Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, prilej de reflectie asupra crestinismului romanesc.

Un interviu special cu Mitropolitul Clujului, Inaltpreasfintitul Andrei Andreicut. De sarbatoarea Sfantului Andrei, romanii il cinstesc nu doar pe cel dintai chemat apostol, ci si pe cel care i-a increstinat. Fara misiunea lui, e greu de spus daca ne-am fi bucurat de bogatia spirituala transmisa din neam in neam si careia astazi putini ii mai acorda atentia cuvenita. Despre ocrotitorul romanilor nu era potrivit sa ne vorbeasca decat cel care-i urmeaza intru totul pilda de viata, Inaltpreasfintitul Andrei. In exclusivitate pentru Asociatia "Salveaza o inima", mitropolitul Clujului a acordat un interviu despre crestinismul trecut si cel actual, despre provocarile si solutiile la problemele societatii de azi si, bineinteles, despre sarbatorile care bat la usa.

 

Cine a fost Sfantul Apostol Andrei si cum a ajuns el sa fie increstinatorul romanilor?

Sfantul Apostol Andrei, inainte de a fi ucenic al Domnului Iisus Hristos, a fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul. Este cel dintai chemat la apostolie. Dupa ce Domnul Iisus Hristos S-a inaltat la cer si dupa ce S-a pogorat in ziua Cincizecimii Duhul Sfant si in mod vazut s-a intemeiat Biserica crestina, apostolii au plecat in toata lumea sa propovaduiasca Evanghelia. Sfantul Andrei a propovaduit in Asia Mica, in Tracia, in Scitia Mica, Scitia Mare, in Grecia, unde a fost si martirizat, fiind rastignit pe o cruce in forma de X. De acolo crucea aceasta poarta numele de "crucea Sfantului Andrei". Oricum, chiar daca a propovaduit pe un teritoriu imens, pe noi ne mangaie faptul ca Sfantul Andrei a propovaduit in Scitia Mica, adica Dobrogea de astazi. Lucrul acesta il marturisesc si izvoarele scrise si Traditia si izvoare nescrise.

 

 

Si suntem mai responsabili ca popor, avand in vedere ca am fost mostenitori directi ai crestinismului?

Lucrul acesta ar trebui sa ne incalzeasca sufletul si sa ne faca responsabili fata de mesajul mantuitor pe care l-am primit de la Sfantul Apostol Andrei. El a propovaduit in Scitia Mica si a intemeiat Biserica noastra romaneasca, si conform izvoarelor scrise si Sfintei Traditii, dar si conform toponimelor din Dobrogea care il pomenesc: paraul Sfantului Apostol Andrei, pestera Sfantului Apostol Andrei, langa care s-a zidit acum o manastire frumoasa, si multe alte lucruri care ne pomenesc de Sfantul Apostol Andrei.

 

Cum era ziua de 30 noiembrie pe meleagurile maramuresene ale satului natal Oarta de Sus?

Ziua de 30 noiembrie avea importanta ei intotdeauna, dar inainte de 1989 nu era trecuta cu rosu in calendar, ci doar cu cruce. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat dupa ce a venit libertatea ca aceasta sarbatoare sa fie cu tinere. Este sarbatoarea nationala religioasa a romanilor. De fapt, se ingemaneaza doua sarbatori: pe 30 e sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, cel ce ne-a increstinat, iar pe 1 decembrie este Ziua noastra Nationala.

 

Care sunt provocarile crestinismului de astazi si cum actioneaza Biserica pentru rezolvarea lor?

Sunt multe provocarile care stau astazi in fata Bisericii. Cea mai des pomenita este secularizarea, adica o oarecare indepartare a oamenilor de preocuparile religioase. "Secularizare" vine de la "seculum", de la veacul acesta. Omul este foarte legat de cele trecatoare, de cele pamantesti, de cele seculare. Omul devine tributar banului, trupului, demnitatilor. Iata cele trei patimi dezordonate care l-au robit pe bietul om de atunci de cand a cazut: iubirea de avere, iubirea de placere si iubirea de marire. Toate acestea il indeparteaza de viata spirituala. Ele sunt si pomenite de Sfantul Apostol Ioan in prima sa epistola, in care textual le pomeneste si ne indeamna sa luptam impotriva lor. Zice Sfantul Ioan asa: "Nu iubiti lumea". E vorba de secularizare, nu de lumea ca si lucrare a lui Dumnezeu, pentru ca pe oameni si toate lucrurile create de Dumnezeu trebuie sa le iubim, dar in ce priveste aceasta legare de trecator, de materie care indeparteaza de Dumnezeu, aceasta secularizare nu trebuie sa o iubim. Zice Sfantul Ioan asa: "Daca cineva iubeste lumea, iubirea Tatalui nu este in El. Pentru ca tot ce este in lume, adica pofta trupului si pofta ochilor si trufia vietii nu sunt de la Tatal, ci sunt din lume. Si lumea trece si pofta ei, dar cel ce face voia lui Dumnezeu ramane in veac. Deci, secularizarea, cu iubirea de materie, de avere, de placeri trupesti, de marire, aceasta dorinta a oamenilor de a ajunge la demnitati care le creeaza o pozitie privilegiata, il indeparteaza pe om de Dumnezeu. Si cate alte n-ar mai fi in lumea in care traim noi! Oricum, Dumnezeu nu a parasit lumea, Evanghelia ramane actuala pana la sfarsitul veacurilor. Cuvantul mantuitor propovaduit de Sfantul Andrei este valabil si astazi si maine si in veci.

