Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Miercuri 08 Iulie 2020 - 2974 vizitatori azi
Evaluarea activitatii Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud pe anul 2019.

Forta de politie cu statut militar, Jandarmeria Romana este o componenta a Ministerului Afacerilor Interne, care prin exercitarea atributiilor ce ii revin prin lege, contribuie la garantarea independentei, autoritatii, unitatii si securitatii statului roman si a democratiei constitutionale pe intreg teritoriul national, atat in timp de pace cat si in situatii de criza.

Activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud a fost desfasurata in anul 2019,  in conditiile unei dinamici crescute a fenomenelor social-politice, actiunile sale fiind directionate in principal catre identificarea si aplicarea celor mai eficiente solutii si modalitati de prevenire a amenintarilor la adresa sigurantei cetatenilor, de contracarare a riscurilor si vulnerabilitatilor, pentru a oferi un raspuns adecvat si oportun provocarilor de ordine si siguranta publica.

Optimizarea structurala, dezvoltarea si consolidarea relatiilor de cooperare si colaborare cu celelalte componente ale Ministerului Afacerilor Interne si cu celelalte autoritati publice cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice, in paralel cu crearea si implementarea unui sistem de management performant al resursei umane si cresterea nivelului de profesionalism al personalului au contribuit decisiv la cresterea capacitatii de raspuns la solicitarile cetatenilor.

Asigurarea sigurantei cetateanului printr-o prezenta activa in viata comunitatii a jandarmilor bistriteni, a constituit principalul reper care a orientat activitatea inspectoratului.

 

 

REALIZARI IN DOMENIUL DE COMPETENTA

 Managementul integrat al ordinii si sigurantei publice

 

         Pregatirea si desfasurarea actiunilor de ordine si siguranta publica din competenta Jandarmeriei Romane au avut ca scop realizarea principalelor obiective cuprinse in Programul de Guvernare 2017 - 2020, Planul Strategic Institutional al MAI 2017-2020 si Hotararea nr. 779 /2016 pentru aprobarea Strategiei nationale de ordine si siguranta publica 2015-2020.

Complexitatea situatiei operative, caracterizata de caracterul spontan al unor adunari publice de protest, perpetuarea comportamentelor antisociale, mentinerea amenintarilor la adresa obiectivelor, bunurilor si valorilor, acutizarea amenintarii teroriste la nivel european, precum si cresterea exigentei cetatenilor fata de calitatea actiunilor, au impus adaptari succesive in plan organizatoric si actional la nivelul institutiei. Din spectrul larg al activitatilor de amploare la care  Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud si-a adus aportul in cursul anului de referinta amintim cele realizate pentru buna desfasurare a Summitului atasatilor de mediu pe timpul detinerii de catre Romania a presedintiei Consiliului Europei si cele organizate cu ocazia alegerilor pentru parlamentul european si celor prezidentiale.

Pentru protectia participantilor, a infrastructurii si prevenirea tulburarii ordinii si sigurantei publice pe timpul desfasurarii adunarilor publice, in perioada de referinta au fost executate 1228 misiuni de asigurare a ordinii publice, in crestere cu 19,69% comparativ cu anul 2018. Procentul crescut s-a datorat in mare parte desfasurarii misiunilor cu ocazia scrutinurilor amintite anterior.

In vederea cresterii gradului de siguranta a cetatenilor, inspectoratul a participat la mentinerea ordinii publice prin patrule  de jandarmi in zona urbana a judetului, pe traseele montane, in statiunea balneoclimaterica Singeorz Bai si in sistem integrat cu Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita Nasaud, sens in care s-au executat 8481 patrule (in medie 23 zilnic), dintre care 3707 in sistem mixt (in medie 10 zilnic) si 896 in mediul montan (in medie 2, 5 zilnic)

Cresterea in procent de 22% a solicitarilor prin Dispeceratul Sistemului Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 si prin centrala inspectoratului, a impus asigurarea unei reactii imediate si oportune, executandu-se pentru rezolvarea situatiilor deosebite un numar de 535 misiuni de interventie.  Acestea au fost desfasurate in timpul operativ stabilit si cu eficienta, toate datele si informatiile privind misiunile si activitatile desfasurate fiind implementate in aplicatiile informatice gestionate.

