Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Sambata 04 Aprilie 2020 - 11962 vizitatori azi
EVALUAREA ACTIVITATII SI A REZULTATELOR OBTINUTE DE IJJ "Gelu Voievod" B-N IN ANUL 2018.

Retrospectiva activitatilor intreprinse si a rezultatelor obtinute de catre Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud  pe parcursul anului 2018 demonstreaza angajamentul determinant pe linia imbunatatirii capacitatii operationale a unitatii, dar si preocuparea constanta pentru adaptarea metodelor si instrumentelor de lucru la dinamica manifestata in acest domeniu.

Intrucat agenda publica a intervalului de referinta a fost marcata preponderent de tema mentinerii cresterii performantei misiunilor din competenta si a tuturor activitatilor privind realizarea capacitatii de actiune in diferite situatii operative si cu impact, s-a urmarit asigurarea gradului de siguranta al cetatenilor, precum si a aportului unitatii noastre in efortul de ansamblu intreprins pentru contracararea faptelor antisociale. Acestea au constituit principalele repere ce au definit rolul institutiei in cadrul sistemului de ordine si siguranta publica la nivelul judetului.

 

 

 

PRINCIPALELE OBIECTIVE MANAGERIALE ALE INSPECTORATULUI DE JANDARMI JUDETEAN BISTRITA-NASAUD IN ANUL 2018 AU FOST:

                         

 • Ø Cresterea calitatii serviciului de ordine si siguranta publica precum si perfectionarea dispozitivelor inspectoratului in beneficiul sigurantei cetateanului;

 

 • Ø Cresterea capacitatii operationale si a performantei structurilor de interventie antiterorista si actiuni speciale;

 

 • Ø Cresterea  nivelului de siguranta a obiectivelor, bunurilor si valorilor din competenta;

 

 • Ø Asigurarea suportului informativ al actului decizional pentru realizarea prevenirii si combaterii faptelor antisociale din domeniile de competenta ale inspectoratului;

 

 • Ø Dezvoltarea componentei de analiza a informatiilor potrivit competentelor  institutiei;

 

 • Ø Imbunatatirea suportului logistic al misiunilor si cresterea inzestrarii, a capacitatii de reactie si interventie, a echiparii personalului, crearea conditiilor de lucru necesare desfasurarii in conditii optime a misiunilor.

 

 

Pentru punerea in aplicare a  obiectivelor reiesite din documentele programatice, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, inspectoratul a dezvoltat si consolidat relatiile de cooperare si colaborare cu celelalte componente ale din Sistemul National de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala, precum si cu autoritatile publice din judetul Bistrita-Nasaud.

Intreaga activitate a institutiei s-a circumscris nevoilor cetateanului, asigurarii integritatii fizice si patrimoniale ale acestuia in vederea mentinerii unui climat de normalitate civica.

Foarte important pentru relatia cu cetatenii l-a constituit contactul direct, prilej de comunicare nemijlocita, de cunoastere reciproca si de apropiere umana, cu beneficii considerabile pentru misiunea pe care, in esenta, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud o are de indeplinit.

         

Activitatea operativa a fost canalizata pe mai multe directii de actiune dintre care amintim :

    ORDINE SI SIGURANTA PUBLICA;

    PAZA SI PROTECTIE INSTITUTIONALA;

 

   Structurile de ordine si siguranta publica din cadrul I.J.J. Bistrita-Nasaud au actionat in anul  2018 pentru indeplinirea atributiilor ce le revin cu privire la asigurarea, mentinerea si restabilirea ordinii publice, apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului, a proprietati publice si private, protectia institutiilor fundamentale ale statului, prevenirea si combaterea faptelor antisociale.

 

 Inspectoratul, pe langa Detasamentul de Jandarmi Mobil, pentru executarea misiunilor de ordine publica  din competenta,  are in componenta si:

 • Ø o subunitate antiterorista;
 • Ø doua structuri de  supraveghere  si  interventie in orasele Beclean si Nasaud;
 • Ø doua posturi de jandarmi montane in localitatile Rodna si Piatra-Fintinele;
 • Ø un post jandarmi ordine publica statiune balneoclimaterica in orasul Singeorz-Bai.                                                      

              Complexitatea situatiei operative si mentinerea la un nivel ridicat a fenomenului infractional, in special al celui stradal, precum si cresterea numarului adunarilor publice cu participarea unui public numeros, a impus noi si permanente transformari, atat in plan organizatoric cat si actional.