 

In cartea dumneavoastra - "Spiritualitate ortodoxa" - spuneti ca din punct de vedere duhovnicesc nu exista stagnare, pentru ca atunci cand stam pe loc, de fapt regresam. Sunteti ierarh de 25 de ani, cum vedeti crestinismul la ora actuala? Am mers inainte, am stagnat, cum vi se pare ca sunt romanii din punct de vedere al credintei?

Este greu sa fac o evaluare obiectiva. Inainte de caderea comunismului, romanii au ramas crestini, chiar daca in mod oficial doctrina care se propovaduia era cea atee. Oamenii au rezistat pentru ca au fost crescuti de parinti care veneau din perioada interbelica si aveau o buna temeinicie crestina. A cazut comunismul, a venit libertatea deplina. In mod simplist ai fi tras o concluzie ca cele spirituale trebuie sa fie mult mai bine cotate. Nu se mai face o propaganda atee, nu mai este ideologia de stat fara Dumnezeu, dar daca acum nu mai este propovaduit un marxism dialectic, este prezent un materialism practic. Asa ca n-as putea spune nici ca ne-am prabusit din punct de vedere spiritual, dar nici ca am facut un foarte mare progres. Progres este faptul ca numarul bisericilor construite a crescut, numarul institutiilor de asistenta sociala pe care le patroneaza Biserica a crescut si el, scolile teologice sunt multe. Toate lucrurile acestea ne bucura. Daca am raspunde superficial, am zice ca din punct de vedere spiritual progresam, dar trebuie sa fim si obiectivi pentru ca si valul secularizarii este prezent. Si provocarile sunt peste tot, asa ca nu putem spune ca este o grozava revigorare a vietii spirituale serioase. Oamenii merg la biserica, multumim lui Dumnezeu ca bisericile sunt pline, dar sunt si multi care inca nu au preocupari religioase. Si apoi, ceea ce ma preocupa in mod special este viata spirituala a tinerilor. Am vrea ca mai multi tineri sa fie in Biserica. Toti copiii si tinerii fac religie, insa efectul direct prin participarea lor la viata religioasa nu se vede. Da, sunt tineri in Biserica, dar ar putea fi mult mai multi!

 

Ati fost numit, anul acesta, "parintele tinerilor din Europa", pentru ca ati organizat la Cluj una dintre cele mai mari intalniri ale tineretului ortodox de pana acum. Daca ar fi sa le transmiteti un mesaj tinerilor din intreaga lume, ce le-ati spune?

Le-as spune simplu ca Domnul Hristos ii iubeste, ca El fata de tineri a avut o deschidere maxima si atunci cand S-a intrupat si propovaduia pe pamant. Pe tanarul din Evanghelia dupa Matei, din capitolul 19, care era preocupat de viata spirituala, Domnul Iisus l-a primit cu mult drag. Deci, mesajul acesta l-as transmite tuturor tinerilor, ca Domnul Iisus Hristos ii iubeste si, la urma urmei, ca n-avem alta sansa decat aceasta. Pe masura ce oamenii se apropie de Domnul Iisus Hristos, pentru ca El este modelul absolut de bunatate, de iubire, lumea se face mai buna. Religia intemeiata de El este religia iubirii. Din pacate vedem in lume conflicte, atentate, rautati. Toate acestea ne spun ca sunt si oameni care nu-L iubesc pe Domnul Hristos, care n-au auzit inca de Evanghelia Lui, care este evanghelia iubirii. Da, faptul ca s-au adunat aici peste 6.000 de tineri in septembrie si ca s-au manifestat frumos ne mangaie sufletele. Eu zic ca a fost un succes si o marturie pentru Hristos, pentru Evanghelia si Biserica Lui. Insa am vrea ca toti tinerii din lume sa-L afle pe Hristos si sa constate cat de bun este.

