Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Duminica 29 Martie 2020 - 9386 vizitatori azi
Tinerii din Ocnita in orasul Marii Uniri de la 1918 - Alba Iulia.

Parohia ortodoxa Ocnita, la initiativa si cu fondurile personale ale parintelui Silviu Costin a organizat, in vacanta abia incheiata, o excursie cu tinerii membri ai si mai tinerei formatii corale a bisericii din sat. Avand ca tinta orasul Marii Uniri de la 1918, Alba Iulia, excursia si-a propus sa ofere tinerilor din Ocnita o adevarata lectie de Istorie a Neamului Romanesc, dar si sa dezvolte si sa intareasca relatiile colegiale, de incredere, respect si de prietenie dintre membrii grupului. 
Ziua a fost frumoasa si plina de invataminte pentru toti! Intre invitati am fost si eu si Cornelia in calitate de...prieteni ai copiilor, toti aflatori in Ansamblul folcloric ’’Cununa graului’’ dar si de ghizi...geografici pentru ca ghidul spiritual ne-a fost in chip minunat tanarul nostru Preot! Acum, ce-i drept tineri sunt mai multi la Ocnita, numai in Ansamblu activand peste 30, dar la excursie au participat doar aceia care au inteles foarte bine ca in viata trebuie mai inainte sa...dai si apoi sa astepti sa...primesti! Cu alte cuvinte excursia a fost o recompensa oferita celor care fac parte din respectivul grup vocal al bisericii, dar si o invitatie pentru aceia care inca nu sunt convinsi de utilitatea, pentru sufletul lor, a apartenentei la acest grup si la activitatile sale! Dovada, vorba Poetului, ca ’’nimica nu se face in pozitie de drepti’’, dar mai ales dovada ca intotdeauna doar daruind vei dobandi! Tanarul preot din Ocnita, a imbracat dupa cum se vede, peste straiul preotesc obisnuit si mantia aurita a daruirii pentru semeni alaturandu-se cu tot elanul Dansului eforturilor existente deja in sat pentru educarea tinerilor in spiritul iubirii de neam si tara, in buna traditie strabuna dreptmaritoare ortodoxa! 
Nu incepe si nu se desavarseste Lumea cu astfel de initiative dar oare nu s-au ridicat toate Cetatile importante ale istoriei cu primele caramizi, bine alese si totdeauna zidite cu convingerea ferma a Constructorului ca acolo va dainui in curand ceva? 
Drumul a fost frumos. Mai ales dupa ce peisajul incantator, mangaiat de un soare binevoitor, i-a scos pe copii de pe ecranele acaparatoare ale telefoanelor mobile! Ce-i drept am mai dat si eu un ’’ordin de zi pe unitate’’ potrivit caruia excursia fiind o intalnire cu noutatea, cu frumusetea, cu surpriza, evident ca tableta sau ’’smartafonul’’ mai pot astepta pana maine pentru ca el oricit ar fi de seducator tot nu poate egala minunatia inmiresmatelor flori de cires oferita din belsug de peisajul ai carui fericiti privitori eram! 
Alba Iulia este o Regina! O regina a turismului! Un ghid minunat ne-a plimbat inimile, sperantele si imaginatia prin aceasta glorioasa Istorie a Neamului Omenesc si in special a Neamului Romanesc! Toate au fost deosebite dar inimile noastre au ramas in Catedrala Marii Uniri de le 1918! Nu stim de ce! Poate pentru ca timp de vreo trei ore am uitat cu mic cu mare toate problemele zilnice si am intrat intr-o lume noua, o lume asezata, o lume a bunului simt, o lume a echilibrului, o lume in care am regasit Speranta! Da, Speranta in resursele nebanuite ale Neamului Romanesc! Speranta ca trecutul ne poate tine de foame, temporar, macar pana atunci, pana in punctul in care Visele noastre vor fi egale cu Efortul nostru de a le indeplini! Fara vise nu putem trai! Asa cum doar visand nu ne este dat sa ajungem nicaieri! Visul este inceputul si sfarsitul! Iar intre acestea doua se afla Bunul Dumnezeu, sprijinul Lui si ruga Sa staruitoare de a trai intru iubire si de a vietui intru inmultirea talantilor!
Am ajuns apoi la Tg.Mures voind sa vizitam gradina zoologica! De fapt am vizitat...padurea zoologica, targul de pe Mures avand si un asemenea obiectiv turistic! Am fost incantati. Ordine, curatenie, amabilitate, o multime de oameni, indeosebi tineri si copiii fiecare bucurandu-se de victoria primaverii, a verdelui crud si a diluviului de flori de toate...neamurile! Nu mai vazusem locul acesta si am ramas profund multumit! De aceea am sa uit tristetile pe care unele...zone ale Gradinii zoo mi le-au produs! Oricum am vazut acolo lucruri bine facute si impresia finala a omis stridentele suparatoare, atatea cate le voi fi perceput eu! Pentru tinerii din Ocnita insa vizita a fost un moment educativ- sa-i spun asa? - deosebit. Chiar si pentru aceia care au mai vizitat locul. 
Ziua si excursia in general, au fost foarte utile. Dupa spusele si planurile tanarului Preot din Ocnita acesta este doar un inceput! Desi traversam un timp in care oamenii sunt sub vremuri si nu vremurile sub oameni, cu dorinta, cu vointa si mai ales cu increderea in Binecuvintarea Bunului Dumnezeu, zidirea inceputa la Ocnita se va ridica si va dainui peste timp! Complicat! Dar si datator de sperante: de fapt punem in noua zidire lucruri simple, aparent(?) uitate: bun simt, cinste, curaj, implicare, dorinta si incredere. Peste toate pluteste apoi optimismul si... credinta! Cu toate acestea in suflete vom dainui! Noi asa credem, asa visam si asa...actionam!
Marele ascet si filosof crestin Ioan Cassian Romanul spunea asa: ’’Mandria este patima cea mai cu anevoie de biruit deoarece este singura patima care se hraneste din virtuti’’! Citind si luand aminte ne continuam drumul. Doamne ajuta-ne!


Florentin Archiudean.

0 comentarii4844 vizualizări01 mai 2017
rss 2.0
rss 2.0