Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Un jandarm aflat in concediu a intervenit in sprijinul a doi studenti.

Duminica seara, in jurul orei 19.00, un jandarm care se afla in concediu de odihna a intervenit pentru sprijinul a doi tineri, studenti in Cluj, care se intorceau de pe un traseu turistic in zona Valea Blaznei. Norocul a facut ca jandarmul sa treaca prin zona iar cei doi tineri i-au solicitat sprijinul, deoarece drumul era blocat de un brad cazut din cauza vantului puternic. Acesta a facut rost imediat de un motoferastrau si a trecut la eliberarea drumului.

            Situatia era cu atat mai grava, cu cat carburantul din rezervorul celor doi tineri era pe sfarsite. Dupa aproximativ doua ore, jandarmul a reusit deblocarea drumului, dupa care cei doi tineri au putut sa se indrepte in siguranta spre casa.

           Tinerii au dorit sa parcurga un traseu turistic pana in zona Vf. Ros dar nu se asteptau sa prinda prima ninsoare la acest sfarsit de saptamana, ca urmare nici nu erau pregatiti in acest sens.

            Acum in zona zapada are aproximativ 30 cm.

             In scopul evitarii unor accidente nedorite si pentru a fi in siguranta, Jandarmeria Montana transmite turistilor urmatoarele recomandari:

1. Inainte de a pleca in excursie, informati-va temeinic in legatura cu itinerariul propus (daca este accesibil, marcat sau daca prezinta portiuni periculoase) , prognoza meteo, conditiile climatice locale, starea de functionare a mijloacelor de transport pe cablu - acolo unde acestea exista;

2. Plecati pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie sa va lipseasca lanterna, cutitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil;

3. Nu riscati sa plecati singuri la drum si alegeti traseele in functie de pregatirea fizica, tehnica si psihica a celui mai slab din grup;

4. Nu deteriorati amenajarile turistice, marcajele sau indicatoarele;

5. Folositi numai traseele marcate. Urmariti marcajele de pe traseu;

6. Nu va abateti de la traseu si evitati scurtaturile;

7. In cazul aparitiei dificultatilor pe traseu sau al inrautatirii vremii, retrageti-va la cea mai apropiata cabana. Pe vreme rea (ceata, ger, viscol), deplasati-va in grup compact si, din nici un motiv, nu ramaneti in urma grupului;

8. Nu consumati bauturi alcoolice deoarece acestea diminueaza capacitatea de efort;

9. In cazul aparitiei unei situatii de dificultate sau de risc la adresa integritatii, sanatatii sau a vietii puteti solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin  intermediul numarului unic pentru apeluri de urgenta 112, specificand, pe cat posibil,  urmatoarele:

- datele de identificare ale persoanei care anunta;

- ce s-a intamplat;

- cate persoane au nevoie de ajutor;

- unde sunt persoanele aflate in dificultate;

- cand s-a produs accidentul.

 

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul 

            

0 comentarii2681 vizualizări30 octombrie 2017




rss 2.0
rss 2.0