In baza planurilor de cooperare si a protocoalelor de colaborare incheiate, pentru reducerea infractionalitatii stradale, Jandarmeria Romana a executat 1468 misiuni in cooperare /colaborare cu alte institutii.

Activitatea de prevenire si combatere a faptelor ilicite a cunoscut o pondere crescatoare, fiind executate 116 actiuni preventive la care au luat parte 27.865 participanti. Aici amintim sprijinul deosebit al Autoritatii Teritoriale pentru Ordine Publica, pentru campania MAI aproape pentru siguranta cetateanului initiata de catre Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud si la care am avut parteneri institutiile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne iar ca o noutate, pentru oferirea unor prezentari cat mai complete, am avut alaturi de noi Institutia Prefectului.

La acest capitol trebuie amintit faptul ca un rol deosebit in succesul misiunilor si interactiunea civilizata cu cetateanul, il constituie activitatea de dialog, instrument folosit la toate activitatile care au implicat stari de nemultumire ale cetatenilor.

            Din analiza indicatorilor specifici rezulta faptul ca in cursul anului 2019 am stopat activitatile infractionale in 317 cazuri si am sanctionat componenta antisociala in 1504 situatii.

O atentie deosebita a fost acordata dezvoltarii Jandarmeriei Montane, prezenta jandarmilor in aceasta zona asigurand turistilor un grad sporit de siguranta, garantia unei interventii rapide si eficiente in conditii climaterice deosebite, precum si o implicare activa, in actiunile de protejare a mediului organizate independent in cadrul campaniilor nationale sau in colaborare cu alte organizatii.  In anul de referinta, un numar de 23 de cetateni s-au aflat in dificultate in zona montana iar colegii nostri i-au asistat cu profesionalism.

              Per ansamblu, putem raporta executarea in cursul anului 2019 a unui numar total de 7470 misiuni in care au fost angrenati un numar de 32.524 jandarmi.

 

  1. B.   Managementul pazei si protectiei institutionale, transporturilor speciale, transporturilor de bunuri si valori si corespondenta clasificata 

Eforturile principale in acest domeniu au fost orientate catre optimizarea, perfectionarea si dinamizarea dispozitivelor in functie de situatia operativa existenta si de fortele la dispozitie, identificarea tuturor vulnerabilitatilor si factorilor de risc si intensificarea schimbului de date si informatii de interes operativ cu celelalte structuri cu care se coopereaza, astfel incat sa se asigure cunoasterea situatiei operative si prevenirea amenintarilor la adresa celor 17 obiective din competenta.

O prioritate in domeniul pazei a fost si ramane necesitatea constientizarii beneficiarilor de paza cu privire la utilitatea implementarii a sistemelor tehnice de securitate performante, concomitent cu dezvoltarea si implementarea dispeceratelor de monitorizare zonale.

In perioada de referinta s-a executat paza unui numar 1085 transporturi (31 transporturi de produse cu caracter special, 557 transporturi de bunuri si valori, 497 transporturi corespondenta clasificata) si s-au monitorizat un numar de 695 transporturi speciale si de valori care au tranzitat judetul.

In cursul anului 2019, I.J.J. Bistrita-Nasaud a demarat procedurile specifice  pentru luarea in paza a sediului Serviciului de Probatiune Bistrita-Nasaud  si a Statiei de monitorizare Bistrita apartinand Autoritatii Nationale pentru administrare si reglementare in Comunicatii.

 

  1. Capacitatea operationala si managementul situatiilor de urgenta

Schimbarea constanta a realitatii sociale si a provocarilor cu care se confrunta, a determinat ca eforturile sa fie permanent reevaluate si adaptate, pentru a putea anticipa potentialele riscuri si de a actiona pentru prevenirea amenintarilor la adresa sigurantei cetatenilor sau a obiectivelor de importanta strategica.