 

      Asigurarea ordinii si sigurantei publice s-a realizat pe intreg teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, prin misiuni specifice executate de structurile mobile si specializate, cu ocazia adunarilor publice sau a altor asemenea activitati care se desfasoara in spatiul public si care implica aglomerari de persoane.

     Aceste misiuni s-au executat pentru respectarea legalitatii, prevenirea si descurajarea unor actiuni care vizeaza tulburari sociale sau manifestari de violenta, pe timpul adunarilor publice.

     Cele mai importante misiuni de asigurare a ordinii publice executate au fost de tipul:        -manifestari cultural-artistice si religioase;

-manifestari sportive;

-manifestari de protest: marsuri, pichetari.

 • Pe palierul manifestarile sportive, provocarea majora a constituit-o asigurarea ordinii publice la Concursurile internationale de tenis de masa Memorialul Gheorghe  Bozga, Enduro-Heniu Prundu Birgaului  si Festivalul Via Maria Therezia la acestea participand un numar de peste 500  sportivi si din peste 50 tari si un aflux zilnic de 4000 spectatori. De asemenea, un obiectiv prioritar urmarit l-a constituit prevenirea huliganismului si a violentelor la meciurile de handbal si fotbal. 
 • In domeniul asigurarii ordinii publice la manifestarile de protest se pot aminti cele generate de initiativele legislative ale Guvernului si Parlamentului, pentru modificarea actelor normative in domeniul justitiei si protestul Diasporei din 10 august cu un impact major asupra mediului social.
 • La manifestarile cultural-artistice misiunea cea mai importanta a fost cea legata de sarbatorirea  Zilei Nationale a Romaniei si a Centenarului Marii Uniri, din data de 1 Decembrie 2018, actiuni complexe care au generat un numar de peste 9000 participanti.

              Pentru relevanta analizei comparative, in cursul anului 2018 au fost executate un numar de 1071 misiuni de asigurare a ordinii publice, comparativ cu anul 2017, cand au fost inregistrate 858 misiuni. Usoara crestere a misiunilor de asigurare s-a datorat numarului de manifestari cultural-artistice, sportive si de protest desfasurate in spatiul public.

 

      Asigurarea unei reactii imediate si oportune in situatii deosebite, pe linia misiunilor executate de structurile de ordine publica, a constituit o prioritate a comenzii unitatii. Actiunile de restabilire a ordinii publice in zona de responsabilitate au vizat masurile legale intreprinse de fortele de ordine pentru respectarea legalitatii, prevenirea si descurajarea unor actiuni care au vizat tulburari sociale sau manifestari de violenta si de readucere in stare de normalitate a ordinii si sigurantei publice tulburate.

     In perioada de referinta s-au executat un numar de 445 misiuni care au constat in aplanarea unor conflicte, interventii de salvare/evacuare in zonele muntoase si interventii la alte solicitari, fata de 396 in anul 2017.

 

 Un alt segment de activitate la fel de important l-a constituit si ansamblul de misiuni pe linia mentinerii ordinii publice. In cadrul acestui domeniu eforturile au fost concentrate pe doua directii de actiune si anume:

-  executarea de misiuni prin patrule de jandarmi;

- executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice in sistem integrat cu Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud.

Structurile specializate montane/balneare ale inspectoratului (Postul de Jandarmi Montan Rodna, Postul de Jandarmi Montan Piatra-Fintinele, Postul de Jandarmi Statiune Balneoclimaterica Singeorz-Bai) au indeplinit misiuni  prin patrule de jandarmi pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor in statiuni montane si pe traseele turistice din zona acestora ori in statiuni balneare sau in alte zone de interes operativ (in zona institutiilor de invatamant, piete, targuri, oboare sau alte locuri stabilite de comun acord cu Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud). Pe perioada sezonului estival 2018, in conformitate cu prevederile Legii nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, ale O.M.A.I. nr. 60/2010 privind organizarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice, au fost executate  misiuni de mentinere a ordinii publice si in Parcul Balnear Baile Figa, de catre Detasamentul 3 Jandarmi Nasaud, prin Grupa de Supraveghere si Interventie Beclean.

             A doua directie de actiune a vizat participarea la planificarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice in sistem integrat cu Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud. Efectivele angrenate au desfasurat activitati de patrulare pedestra si auto, pe itinerariile stabilite, in functie de evolutia starii operative si au asigurat interventia la evenimentele semnalate, atat in mediul urban, cat si rural. In acest sens, in anul 2018 s-au executat un numar de 2182  misiuni, comparativ cu 2336 in 2017.

