Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Luni 08 Martie 2021 - 18742 vizitatori azi
Autoutilitara in flacari. Copil de 2 ani salvat de pompierii din Beclean. FOLOSIREA SOBELOR, COSURILOR DE FUM SI ENERGIEI ELECTRICE.

In dimineata zilei de miercuri, 01 februarie a.c., la ora 0838, dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud a fost anuntat, prin numarul unic de urgenta 112, despre producerea unui incendiu la o autoutilitara pe DJ 172, in localitatea Mocod, comuna Nimigea. O autospeciala de interventie cu apa si spuma si un echipaj de prim ajutor din cadrul Sectiei de Pompieri Nasaud s-au deplasat de urgenta la locul evenimentului. In sprijinul pompierilor militari, a intervenit Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Nimigea cu mijloace de prima interventie. Odata ajunsi la locul interventiei, pompierii militari au constatat ardea partea din fata ( compartimentul motor si cabina) a autoutilitarei. S-a actionat cu doua tevi de refulare tip "D" pentru localizarea si lichidarea incendiului si cu un departator pentru deschiderea usilor din spate si evacuarea marfii. Interventia a durat aproximativ 25 de minute. In urma incendiului, au ars: instalatia electrica, motorul, tapiteria scaunelor, bordul, volanul,  acumulatorul, bara din fata, doua cauciucuri si a fost degradata caroseria.

Cauza incendiului a fost un scurtcircuit electric - acumulator sau conductor electric defect.

 

Copil de 2 ani salvat de pompierii din Beclean      

       Miercuri, 01 februarie a.c., la ora 1212, dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud a fost anuntat despre faptul ca un copil de 2 ani a ramas blocat intr-un apartament, situat pe strada Aleea Ghiocelului din orasul Beclean. O autospeciala de interventie din cadrul subunitatii din localitate s-a deplasat de urgenta la locul evenimentul, pompierii militari actionand cu scara culisabila pentru a intra pe geamul de la bucatarie in apartament si pentru a deschide usa metalica din interior, permitand astfel parintilor sa ajunga la minorul ramas blocat la etajul II al imobilului.

 

Interventii pe scurt

 In perioada 01.02.2012, ora 0730 - 02.02.2012, ora 0730, subunitatile profesioniste pentru situatii de urgenta din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud au intervenit la un numar de 13 situatii de urgenta, astfel:

  • Incendii                                                               1;
  • Interventii S.M.U.R.D.:                                         11;
  • Asistenta persoane                                                               1;                                

  Cu stima, Plt. Marius RUS .

 

 

 

 

Din cauza temperaturilor scazute inregistrate in aceasta perioada si folosirii intensive a mijloacelor locale de incalzire, s-a inregistrat un numar mare de incendii la locuintele populatiei. Ca urmare, va reamintim  masurile  preventive de aparare impotriva incendiilor la folosirea sobelor,  a cosurilor de fum si energiei electrice.

 1. Masuri preventive de aparare impotriva incendiilor pentru mijloacele locale de incalzire si centrale termice.

a) sobele de metal  nu trebuie sa fie instalate la o distanta mai mica de 1 m fata de peretii din lemn sau din alte materiale ce se pot aprinde usor.

b) este interzis ca sobele de metal sa fie asezate direct pe dusumeaua de scanduri. Daca inaltimea picioarelor sobelor depaseste 25 cm ele vor fi asezate pe un postament de caramida. Postamentul trebuie sa depaseasca perimetrul sobei cu 25 cm, iar in fata usii cu 50 cm.

c) este interzis sa se foloseasca sobe cu usitele defecte.

d) este interzis a se aprinde focul in soba cu benzina sau alte lichide inflamabile, ori sa arda in soba lemne lungi, netaiate, care pe timpul arderii nu intra in intregime in soba.

f) este interzis sa se puna la uscat la mai putin de 1 m departare de sobele metalice, haine  sau alte obiecte casnice care se pot aprinde usor.

g) focul in sobe nu trebuie lasat fara supraveghere sau in grija copiilor.

h) centralele termice se doteaza cu mijloace de prima interventie in caz de incendiu si se echipeaza cu instalatii de stingere a incendiilor conform reglementarilor in vigoare.

 2.  Verificarea si intretinerea cosurilor de fum.

a) cosurile de fum vor fi verificate, curatate si reparate de catre personal specializat, cel putin o data pe an.

b) in podurile cladirilor, cosurile se tencuiesc pe interior si pe exterior si se dau cu var, ca sa se poata observa cu usurinta eventualele fisuri.

c) cosurile de zid vor fi permanent intretinute fara crapaturi si curatate. Este interzis a se folosi cosurile de zid necuratate.

 3. Reguli de prevenire a incendiilor la folosirea energiei electrice.

a) este interzisa folosirea instalatiilor si aparatelor electrice cu defectiuni si improvizatii, cu conductori neizolati, cu prize sau intrerupatoare defecte, doze si derivatii fara capace.

b) este interzisa inlocuirea sigurantelor electrice cu sarma, cuie, etc. Sigurantele arse vor fi inlocuite numai de electrician autorizat.

c) este interzisa lasarea sub tensiune, fara supraveghere, a niciunui fel de aparat electric: resou, radiator, aeroterma, etc.

d) este interzisa executarea sau modificarea instalatiilor electrice de catre persoane neautorizate.   

 Stimati cetateni: Respectand aceste masuri, va protejati viata dumneavoastra si a semenilor, precum si bunurile din gospodarie de acest dusman  - INCENDIUL.

 ESTE MULT MAI USOR SA PREVII UN INCENDIU DECAT  SA-L STINGI !

 

        Cu stima,

  Plt.  Marius RUS

0 comentarii2639 vizualizări02 februarie 2012
rss 2.0
rss 2.0