Totodata  s-a demonstrat o permanenta preocupare in vederea realizarii interventiei operative in cadrul functiilor de sprijin, pentru limitarea si inlaturarea efectelor situatiilor speciale de urgenta survenite in anul 2019, sens in care, s-au actualizat documentele operative de conducere in domeniul situatiilor de urgenta, tinandu-se cont de factorii de risc prognozati de comun acord cu I.S.U. B.-N. iar in cadrul exercitiilor de verificare a capacitatii operationale au fost incluse scenariile din domeniul situatiilor de urgenta /protectie civila.

 

 

 

 

MANAGEMENTUL RESURSELOR INSTITUTIONALE

 

  1. Eficientizarea structurala si formare profesionala

La  data  de  31.12.2019  unitatea  are  prevazut  suplimentar in  statul  de  organizare  un numar de 10 functii  comparativ  cu  anul  2018. Din  punct  de  vedere  al  organizarii  structurale, unitatea  a  suferit  doua  modificari  ale  statului  de  organizare, constand  in  infiintarea  Postului de Jandarmi Montan Colibita, ca raspuns la solicitarea comunitatii locale si cu sprijinul deosebit al administratiei locale si centrale si perspectiva luarii  in  paza  a  Serviciului  de  Probatiune  Bistrita-Nasaud.

Incadrarea  actuala  a  inspectoratului  reprezinta  95,93 % din  necesar iar media  de  varsta  a  personalului  unitatii  este  de  39,43  ani, care  poate  fi  apreciata  ca  fiind  buna.

Pe  categorii  de  personal  situatia  incadrarii  se  prezinta  astfel:

- ofiteri - 80,95 % (fata de 85,71% in 2018);

- maistrii  militari - 100 % (identic cu incadrarea din 2018);

- subofiteri - 98,35 % (fata de 99,57 % in 2018);

- personal  contractual - 100% (identic cu incadrarea din 2018).

Intreg personalul unitatii a participat la sesiuni de pregatire in cadrul unitatii iar un numar de 33 cadre au urmat diverse cursuri de formare si perfectionare in cadrul Scolii de aplicatie pentru ofiteri a Jandarmeriei Romane, Centrului montan Sinaia si celelelalte institutii de invatamant ale Jandarmeriei Romane si ale Ministerului Afacerilor Interne.

 Un indicator foarte sugestiv vis-a-vis de perceptia institutiei in comunitate este activitatea de recrutare. Astfel, este o onoare pentru noi faptul ca  un  numar  de  10  tineri  (6 candidati  barbati  si  4  candidate  femei) au optat  pentru  sustinerea  examenelor  de  admitere la  institutiile  militare  de  invatamant  superior  ale  M.A.I.  si  M.Ap.N., iar un numar de 86 candidati (69  barbati  si 17  femei) au ales sa participe la selectia pentru scolile militare de subofiteri jandarmi, urmand ca examenul sa se desfasoare luna aceasta.

 

  1. B.   Asigurarea resurselor logistice

 

Logistica misiunilor a avut ca obiective cresterea performantei activitatii tehnice, imbunatatirea activitatii de administrare a patrimoniului imobiliar si protectia mediului, cresterea performantei activitatii de intendenta si programe si asigurarea conditiilor de lucru si cazare necesare desfasurarii activitatilor, prin gestionarea eficienta a bugetului alocat.

Pe linia asigurarii tehnice a misiunilor si a suportului activitatilor, principalul obiectiv a fost reprezentat de cresterea gradului de inzestrare cu mijloace de mobilitate sens in care, in anul 2019 au fost intreprinse demersuri prin care au intrat in dotarea inspectoratului un numar de 8 mijloace de transport auto. Acestea au contribuit semnificativ atat la cresterea gradului de inzestrare cu mijloace de transport auto precum si la o modernizare si o diversificare fara precedent a flotei de autovehicule de care dispune in acest moment inspectoratul nostru.

In prezent, gradul de dotare cu mijloace de transport auto al inspectoratului nostru se ridica la un procent de aproximativ 60 % din necesarul conform normelor.

 

 

IMAGINEA PUBLICA si PARTENERIATUL CU COMUNITATEA

         Activitatea de relatii publice in anul care tocmai s-a incheiat a capatat noi valente, astfel aceasta concretizandu-se mai ales in dezvoltarea retelelor sociale.

