Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Luni 06 Iulie 2020 - 14824 vizitatori azi
JANDARMERIA ROMANA - Evaluare activitate 2012.

Miercuri, 06 februarie a.c, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, in prezenta domnului Anghel ANDREESCU, secretar de stat si sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica din Ministerul Afacerilor Interne, s-a desfasurat in sistem videoconferinta, evaluarea activitatilor desfasurate de Jandarmeria Romana in anul 2012.

 

            Anexam alaturat cateva repere ale activitatii Jandarmeriei Romane in anul 2012.

   In anul 2012, Jandarmeria Romana a continuat activitatea de consolidare institutionala care a avut ca principal obiectiv eficientizarea misiunilor destinate cresterii gradului de siguranta a cetatenilor. Asigurarea suportului logistic necesar desfasurarii normale a acestor misiuni, continuarea profesionalizarii personalului si dezvoltarea relatiilor de cooperare cu celelalte componente ale Ministerului Afacerilor Interne au constituit directiile de actiune prioritare pentru indeplinirea acestui obiectiv.

In perioada de referinta, structurile de ordine publica ale Jandarmeriei Romane  au executat 417.138 misiuni, din care: 105.194 misiuni de asigurare a ordinii publice, reprezentand o crestere cu 15,72% fata de anul 2011, 6.647 interventii la solicitari telefonice, 13.652 interventii la solicitare "112", 435 actiuni de salvare-evacuare, 5.158 actiuni de interventie pentru asigurarea transporturilor speciale si de valori si 67 interventii pentru restabilirea ordinii publice la solicitarea altor structuri.

 Pe timpul misiunilor desfasurate, efectivele de jandarmerie au constatat 19.284 infractiuni, in mod independent si in cooperare cu alte structuri.

Din numarul total de infractiuni, 10.858 au fost constatate independent, in crestere cu 18,93% fata de anul 2011. Totodata, au fost puse in executare 35.845 mandate de aducere si au fost depistate 110 persoane puse sub urmarire, care au fost predate structurilor de politie.

 De asemenea, s-au executat 458 misiuni, care au avut ca obiectiv acordarea sprijinului lucratorilor institutiilor cu care Jandarmeria Romana coopereaza pentru desfasurarea de activitati procedurale, combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei, precum si pentru destructurarea unor grupuri infractionale organizate.  

Structurile de jandarmi montane au executat 1175 actiuni specifice care au constat in salvarea a 1.686 de  persoane aflate in dificultate si au participat la misiuni de mentinere a ordinii publice in zona a 62 statiuni montane si pe traseele turistice adiacente.

 Activitatea de cooperare politieneasca internationala specifica Punctului National Informare Manifestari Sportive a inregistrat in cursul anului 2012 o dinamica accentuata, datorita extinderii schimbului de date si informatii si pe segmentul altor manifestari sportive (handbal, baschet, volei, hochei) la nivel european, inregistrandu-se o crestere cu peste 10% a activitatilor specifice domeniului, fata de anul 2011.

 La sfarsitul anului 2012, structurile specializate de paza si protectie institutionala ale Jandarmeriei asigurau protectia la peste 1.100 de obiective. Pe timpul misiunilor executate de jandarmi pentru combaterea furtului de produse petroliere din conductele magistrale de transport s-au recuperat peste 41.000 de litri de combustibil petrolier (titei, motorina, gazolina si alte produse), in valoare totala de 23.734 lei

              Avand in vedere necesitatea alinierii depline la legislatia si standardele comunitare in domeniile de competenta ale Jandarmeriei Romane, 15 jandarmi au participat la cursurile organizate de institutii militare din strainatate in urmatoarele specializari: misiuni internationale, prevenirea si combaterea criminalitatii, combaterea terorismului, salvare montana. Pentru cresterea nivelului de pregatire a personalului si pentru reducerea cheltuielilor ocazionate de participarea cadrelor militare la cursurile de cariera in institutiile de invatamant specializate, s-a realizat sistemul de invatamant de tip e-Learning.

Pe baza unei colaborari permanente cu institutii similare din Uniunea Europeana, in acest an au fost organizate si s-au desfasurat in tara 6 cursuri si stagii cu instructori straini, pentru pregatirea personalului Jandarmeriei Romane in domeniile: stat-major, ordine publica, drepturile omului, interventie profesionala si montan.

Un element de continuitate il reprezinta organizarea si desfasurarea celei de-a X-a editii a Cursului Superior International, activitate la care au participat ofiteri din 11 tari, precum si instructori si conferentiari din Franta si Turcia.

Participarea structurilor Jandarmeriei Romane la misiuni internationale s-a realizat prin asigurarea continuitatii activitatii contingentelor de jandarmi dislocate in teatrul de operatii Afganistan si prin participarea la Misiunea Civila a Uniunii Europene din Georgia (EUMM).

Activitatea de relatii internationale a urmarit cu prioritate stabilirea, mentinerea si intensificarea relatiilor de cooperare cu partenerii din statele membre ale Uniunii Europene si din alte tari ale lumii, pe domenii comune de competenta, precum si indeplinirea angajamentelor anterior asumate, ca membru cu drepturi depline in cadrul Fortei de Jandarmerie Europene - FJE, Asociatiei Fortelor de Politie si de Jandarmerie Europene si Mediteraneene cu Statut Militar - FIEP si organizatiei ATLAS.

Printre cele mai importante realizari in domeniul relatiilor internationale se remarca elaborarea proiectului de lege privind aderarea Romaniei la Tratatul Fortei de Jandarmerie Europeana, participarea personalului Jandarmeriei Romane la activitati specifice in cadrul instrumentului TAIEX al Uniunii Europene si inscrierea Jandarmeriei Romane in cadrul institutiilor furnizoare de asistenta, in cadrul proiectelor cu finantare europeana.

Angajamentele Jandarmeriei Romane in cadrul Fortei de Jandarmerie Europeana - FJE si in cadrul Asociatiei Fortelor de Jandarmerie si Politie cu Statut Militar Europene si Mediteraneene - FIEP s-au concretizat prin participarea activa a reprezentantilor institutiei noastre la activitatile specifice desfasurate sub egida celor doua organisme mentionate.

 

PRINCIPALELE DIRECTII DE ACTIUNE PENTRU ANUL 2013

 Prioritatile Jandarmeriei Romane in anul 2013 sunt urmatoarele:

  •  Eficientizarea modului de organizare si executare a misiunilor de asigurare si restabilire a ordinii publice, inclusiv prin intreprinderea demersurilor pentru cresterea competentei materiale a personalului militar al Jandarmeriei Romane in aceste domenii;
  • Redimensionarea sistemului de formare profesionala continua organizat de unitati care sa conduca la apropierea acesteia de nevoile reale de pregatire a personalului impuse de misiunile operative;
  • Imbunatatirea dotarii si inzestrarii structurilor operative, atat din fonduri bugetare, cat si prin utilizarea fondurilor nerambursabile oferite de Uniunea Europeana;
  • Dezvoltarea cadrului cooperarii internationale bilaterale, in principal in domeniile de excelenta ale Jandarmeriei;
  •  Consolidarea imaginii pozitive a Jandarmeriei Romane. 

 

 

   Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul

           

0 comentarii1624 vizualizări07 februarie 2013
rss 2.0
rss 2.0