 

 

 

 

      In domeniul cooperarii interinstitutionale, pentru angrenarea intr-un mediu comun de operare pentru reducerea faptelor antisociale, au fost executate 1495 actiuni in comun cu alte structuri, din care 1100 cu Politia si 395 cu alte institutii cu atributii in prevenirea si combaterea fenomenului infractional si contraventional, in baza planurilor de cooperare si protocoalelor de colaborare incheiate. In acest context, s-a participat impreuna cu alte institutii abilitate la supravegherea, controlul si asigurarea protectiei fondului cinegetic si piscicol natural, a fondului silvic si de protectie a mediului, la cautarea si salvarea/evacuarea persoanelor aflate in dificultate pe traseele montane, urmarindu-se permanent obtinerea unui feed-back din partea institutiilor beneficiare, dar si a celor cu care efectivele de jandarmi coopereaza, care sa ofere elemente suplimentare pentru realizarea evaluarii calitative a activitatii inspectoratului.

     Totalul misiunilor executate in anul 2018, s-a ridicat la cifra de 7143.

            Din analiza indicatorilor specifici in anul 2018, rezulta ca la nivelul inspectoratului au fost constatate un total de 276 infractiuni (248 in mediul urban si 28 in mediul rural) si s-au aplicat 1485 sanctiuni contraventionale. Din numarul total de infractiuni, 102 au fost constatate independent. 

 

 

 

     Pe intreg parcursul anului o atentie deosebita a fost acordata dezvoltarii si perfectionarii activitatii de negociere si dialog, al carei aport in diminuarea starilor tensionate cu potential degenerator, a fost constatat pe timpul executarii misiunilor specific, aspect ce s-a reflectat si prin faptul ca la nivel judetean, nici in anul 2018 nu au fost executate interventii in forta pentru restabilirea ordinii publice.

 

          In domeniul criminalisticii personalul din cadrul Compartimentului de Prevenire si combatere a faptelor antisociale a desfasurat activitati specifice pentru 80 de infractiuni, fata de 83 in anul 2017, fiind intocmite 78 planse fotografice, fata de 81 in anul 2017. De asemenea au fost efectuate 3 inregistrari video, fata de 7 in anul 2017, per total se constata o scadere a activitatilor criminalistice cu 3,61 %;

 

          In domeniul executarii mandatelor de aducere, in anul 2018 au fost primite de la organele de urmarire penala, un numar de 300 mandate de aducere care au fost executate, de un numar de 600 jandarmi, in 25 de localitati, fata de 427 mandate de aducere executate in 2017 ceea ce reprezinta o scadere cu 29,74 %. Pe timpul desfasurarii activitatilor de punere in executare a mandatelor de aducere nu s-au inregistrat cazuri de ultragiere a jandarmilor si nici plangeri impotriva personalului propriu cu privire la modul de executare a acestora.

 

            Structurile specializate au desfasurat pe parcursul anului 2018, in cadrul a 8 directii de actiune / 8 campanii de prevenire;

 • Ø directia de actiune "Prevenirea consumului de droguri sau alte substante halucinogene in mediul scolar" / Campania "Fii constient, nu dependent!";
 • Ø directia de actiune "Prevenirea violentei in familie";
 • Ø directia de actiune "Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunarilor publice, cultural - artistice" / Campania "Spatiul public este al tuturor!";
 • Ø directia de actiune "Prevenirea delincventei juvenile" / Campania "Adolescenta fara delicventa!";
 • Ø directia de actiune "Prevenirea violentei in institutiile de invatamant" / Campania "Scoala in siguranta!"
 • Ø  directia de actiune "Prevenirea faptelor antisociale pe timpul manifestarilor sportive" Campania "Invitatie la Fair - Play!"),
 • Ø directia de actiune "Prevenirea faptelor antisocale pe traseele turistice" / Campania "Ordine si disciplina civica pe traeele turistice!"
 • Ø alte directii de actiune si alte programe, cu un numar de 109 actiuni de prevenire, pe parcursul a 8 programe, desfasurate in 118 locatii, toate avand un caracter informativ-educativ.

 

 

 

Activitatile desfasurate pe linie de paza si protectie institutionala se executa la un numar de 16 obiective date in competenta. Concomitent cu aceste misiuni, se asigura mentinerea ordinii interioare, necesare desfasurarii in conditii de normalitate a activitatilor la instantele judecatoresti din competenta, cu efectivele prevazute si incadrate la obiective si cu efective din cadrul grupelor de supraveghere si ordine publica, in 9 sali de judecata, dispuse in 3 localitati, din care 6 sali la Tribunalul Bistrita-Nasaud si Judecatoria Bistrita, 2 sali la Judecatoria Nasaud si o sala la Judecatoria Beclean.

