Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Si-a vizitat prietenii si a plecat cu banii acestora.

O femeie de 45 de ani din Beclean si-a vizitat prietenii la acest sfarsit de saptamana, iar la plecare si-a insusit suma de 1.400 de lei. La nici un sfert de ora de la plecarea acesteia, proprietarii si-au dat seama ca le lipseste o suma importanta de bani si au sunat imediat la 112. Jandarmii din cadrul Plutonului Beclean s-au deplasat la adresa indicata unde au primit informatiile necesare cu privire  la aceasta fapta. Imediat acestia au pornit in cautarea femeii, aceasta fiind gasita in zona Garii.

          Jandarmii au intocmit pe numele acesteia actele de sesizare pentru infractiunea de furt, conform art. 228, alin. 1, Cod Penal, acte care au fost inaintate Politiei pentru continuarea cercetarilor.

 

        Sanctiuni de peste 4.000 de lei la sfarsit de saptamana

         In ultimele 48 de ore, jandarmii au constatat mai multe fapte de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice. Astfel, in aria de competenta au fost aplicate sanctiuni pentru apelarea in mod nejustificat la mila publicului, tulburarea linistii publice, gesturi obscene, participare la scandal, nesupravegherea animalelor care pot prezenta un pericol pentru alte persoane. Conform prevederilor legii nr. 61 din 1991, pentru sanctionarea faptelor de  incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, au fost aplicate amenzi in valoare totala de 4.100 de lei.

 

        Drona ridicata fara autorizatie - dosar penal pentru un barbat din Bistrita  

        Un barbat de 43 de ani din Bistrita a ridicat de la sol o drona, cu scopul de a efectua filmari in zona unde se desfasura expozitia canina, din cartierul Viisoara.

         Conform prevederilor legale in vigoare acest lucru se poate efectua doar daca proprietarul poseda un certificat de inmatriculare sau identificare si autorizatie de navigabilitate.

         Pentru ca cel in cauza nu detinea aceste documente, pe numele sau au fost intocmite actele de sesizare pentru exploatarea unei aeronave fara ca aceasta sa posede un certificate de inmatriculare sau identificare si un certificat sau autorizatie de navigabilitate sau documente echivalente, conform prevederilor O.G. nr. 29 din 1997, republicata, privind Codul Aerian, art. 103, alin. 1, lit. a.

 

Jandarmeria recomanda:

Toti cei interesati de folosirea dronelor trebuie sa cunoasca si  prevederile legale in vigoare din acest domeniu de activitate. Astfel, conform legii se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele fapte:

a) exploatarea unei aeronave fara ca aceasta sa posede un certificat de inmatriculare/identificare si un certificat/autorizatie de navigabilitate ori documente echivalente;

b) nerespectarea restrictiilor impuse prin reglementarile specifice referitoare la zonele supuse servitutilor aeronautice sau prin avizele emise de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, de catre persoanele fizice si juridice prevazute la art. 78, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului;

c) efectuarea de operatiuni de transport aerian public fara detinerea licentei de operare si/sau a certificatului de operator prevazute la art. 50 alin. (1), daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului;

d) inscriptionarea neconforma cu certificatul de inmatriculare/identificare sau suprimarea marcilor de inscriptionare.

(2) Fapta prevazuta la lit. a), savarsita dupa refuzul eliberarii certificatului de inmatriculare sau a certificatului de navigabilitate, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani.

 De asemenea, in conformitate cu Hotararea nr. 912 din 2010, pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor in spatiul aerian national, precum si a conditiilor in care decolarea si aterizarea aeronavelor civile se pot efectua si de pe/pe alte terenuri sau suprafete de apa decat aerodromurile certificate dronele cu masa maxima de decolare mai mica sau egala cu 150 de kg pot fi operate daca:

  a) detine un certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana sau un certificat de inmatriculare ori un document echivalent emis de alt stat;

 b) in cazul in care aeronava are o masa maxima la decolare mai mare de 15 kg, detine un permis de zbor national emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana sau un document de certificare tehnica echivalent emis de alt stat, recunoscut de Autoritatea Aeronautica Civila Romana;

c) aeronava este asigurata, dupa caz, conform legii, pentru daune produse tertilor.
Ordinul nu se aplica aeromodelelor si dronelor care cu masa maxima la decolare mai mica sau egala cu 1 kg, atat timp cat:

 -sunt operate intr-o zona deschisa, fara constructii cu destinatia de locuinta;

 - sunt operate fara depasirea campului vizual al persoanei care asigura comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanta pe orizontala si de 100 m distanta pe inaltime fata de aceasta persoana;

  - nu au montate pe ele aparatura pentru filmare sau transmisie de date.

 

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul 

0 comentarii2912 vizualizări26 martie 2018




rss 2.0
rss 2.0