Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Duminica Sf. Cruci - Jertfa totala din iubire spre Inviere.

Motto: "...toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam!" (din Sfanta Liturghie). In Duminica a 3-a a Postului Mare, la mijlocul drumului spre Inviere, Biserica a randuit cinstirea Sfintei Cruci a Domnului, ca Pom al Vietii Vesnice. 
Evanghelia ne prezinta trei etape care duc la mantuire: Lepadarea de sine, Luarea Crucii, si Urmarea lui Hristos. 
Fiecare etapa este o varsta duhovniceasca, si acestea sunt, una in continuarea celeilalte, asemenea varstelor biologice. 
Lepadarea de sine inseamna lepadarea mandriei, a pacatelor si suportarea necazurilor si a defaimarilor prin intoarcerea celuilalt obraz, pentru numele lui Hristos. 
Urmeaza luarea Crucii, deoarece insusi Domnul s-a Rastignit pentru noi din iubire. Si noi ne rastignim fata de lume, iubind inainte de toate pe Hristos, pentru a si Invia impreuna cu El. 
Ultima etapa este urmarea Domnului. Aici omul practica virtutile in mod constant, spre a vedea lumina cea necreata a Invierii. 
Spre lamurire, Hristos prezinta doua argumente: valoarea sufletului si raportul nostru cu Dumnezeu. 
Sufletul este de nepretuit, valoreaza mai mult decat lumea intreaga, de aceea trebuie sa nu cautam castigarea lumii, ci imbogatirea sufletului in virtuti. 
Mai mult, cel ce in viata nu-L marturiseste pe Dumnezeu, la Judecata nu va fi recunoscut, nu pentru ca Dumnezeu e rau, ci pentru ca omul a refuzat iubirea Domnului. 
Iar cel ce iubeste pe Dumnezeu, acela nu mai vedea moartea, ca loc al intunericului, singuratatii si suferintei.

 

Preot Eugen Tanasescu.

 

0 comentarii2961 vizualizări20 martie 2017




rss 2.0
rss 2.0