Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Luni 01 Martie 2021 - 11266 vizitatori azi
Ziua NATO in garnizoanele Brigazii 81 Mecanizata.

Duminica, 5 aprilie, cu ocazia aniversarii Zilei NATO, la sediile unitatilor militare din Brigada 81 Mecanizata "General GRIGORE BALAN"  au fost inaltate pe catarg Drapelul National al Romaniei si Drapelul Aliantei Nord-Atlantice. Prin ceremoniile organizate in format restrans s-a marcat aniversarea celor 16 ani de la momentul aderarii Romaniei la NATO.

 

In anul 2020, manifestarea dedicata Zilei NATO a fost un prilej de a reafirma angajamentul nostru de militari responsabili, pentru sprijinul autoritatilor publice in situatia actuala de criza umanitara.

 

***

 

Ziua NATO, in tara noastra se aniverseaza, potrivit Legii nr. 390 din 2004, in fiecare an, in prima duminica a lunii aprilie si reprezinta un eveniment de referinta pentru intreaga societate romaneasca din perspectiva statutului Romaniei de aliat al NATO si a semnificatiilor asociate acestui moment, fiind si o sarbatoare publica dedicata democratiei si spiritului european si euroatlantic.

 

Romania este stat membru NATO cu drepturi depline incepand cu data de 29 martie 2004, acesta fiind considerat unul dintre cele mai mari succese romanesti din anul 1989 pana in prezent. Integrarea in structura nord-atlantica a fost un proces indelungat, a carui constanta a fost larga sustinere a poporului roman, pentru care calitatea de membru al Aliantei echivaleaza cu garantia securitatii pe plan extern.

 

Ceremonie militara, la 16 ani de cand tara noastra este membra NATO

 

Cu ocazia aniversarii Zilei NATO, duminica, 5 aprilie, la sediul Statului Major al Fortelor Terestre au fost inaltate pe catarg Drapelul National al Romaniei si Drapelul Aliantei Nord-Atlantice. Prin ceremonia in format restrans s-a marcat aniversarea celor 16 ani de la momentul aderarii Romaniei la NATO. De 16 ani, executam misiuni in teatrele de operatii, in teren, pe mare si in aer, alaturi de partenerii nostri din Alianta.

In anul 2020, manifestarea dedicata Zilei NATO a fost un prilej de  a reafirma angajamentul nostru de militari responsabili, pentru sprijinul autoritatilor publice in situatia actuala de criza umanitara. 

 

                                                 ***

 

Extras din mesajul ministrului apararii nationale cu prilejul Zilei NATO - 5 aprilie 2020: " In urma cu 16 ani, Romania devenea membra cu drepturi depline a NATO, veste primita de Armata Romaniei in timp ce avea dislocate importante efective in dificilele misiuni din Irak si Afganistan. Angajamentul nostru fata de aliati continua, iar NATO este alaturi de noi. Cea mai puternica alianta politico-militara de pe glob este mai puternica si mai solidara ca niciodata, mai determinata sa isi protejeze statele membre cu o abordare defensiva omnidirectionala.

Apartenenta la NATO ne-a adus securitate si prosperitate, ne-a adus experienta prin misiunile si exercitiile aliate la care am participat si participam. Integrarea in NATO a condus la modernizarea si profesionalizarea Armatei Romaniei.

Ziua NATO din acest an ne surprinde, atat pe noi, romanii, cat si intreaga comunitate a Aliantei, in mijlocul unei lupte cu un inamic invizibil dar redutabil, o lupta in care sunt angajate la maximum resursele nationale si aliate, o lupta in care fiecare dintre noi are un rol bine stabilit si isi poate aduce o contributie semnificativa in acest efort unanim de combatere a raspandirii COVID-19.

In aceste momente de cumpana, este mai important ca oricand sa ne gandim la unitate, la spiritul de solidaritate care izvoraste din insasi ratiunea de a fi a Aliantei, la cum putem sa ajutam pe cei care au nevoie de noi sau unde putem sa cerem chiar noi ajutor.

Acest spirit de solidaritate a fost si este in continuare deja evidentiat cu rapiditate printr-o serie de actiuni interaliate. Astfel, Republica Ceha doneaza echipamente de protectie Italiei si Spaniei, Germania primeste pacienti din Italia si Franta, medici din Albania si Polonia merg in Italia, cel mai nou membru, Macedonia de Nord, foloseste sistemul NATO de raspuns la crize in activitati de informare a cetatenilor proprii.