Paza si protectia transporturilor de valori se executa cu efective din cadrul Detasamentului 2 Jandarmi Bistrita si Detasamentului 1 Jandarmi Mobil, iar paza si protectia transporturilor speciale se executa cu efective din cadrul Detasamentului 1 Jandarmi Mobil.

In perioada supusa evaluarii s-au executat:

- 554 transporturi de bunuri si valori in beneficiul Trezoreriei Bistrita si I.J.J. Bistrita-Nasaud (comparativ cu 506 in 2017),

- 476 transporturi corespondenta clasificata  cu serviciul specializat al Directiei Judetene de Informatii Bistrita-Nasaud (comparativ cu 492 in 2017),

- 39 transporturi de produse cu caracter special (comparatriv cu 31 in anul 2017).

                                                

 

Pe linia activitatilor structurilor de suport, obiectivul principal a fost asigurarea in conditii corespunzatoare a sprijinului necesar executarii misiunilor specifice incredintate inspectoratului in zona sa de responsabilitate.           

Incadrarea  actuala  a  inspectoratului  este  de  97,54 % din  necesar (comparativ cu 95,77 in 2017).  Pe  categorii  de  personal  situatia  incadrarii  se  prezinta  astfel:

          - ofiteri - 85,71 % (identic cu incadrarea din 2017);

          - maistrii  militari - 100 % (identic cu incadrarea din 2017);

          - subofiteri - 99,57 % (fata de 97,41 % in 2017);

          - personal  contractual - 100% (identic cu incadrarea din 2017).

           Fluctuatia  de  personal  pe  parcursul  anului  2018  s-a  prezentat  dupa  cum  urmeaza:

          - Sosiri:  total - 6 (din  care  4  subofiteri  mutati  in  interesul  serviciului  din  cadrul  altor  unitati  ale  Jandarmeriei  Romane  si  2  subofiteri  repartizati  din  institutiile  militare  de  invatamant);

          In  cadrul  activitatii  de  recrutare  a  candidatilor  pentru  sustinerea  examenelor  de  admitere  la  institutiile  militare  de  invatamant  superior  ale  M.A.I.  si  M.Ap.N., sesiunea  Iulie  2018  au  fost  recrutati  un  numar  de  7  candidati  (3 candidati  barbati  si  4  candidate  femei).

In  urma  parcurgerii  etapelor  eliminatorii  premergatoare  si  sustinerii  examenului, 2 (doi)  candidati  au  fost  declarati  "admis"  la  Academia  de  Politie.

In  cursul  anului  2018  au  avut  loc  2  sesiuni  de  recrutare  pentru sustinerea  examenului  de  admitere  in  cadrul  scolilor  militare  de  subofiteri  jandarmi. Astfel  in  cadrul  primei  sesiuni (luna septembrie), au  fost  recrutati  un  numar  de  99  de  candidati  recrutati  pentru  Scoala  Militara  de  Subofiteri  Jandarmi  "Petru  Rares"- Falticeni (72  barbati si 27  femei )  si  1  candidat  pentru  Scoala  Militara  de  Subofiteri  Jandarmi  "Gr. Al. Ghica"- Dragasani (o femeie). Din  acestia, un  numar  de  26  candidati  au  fost  declarati  "admis"  dupa  sustinerea  examenului.

Pentru  a  doua  sesiune  de admitere  (ce  urmeaza  a  se  desfasura  in  cursul  lunii  Ianuarie  2019), la  finalizarea  activitatii  de  recrutare (23.11.2017), au  fost  consemnati  un  numar  de  66  candidati  recrutati (47 barbati, 19 femei). La  data  de  18.12.2017  au  fost  transmise  catre  Scoala  Militara  de  Subofiteri  Jandarmi  "Petru  Rares" - Falticeni  un  numar  de  44   dosare  de  candidat  complete.

Media  de  varsta  a  personalului  unitatii  este  de  39,48  ani, care  poate  fi  apreciata  ca  fiind  buna.  Pe  categorii  de  personal  situatia  se  prezinta  astfel:

 • Ofiteri - 40,08 ani;
 • Maistrii  militari - 46,33 ani;
 • Subofiteri - 39,30 ani;
 • Personal  contractual - 48,42 ani.