 

Suntem in aceasta perioada dinaintea Craciunului in care ne orientam mai mult sa daruim si nu pot sa nu ma gandesc la cei aproape 11.500 de oameni care au intrat pe site-ul Asociatiei "Salveaza o inima" si au donat pentru copii bolnavi, pentru vindecarea lor. Ce le transmitem oamenilor, de ce este important sa ne deschidem inimile si sa fim alaturi si de cei care nu au?

In postul Craciunului sau la inceputul lui s-a citit si o pastorala a Sfantului Sinod care ne indeamna la darnicie, la bunatate, la deschiderea sufletului inspre cei necajiti, bolnavi, saraci, lipsiti. Domnul Hristos S-a coborat din ceruri pe pamant si S-a intrupat intr-o iesle saracacioasa in Bethleem. A venit pentru toata lumea, dar eu zic ca intai pe acesti oameni nenorociti ii iubeste. Si atunci noi, daca vrem sa fim Sai, sa fim si noi darnici. Chiar o strofa de colinda zice: "Acum te las, fii sanatos si vesel de Craciun, dar nu uita cand esti voios, crestine, sa fii bun!" Ma gandesc la catastrofa care a avut loc in clubul Colectiv din Bucuresti… Ne doare tare sufletul pentru cei ce au plecat asa in eternitate, pe neasteptate, si ne rugam pentru ei. Ne doare sufletul pentru parintii lor, care sufera, dar si pentru cei care sunt in spital si pentru care ne rugam la Dumnezeu sa-i faca sanatosi. In situatia aceasta, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului a colectat de la credinciosi 255.000 de lei, care speram sa ajunga la cei mai necajiti dintre ei. Pe langa aceste lucruri, se aduna si alimente, avem si cantine si centre sociale unde este nevoie de painea cea de toate zilele pentru saracii care nu au ce pune pe masa. Chiar daca unora li s-ar parea ca sunt insignifiante, ele sunt importante!

 

De praznicul Sfantului Apostol Andrei, va dorim multa sanatate si har de la Dumnezeu in misiunea importanta pe care o faceti atat de minunat urmand pilda de viata a Sfantului Apostol Andrei, iar in incheiere va rog sa imi spuneti ce mesaj le transmiteti romanilor in apropierea sarbatorilor de Craciun?

Domnul Iisus Hristos, Care S-a coborat pentru noi si pentru a noastra mantuire, sa le aduca tuturor oamenilor din lume, cu prilejul Craciunului, bucurie sufleteasca. In toate casele si la toate mesele sa fie inimi vesele. Hristos e singura noastra sansa, asa ca le uram niste sarbatori minunate, chiar si cu toate incercarile existente in lume. Credem ca Dumnezeu nu a parasit lumea si ca Mantuitorul Iisus Hristos este cu noi. Sarbatori fericite, binecuvantate, pline de har pentru toti!

 

Din anul 2011, Inaltpreasfintitul Andrei este Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului. Misiunea de conducator al Mitropoliei Clujului a urmat celei de Arhiepiscop al Alba Iuliei, in perioada 1998-2011, dupa ce intre anii 1990 si 1998 a fost Episcop al aceleiasi eparhii. Munca sa neobosita se concentreaza pe constructia de asezaminte de batrani, camine de copii, biserici, cat si pe activitatile si programele destinate copiilor si tinerilor. Intre realizarile recente se numara constructia Campusului Teologic "Nicolae Ivan" de la Cluj si organizarea celei mari reuniuni a tineretului ortodox de pana acum, desfasurata loc la Cluj-Napoca in luna septembrie.

Asociatia "Salveaza o inima" a fost infiintata pe data de 17 decembrie 2012, si isi doreste sa reuneasca sub acelasi acoperis un numar cat mai mare de profesionisti din diferite domenii, oameni bine pregatiti si motivati, oameni de bine, oameni simpli, cinstiti si onesti, oameni care cu suflet si dedicare pot ajuta in campaniile si proiectele noastre si astfel impreuna sa ne atingem scopul final de a lasa copiilor nostri o mostenire valoroasa, marturie a faptului ca noi oamenii, comunitatea in ansamblul ei, suntem tot ce trebuie si suficient pentru ca lucrurile sa mearga intr-o directie buna.


 

Persoana de contact

Vlad Placinta


Presedinte

Asociatia "Salveaza o inima"

0752753540

Transmite pentru Bistritanews.ro

Dr. Tanase Tasente

Director General

Plus Communication

0725.465.508

 

0 comentarii3066 vizualizări30 noiembrie 2015




rss 2.0
rss 2.0