Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 03 Aprilie 2020 - 5962 vizitatori azi
Discursul general de brigada Mircea Gologan DE LA CEREMONIA DIN PIATA PETRU RARES.

"Suntem profund onorati de o participare atat de distinsa si de numeroasa la aniversarea Centenarului Brigazii 81 Mecanizate. In opinia mea, Aniversarea Centenarului Brigazii 81 Mecanizata, la doar doua luni de la celebrarea CENTENARULUI ROMANIEI MARI, nu face decat sa sublinieze, in modul cel mai clar cu putinta, relatia de interdependenta dintre realizarile politice de cea mai mare insemnatate pentru tara si puterea militara.

        Odata implinita, Marea Unire trebuia sa fie aparata. Cea mai buna decizie a Consiliului Dirigent, luata exact a doua zi de cand a fost ales, a fost cea de transformare a Garzilor Nationale Romanesti, formate din romanii transilvaneni, in unitati militare romanesti.

        Dovada ca ceea ce a fost realizat prin vointa poporului trebuie aparat cu arma in mana a venit neasteptat de repede. In 1919, de abia infiintat, Regimentul 81 Infanterie a aparat Marea Unire de atacul armatei ungare conduse de Béla Kun, participand la luptele duse in Ungaria, pana pe malul raului Tisa, capatand dreptul de a inscrie acest nume pe Drapelul de Lupta.
Regimentul este reprezentat in formatia din fata dumneavoastra de studenti ai Academiei Fortelor Terestre din Sibiu carora le multumesc ca s-au oferit sa fie alaturi de noi. Drapelul de Lupta original poate fi admirat, dupa acest ceremonial, in Sala de Traditii a Brigazii, instalata temporar la Complexul Muzeal.

         Regimentul 223 Mecanizat "BOBALNA", cea de-a doua unitate ale carei traditii le continuam, a fost, la fel, infiintat intr-un moment de cumpana al Europei, in anul 1968, iar militarii lui si-au facut datoria asa cum li s-a cerut, inclusiv in 1989. Regimentul este reprezentat in formatie de militari echipati in tinuta specifica acelei epoci, avand Drapelul de Lupta original.

        Brigada 81 Mecanizata este inca de la infiintarea sa o brigada de elita a Fortelor Terestre. Rolul brigazii in procesul de transformare a Armatei Romaniei si al aderarii la NATO, este de necontestat. Militarii Brigazii 81 Mecanizata au participat, cu deplin succes, la toate misiunile desfasurate in teatrele de operatii din Angola, Balcanii de Vest, Kuweit, Irak si Afganistan, dovedind ca isi merita renumele de adevarati profesionisti.

Participarea brigazii la misiunile din Teatrele de Operatii este marcata in formatie printr-un detasament echipat in tinuta mozaic de desert. De remarcat Drapelul de Lupta al Brigazii care i-a insotit pe militarii nostri in misiunea din Afganistan in anul 2010.
        Brigada poarta astazi, cu mandrie, numele unuia dintre ofiterii care au facut parte din primele unitati militare romanesti infiintate in Transilvania, viitorul general Grigore Balan. Acesta a ramas fidel juramantului sau si nu a ezitat sa isi dea viata, in septembrie 1944, 
pentru eliberarea Ardealului.

         Vorbind de personalitati militare, as vrea sa evidentiez ca cei care au comandat aceasta Brigada de-a lungul timpului au contribuit decisiv la cresterea prestigiului si vizibilitatii Brigazii 81 Mecanizata, ajungand in cariera militara pana la pozitii rezervate elitei elitelor : doi sefi ai Statului Major al Fortelor Terestre, doi loctiitori ai sefului SMFT, cinci comandanti de Divizie sau Corp de Armata, patru sefi de Directie in Statul Major General, un Director si 
un Director Adjunct al SMG si un Loctiitor al Sefului SMG pentru Resurse.

        Nimic din cele de mai sus nu ar fi fost posibile fara devotamentul, energia, daruirea si sacrificiul militarilor brigazii, de ieri si de azi, pe care consider ca este de datoria noastra sa ii omagiem astazi. 
In numele militarilor Brigazii, MULTUMESC pentru decorarea Drapelului de Lupta cu Ordinul National Serviciul Credincios, cu insemn de razboi.

In calitate de comandant al brigazii, la centenarul acesteia, nu pot spune decat:
"… la trecutu-ti mare, mare viitor !"."
   Cu respect,
   OFITER  CU INFORMAREA SI RELATIILE  PUBLICE AL BRIGAZII 81 MECANIZATA "General GRIGORE BALAN"
   Locotenent  Andreea-Maria MURESAN

.

Foto - Marius Chiuzan

.

0 comentarii2401 vizualizări12 februarie 2019
rss 2.0
rss 2.0