Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Marti 07 Iulie 2020 - 11614 vizitatori azi
1 SEPTEMBRIE 2010 - 117 ANI DE LA INFIINTAREA JANDARMERIEI RURALE

La  1 septembrie 2010, aniversam 117 ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale in Romania. Cu aceasta ocazie la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita Nasaud, vor fi organizate o serie de activitati.Astfel, in data de 2 septembrie 2010, de la ora 9.00, va fi organizata revista de front a unitatii, ocazie cu care vor fi prezentati cadrelor inspectoratului, tinerii aboslventi ai institutiilor militare de invatamant nou incadrati in munca, odata cu finalizarea studiilor de specialitate. (un ofiter si 7 subofiteri)

Tot in cadrul adunarii cadrelor, va avea loc si acordarea Brevetelor – Semnul Onorific in Serviciul Patriei, la implinirea a 15 ani de activitate in slujba cetateanului. Vor fi acordate cu aceasta ocazie, un numar de 18 brevete pentru ofiterii si subofiterii din cadrul inspectoratului care au implinit 15 ani de activitate in domeniul militar. Un astfel de brevet va fi acordat si unui subofiter care implineste un sfert de secol de activitate continua in cadrul acestei institutii.

Tot cu ocazia Zilei Jandarmeriei Rurale, la Bistrita va fi organizata si Cupa Presei la Tireditia de toamna, care va reuni ca de fiecare data pe toti reprezentantii mass-mediei locale sau centrale, in fata tintelor din poligonul de tragere, aceasta fiind o activitate deosebit de apreciata de catre participanti.

             Actiunea va avea loc joi, 9 septembrie 2010, de la ora 10.00.

 

Ziua Jandarmeriei Rurale – scurt istoric

La 1 septembrie 1893, a intrat in vigoare Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale, promulgata prin Decret Regal de catre Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de paza si ordine cu caracter militar, pentru a face fata nevoilor de ordine si liniste publica in mediul rural, dar si pentru a raspunde exigentelor unui stat modern European.

Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului si organizarii Jandarmeriei rurale i-a revenit partidului conservator condus de Lascar Catargiu, care a elaborat si prezentat Parlamentului in ianuarie-februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei Rurale. Aceasta lege a fost promulgata prin Decretul Regal nr. 2919 din 30.08.1893.

              Pe timpul manevrelor militare, Jandarmeria rurala asigura misiuni de politie militara, efectua rechizitiile necesare si functiona ca politie militara; pe toata durata acestor exercitii si manevre, unitatile de jandarmi au fost considerate parti ale armatei active cu aceleasi drepturi si obligatii ca unitatile si subunitatile militare. Perioada 1866-1867 se caracterizeaza prin transformari in sistemul de aparare al tarii in anii 1868, 1872, 1874 si 1877, avand drept rezultat modernizarea si pregatirea armatei romane, care prin stralucite fapte de arme, in Razboiul pentru independenta al Romaniei din 1877-1878 s-a acoperit de glorie, consfintind independenta.

            In principal, la acea vreme, misiunea de lupta a Legiunii de jandarmi Bucuresti a constat in mentinerea ordinii si linistii publice, precum si blocarea directiilor principale de patrundere in Capitala prin posturi fixe, mobile, aliniamente de aparare si baraje.

Transformarea societatii romanesti si reasezarea institutiilor de stat pe temelii democratice de drept au favorizat in mod decisiv atat remodelarea institutiei Jandarmeriei, cat si elaborarea unei conceptii noi cu privire la locul si rolul fortelor de ordine interna, la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI.

    Ofiter specialist informare si relatii publice

 

                                                                  Lt.

                                                                        Georgeta CASVAN

0 comentarii4774 vizualizări31 august 2010
rss 2.0
rss 2.0