Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Duminica 05 Iulie 2020 - 2380 vizitatori azi
SIMPOZION SI CONCERT ANIVERSAR - 25 Octombrie - Ziua Armatei Romaniei.

25 Octombrie este sarbatoarea fiecarei inimi de roman, este momentul simplu si demn al continuitatii spiritului de invingator al neamului romanesc.

Cu acest prilej, seria activitatilor organizate joi, 24 Octombrie, cu ocazia Zilei Armatei Romaniei, la sediul comandamentului marii unitati au fost urmate de un Simpozion si un Spectacol Aniversar care a avut loc la Cercul Militar Bistrita.

Activitatea a debutat cu intonarea Imnului National al Romaniei intr-un cadru solemn. In deschiderea Simpozinului Aniversar, loctiitorul comandantului marii unitati, colonel doctor Ioan-Marian Cristurean, a multumit tuturor pentru prezenta si a apreciat in mod deosebit activitatea desfasurata de militarii brigazii in acest an de instructie.

Prima tema propusa in cadrul simpozionului a fost prezentata de domnul Simion Danut Archiudean, profesor de istorie la Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" din Bistrita.

Pasionat de istorie in general, si distins promotor al traditiilor de lupta si al valorilor nationale si militare, acesta a prezentat Semnificatia zilei de 25 Octombrie.

Urmatoarele aspecte prezentate de maiorul Daniel Galben au scos in evidenta cele mai importante actiuni ale Armatei Romaniei la 25 Octombrie.


Domnul Adrian Onofrei, consilier superior in cadrul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Bistrita a prezentat un material amplu privind 25 Octombrie - Garnizoana Bistrita - Sfere de influenta postbelice - Cazul judetului autonom Nasaud (Octombrie 1944 - Aprilie 1945).

In incheierea simpozionului, Vlad Adrian Pop, elev in clasa a IX-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu" a facut o prezentare a cartii "Am fost un vanator de munte", dedicata strabunicului sau, plutonierul major Gheorghe Margineanu, veteran al  celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Lucrarea publicata la 110 ani de la nastere si la 45 de la moartea veteranului spune povestea unei cariere militare tumultoase, militarul participand la cele mai crancene batalii din a Doua Conflagratie Mondiala .

Timp de aproximativ o ora, militarii si invitatii prezenti au fost martorii unei adevarate lectii de istorie.

In continuarea programului s-a derulat un spectacol artistic in care copii Ansamblului Folcloric "Doinita" al Cercului Militar Bistrita au incantat publicul cu cateva suite de dansuri populare traditionale de pe Valea Sieului si a Somesului.

In finalul spectacolului solistele Simona Pop Labis si Nicoleta Pop, alaturi de Muzica Militara a garnizoanei si Corul Batalionului 812 Infanterie au prezentat o serie de cantece populare patriotice din folclorul romanesc, respectiv marsuri militare traditionale.


Text: Andreea Muresan

Foto: Florin   Cu respect,   OFITER  CU INFORMAREA SI RELATIILE  PUBLICE AL BRIGAZII 81 MECANIZATA
                "General GRIGORE BALAN"

           Capitan
                    Andreea-Maria MURESAN

0 comentarii2520 vizualizări25 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0