Chiar in aceste zile, aeronave aliate transporta materiale si ajutoare, dovedind ca NATO are un rol important in raspunsul la criza generata de COVID-19. Alianta sustine eforturile autoritatilor, ale populatiei civile inclusiv cu suport logistic, spitale de campanie, transport de pacienti, dezinfectarea unor zone publice si protejarea granitelor. Aliatii din NATO isi demonstreaza solidaritatea si coopereaza in lupta cu pandemia COVID-19.

Romania, la randul sau, a transportat cu aeronave militare proprii echipamente medicale din Turcia si Germania, iar aeronave din cadrul Unitatii Multinationale de Transport Strategic au adus in tara 90 de tone de echipamente de protectie din Coreea de Sud. Toate acestea sunt o dovada in plus a rolului deosebit pe care Alianta il are in ceea ce priveste managementul crizelor si a capacitatii extraordinare de a pune laolalta si utiliza resurse acolo unde este mai mare nevoie de ele.

Pandemia COVID-19 este o provocare pentru noi toti, poate cea mai mare provocare la adresa umanitatii de la incheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial. Raspunsul nostru va fi, inca o data, dat de principiile definitorii ale Aliantei: unitate, cooperare si sprijin reciproc.

As vrea sa amintesc aici rolul deosebit de complex al militarilor nostri aflati in misiuni si operatii externe. Stiu ca pandemia de coronavirus si ceea ce se intampla acasa cu familiile lor este o provocare in plus, care se adauga stresul inerent al misiunilor, insa sunt convins ca acestia isi vor duce sarcinile la bun sfarsit, noua revenindu-ne rolul de a avea grija de familiile lor, aici, in tara, rol pe care ni-l asumam pe deplin de la nivelul echipei de conducere a MApN si pana la nivelul grupurilor de sprijin familial constituite la nivelul unitatilor trimitatoare din tara. Asa cum le-am si transmis in mod direct la inceputul acestei saptamani, vom avea grija, impreuna cu conducerea Statului Major al Apararii, ca situatia celor ramasi acasa sa nu aiba de suferit de pe urma masurilor luate pentru limitarea raspandirii COVID-19 si a faptului ca ei, militarii dislocati peste hotare, sunt departe de familiile lor.

Misiunea de baza a Aliantei, aceea a apararii suveranitatii teritoriului aliat, este astazi mai actuala ca oricand. Mediul de securitate din regiune si la nivel global ramane neschimbat, insa dupa aceasta perioada critica pot aparea modificari in modul de intelegere a securitatii nationale din partea unor state. Si din acest motiv este important, ca stat membru al celei mai puternice aliante politico-militare din lume, sa intelegem rapid aceste schimbari, sa ne adaptam permanent, sa ne instruim la cele mai inalte standarde si sa continuam programele de dotare si modernizare a echipamentului militar din Armata Romaniei.

In aceste zile, NATO a devenit mai puternica prin acceptarea celui de-al 30-lea stat aliat: Republica Macedonia de Nord. Felicit noul stat aliat si sunt sigur ca impreuna cu Romania va avea o contributie importanta la stabilitatea Balcanilor de Vest.

De ziua NATO, sarbatorita in fiecare an in prima duminica din aprilie, aduc un omagiu tuturor militarilor care si-au jertfit viata in teatrele de operatii sau in misiuni executate pe teritoriul national, in numele tarii si pentru tara. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodata. Tototdata asigur familiile eroilor nostri ca vor avea in Armata Romaniei permanent sprijin.

Ii asigur pe romani ca Armata Romaniei este pregatita si instruita pentru a face fata oricaror situatii si va fi tot timpul alaturi de tara si poporul carora le-a jurat credinta.

Dragi militari,

Inteleg momentele dificile prin care trecem, misiunile pe care le executati in tara sau in afara acesteia prezinta, iata, un nou grad de pericol, insa sunt sigur ca, prin respectarea procedurilor indelung exersate si a noilor masuri de preventie si limitare a raspandirii COVID-19, va veti duce pana la capat misiunile incredintate, alaturi de aliatii si partenerii din NATO, precum si in tara, impreuna cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne. Sunt convins ca prin perseverenta, prin respectarea regulilor si prin punerea in practica a cunostintelor acumulate, vom invinge acest inamic nevazut.

La multi ani, Romaniei in NATO!

La multi ani, Aliantei Nord-Atlantice!"

0 comentarii2247 vizualizări05 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0