          Pentru rezultate foarte  bune  obtinute  in  activitate  si  in  pregatirea  individuala,  initiativa  si  implicare  in  rezolvarea  situatiilor  aparute  atat  in  timpul  serviciului  cat  si  in  afara  acestuia, un subofiter din unitate  (Sg. maj. BOCA IOAN-EUGEN)  a fost  recompensat cu Emblema de Onoare a Ministrului Afacerilor Interne.          

 

           In  ceea ce priveste structurile logistice, acestea si-au indeplinit obiectivele prevazute in documentele de planificare, dar si atributiile specifice cuprinse in regulamentul de organizare si functionare al inspectoratului.

In cursul anului 2018, rulajul mijloacelor de transport auto apartinand inspectoratului nostru, inregistreaza un numar de 286.502 km, in scadere cu aproximativ -14,6 % fata de anul 2017.

De asemenea, si in cursul acestui an s-a urmarit completarea dotarii inspectoratului cu mijloace de transport auto, in anul 2018 intrand in dotare un numar de 5 mijloace de transport auto noi, comparativ cu anul 2017 cand au fost aprovizionate un numar de 4 mijloace de transport auto rulate, aprovizionate prin transfer fara plata din unitati ale Serviciului Roman de Informatii.

      In acest sens, in cursul anului 2018, inspectoratului nostru i-au fost repartizate fonduri financiare pentru achizitii de bunuri materiale de resort auto de natura mijloacelor fixe, reusindu-se achizitionarea unui autovehicul 8+1 locuri PEUGEOT EXPERT 1.5 HDI 120 CP, in valoare de 99.873,13 lei, in cadrul unei proceduri de achizitie simplificata prin acord-cadru, in vederea imbunatatirii mobilitatii Detasamentului 1 J. Mobil Bistrita.

      In urma achizitiilor centralizate realizate la nivelul I.G.J.R., inspectoratului nostru i-au fost repartizate un numar de 4 (patru) autoturisme DACIA DUSTER CONFORT 4x4  1.5 dCI 115 CP, autovehicule care au intrat in dotarea structurilor de interventie din organigrama unitatii, asigurand o mai buna deplasare a personalului subunitatilor operative, in special in zone greu accesibile de pe raza judetului Bistrita-Nasaud.

Valoarea totala a obiectivelor de investitii realizate prin intermediul compartimentului Achizitii este de aproximativ 445.000,00 lei.

 

                         Pentru cresterea performantei activitatilor operative:

c Planificarea si organizarea, la un nivel inalt, a misiunilor specifice cu ocazia alegerilor europarlamentare/prezidentiale si pe timpul exercitarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene;

c Identificarea, documentarea si monitorizarea intentiilor actionale ale unor persoane / grupuri de persoane care prin scopul urmarit sau prin modul de desfasurare ar putea tulbura manifestarile publice organizate in actualul mediu de securitate si in contextul generat prin aplicarea masurilor economice preconizate a fi implementate cu impact direct la nivelul de trai al cetatenilor din diverse categorii sociale si ramuri de activitate;

c Continuarea optimizarii managementului actiunilor precum si a sistemului de comanda-control;

c Dezvoltarea managementului informatiei, in scopul cunoasterii permanente si complete a situatiei operative din zona de responsabilitate;

c Perfectionarea permanenta a managementului pe linia asigurarii climatului de ordine si siguranta publica, cu accent pe respectarea si garantarea drepturilor si libertatilor cetatenesti; 

c Asigurarea capacitatii operationale de interventie a structurilor, prin antrenarea acestora intr-un cadru tactic corespunzator situatiei operative din zona de responsabilitate.

 

 

 

 

 

 

                      Concluzii 

 Rezultatele obtinute de Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud in anul 2018 sunt o consecinta atat a managementului eficient al resurselor existente, umane si materiale, cat si a implicarii intregului personal, fiecare pe linia sa de activitate, in indeplinirea obiectivelor propuse,in organizarea si executarea misiunilor din competenta,.

 Identificarea tuturor vulnerabilitatilor si factorilor de risc, optimizarea si dinamizarea dispozitivelor adoptate in functie de situatia operativa existenta si indeosebi a intensificarii cooperarii cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne cu competente in domeniul ordinii si sigurantei publice, au reprezentat preocuparile, dar si eforturile principale ale conducerii inspectoratului.

0 comentarii2429 vizualizări08 ianuarie 2019
rss 2.0
rss 2.0