta. Caracterul particular al activitatii a fost dat de inaltimea la care a avut loc interventia pentru stingerea incendiului la trenul deraiat pe viaduct, operatiuni de salvare la inaltime cu sprijinul alpinistilor specializati ai unitatii, izolarea zonei si luarea masurilor specifice pentru protejarea populatiei in urma unui accident cu substante chimice periculoase, coordonarea unitara echipajelor CBRN de la trei unitati pentru interventia la evenimentele majore de acest tip, fluidizarea traficului rutier de catre echipaje de politie etc. (www.facebook.com/isubistrita ).

 

INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU "BISTRITA" 

0 comentarii3297 vizualizări04 octombrie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0