         Pentru o vizibilitate cat mai buna in spatiul public si a succesului comunicarii in mediul on-line, au fost actualizate permanent paginile oficiale de Facebook, Instagram si Twitter a unitatii care au devenit un mijloc activ de mediatizare a activitatii inspectoratului. Acest tip de comunicare on-line reprezinta un instrument cheie, astfel institutia noastra beneficiind de oportunitatea unui feed-back direct al publicului si interactiunea directa intre institutie si cetatean.  

          In acest an unele dintre cele mai frumoase activitati menite sa ne apropie de comunitate au fost activitatile de voluntariat alaturi de Asociatia Tasuleasa Social.  Un exemplu in acest sens este actiunea din data de 3 ianuarie 2019, cand Jandarmeria Bistrita-Nasaud s-a alaturat Asociatiei Tasuleasa Social in cadrul actiunii Camionul de Craciun in Basarabia, ulterior incheierii actiunii Camionul de Craciun, pe care asociatia o deruleaza de 18 ani in Romania. Pentru copiii din Raionul Glodeni-Basarabia, jandarmii au achizitionat pachete pregatite special pentru aceasta campanie.

        Un alt exemplu prin care jandarmii au spus din nou DA voluntariatului, este participarea la impadurirea a 10 hectare de teren in localitatea Sanmihaiu de Campie. Jandarmii au contribuit la actiune alaturi de cei peste 1400 de voluntari, pentru protejarea mediului inconjurator si implicit pentru diminuarea dezechilibrului generat de defrisarile masive din Romania.

       Si cum actiunile pentru protejarea mediului incojurator nu se opresc doar la aplicarea de sanctiuni a celor care nu respecta legislatia in vigoare, inspectoratul a participat activ si la actiuni de ecologizare. Astfel la inceputul lunii noiembrie, jandarmii montani din Piatra Fintinele si Colibita au participat la ecologizarea unei portiuni de 3 km din Via Transilvanica, colectandu-se aproximativ 10 tone de deseuri. Totodata, la initiativa Directiei Silvice B.-N. si a Ocolului Silvic Beclean, pentru a ecologiza zone din localitatea Dorolea si Coldau, jandarmii din Pluton Beclean au raspuns afirmativ, participand la actiune alaturi de colegii pompieri si de angajati ai Directiei Judetene pentru Sport si Tineret,

       La sfarsit de an, Jandarmii bistriteni au fost  Mos Craciun pentru cele 4 familii din localitatea Sant care au ramas fara case in urma unui incendiu  si pentru o familie nevoiasa cu 8 copii, din Dumitra. Acestora le-au fost oferite in pragul Craciunului sume de bani, imbracaminte si incaltaminte adecvate sezonului rece, dar si diverse obiecte sau bunuri si alimente neperisabile.

       

 

 

CONCLUZIE

Rezultatele obtinute de Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud in anul 2019 sunt o consecinta a flexibilitatii in fata provocarilor determinate de evolutia tot mai accelerata a evenimentelor. Astfel, prin modernizarea conceptiei de executare a misiunilor, eforturile principale au fost orientate pentru asigurarea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, protejarea proprietatii publice si private.

Contextul socio-politic actual, pune Jandarmeria Romana in fata unor noi provocari care constituie nu numai dificultati ci si oportunitati menite sa deschida noi perspective de consolidare, dezvoltare si diversificare a capabilitatilor institutionale si actionale.

Cu o prezenta activa in viata comunitatii, Inspectoratul de jandarmi Judetean Bistrita Nasaud, reprezinta o forta flexibila si interoperabila aflata permanent in serviciul cetatenilor acestui judet,  care are capacitatea de a gestiona orice misiune in domeniul ordinii si sigurantei publice, al pazei si protectiei institutionale si care raspunde afirmativ, ori de cate ori prezenta ii este solicitata si indiferent de riscurile asumate sau de dificultatea misiunilor incredintate.

 

 

0 comentarii2093 vizualizări07 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0