Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Duminica 27 Septembrie 2020 - 8304 vizitatori azi
Ziua Veteranilor celebrata la Bistrita si Sintereag .

Comemorarea militarilor Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan" cazuti la datorie in teatrele de operatii. Ziua Veteranilor a fost instituita prin Legea numarul 150 din 22 octombrie 2014, in semn de inalta pretuire si recunostinta pentru sacrificiul militarilor care de-a lungul timpului au participat la misiuni in afara teritoriului national, punandu-si viata in slujba patriei. Romania se alatura, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum si altor state din Europa care, la 11 noiembrie, recunosc meritele personalului armatei participant la misiuni in diferite zone ale globului si isi comemoreaza eroii cazuti la datorie.

Denumita initial Ziua Armistitiului, ziua de 11 noiembrie a fost aleasa pentru simbolistica ei: intrarea in vigoare, la ora 11.00, in ce-a de-a 11-a zi, a celei de-a 11-a luni, a anului 1918, a Armistitiului intre Puterile Antantei si Germania, in urma caruia se punea capat Primului Razboi Mondial, creandu-se astfel premisele implinirii visului de secole al romanilor, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Cu ocazia acestei zile, cei trei eroi ai Brigazii 81 Mecanizata ­"General Grigore Balan", cazuti la datorie in teatrele de operatii din Angola si Afganistan au fost comemorati prin oficierea de servicii religioase si organizarea de ceremonii militare.

 In data de 01 octombrie 2010, sublocotenentul (post-mortem) Filip Petru Cristian se afla intr-o misiune de patrulare in provincia Zabul din Afganistan, cand vehiculul in care se afla a detonat un dispozitiv exploziv improvizat. In urma incidentului, eroul nostru si-a pierdut viata, alaturi de colegul sau, sublocotenentul (post-mortem) Sfeches Marius Florin, inmormantat in cimitirul din comuna Sintereag, judetul Bistrita-Nasaud.

           In municipiul Bistrita, la Cimitirul Eroilor a avut loc comemorarea eroului sublocotenent (post-mortem) Filip Petru Cristian, cazut la datorie in Teatrul de Operatii din Afganistan.

Activitatea s-a desfasurat in prezenta prefectului judetului Bistrita-Nasaud, domnul Frent Ovidiu-Victor, a vicepresedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, domnul Puica Vasile, a loctiitorului comandantului Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN", colonel Cristurean Ioan-Marian, a sefilor institutiilor locale ale sistemului national de aparare, paza si ordine publica din municipiul Bistrita, precum si a familiei eroului, a rudelor, prietenilor si a invitatilor la acest eveniment. La activitate au fost prezenti si elevi ai Colegiului Tehnic Infoel, coordonati de doamna profesoara Rusu Cristina, care la sfarsitul ceremoniei au depus flori la mormantul eroului.

De asemenea, astazi a avut loc comemorarea eroului sublocotenent (post-mortem) Sfeches Marius Florin din localitatea Sintereag, judetul Bistrita-Nasaud, in prezenta domnului primar al comunei Sintereag, domnul Bob Ioan, a sefului de stat major al  Batalionului 812 Infanterie "Bistrita", locotenent-colonel Gherghe Gheorghe, a reprezentantilor batalionului, precum si a familiei eroului, rudelor si invitatilor.

Cei doi eroi cazuti la datorie, din cadrul Batalionului 812 Infanterie "BISTRITA", au fost decorati (post-mortem) pentru sacrificiul suprem de catre presedintele Romaniei cu "Ordinul Steaua Romaniei, in grad de Cavaler cu Insemne de Razboi".

De-a lungul timpului, incepand cu anul 1996, aproximativ 6000 de militari din cadrul Brigazii 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN" au participat la misiuni in Teatrele de Operatii din Angola, Irak, Afganistan, Balcanii de Vest, dar si la misiuni individuale pe tot globul, aducandu-si aportul la promovarea imaginii Armatei Romaniei, atat in tara cat si peste hotare, prin modul exemplar de executare si indeplinire a sarcinilor si misiunilor incredintate.

Cu aleasa pretuire, va multumim pentru ca ne-ati fost alaturi si ati adus pios omagiu veteranilor din teatrele de operatii cazuti la datorie, al caror devotament si sacrificiu va ramane vesnic in inimile noastre. Nu vom uita niciodata curajul, spiritul de luptatori, coeziunea si solidaritatea de care militarii au dat dovada in timpul executarii misiunilor incredintate. Fie ca pilda lor sa ne dea curaj si incredere in fortele proprii!

Dumnezeu sa-i binecuvanteze si sa-i odihneasca in pace!

 

 

OFITER CU INFORMAREA SI RELATIILE PUBLICE AL BRIGAZII 81 MECANIZATA

     "General GRIGORE BALAN "

   Locotenent  Andreea-Maria MURESAN

0 comentarii3619 vizualizări11 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0