Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Sambata 04 Iulie 2020 - 4902 vizitatori azi
Tineri impotmoliti cu autoturismul in zapada sprijiti de jandarmii montani Rodna in Pasul Rotunda!

Sambata 22 decembrie a.c. doi tineri de 21, respectiv 24 de ani care se indreptau spre Suceava, in jurul amiezii, pe DN 17D prin Pasul Rotunda, au ramas impotmoliti cu autoturismul in zapada, in zona Corbu, la aproximativ 9 km de localitatea Valea-Mare. Traseul pe care l-au urmat a fost dat de catre GPS, care a ales cea mai scurta ruta, fara sa stie ca Pasul Rotunda este inchis in aceasta perioada.

Dupa ce s-au impotmolit si nu au mai putut inainta, in zona drumul fiind acoperit cu un strat consistent de zapada sub care pe alocuri este gheata, cei doi tineri au apelat la sprijinul jandarmilor montani din Rodna, sunand la 112. Imediat ce au ajuns la fata locului, jandarmii montani au constatat ca situatia era mult mai complicata decat stiau tinerii. In incercarea de a iesi de pe acest traseu, soferul a spart rezervorul masinii. Pe o vreme destul de neprietenoasa cei doi nu mai puteau inainta sub nicio forma, fara un sprijin din exterior.

Jandarmii montani au apelat la o firma din apropiere de unde au solicitat un utilaj forestier pentru tractarea masinii. Cei doi au fost tractati pana la un service unde isi pot remedia acum in siguranta problemele aparute. Acestia se indreptau spre casa dupa doi ani de munca in Belgia.

         Jandarmii montani din Rodna executa permanent patrulari specifice cu rol preventiv in zona Pasul Rotunda, Valea Blaznei si Valea Mariilor cu scopul de a sprijini pe cei care intampina eventuale probleme in zona. Unii turisti nu cunosc faptul ca Pasul Rotunda este inchis iar la intoarcere au mai intalnit un autoturism cu numere de Italia, care dorea sa urmeze acelasi traseu. Din fericire s-au intalnit cu jandarmii montani care i-au informat despre interdictie si le-au recomandat alt traseu.

         Mentionam faptul ca in aceasta perioada zona se afla sub cod galben de ninsori si viscol iar conditiile meteo sunt nefavorabile. In acest moment vantul sufla cu putere, ninge viscolit si deja s-a asternut un strat de aproximativ 50 cm de zapada.

          Pe toata perioada sarbatorilor, jandarmii montani din Rodna si Piatra Fintinele tin permanent sub observatie zonele  din aria de competenta in care turistii s-ar putea confrunta cu situatii dificile din cauza conditiilor meteorologice, organizandu-se actiuni de patrulare in special pe traseele frecventate.

         De asemenea, jandarmii montani recomanda turistilor si persoanelor care intentioneaza sa isi petreaca sarbatorile in zona, sa aiba echipament adecvat sezonului rece si zonei de munte, sa se informeze asupra itinerariului propus si gradului de dificultate iar in caz de accident sau ori de cate ori este nevoie, sa ceara sprijinul jandarmilor, fie prin contact direct, fie prin apelarea numarului unic de urgenta 112.

 

 Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul

 

0 comentarii2779 vizualizări23 decembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0