Credinta-Religie Vineri 20 Iulie 2018 - 6492 vizitatori azi
Promisiunea lui Pavel catre comunitatea crestina din Roma.

Meditatie la Apostolul zilei, joi, saptamana a 5-a dupa Rusalii (Rom. 15, 17-29). Parte a ultimei parti a scrisorii adresate de catre Sfantul Apostol Pavel catre comunitatea crestina din Roma, pericopa apostolica de astazi contine o scurta recapitulare a activitatii misionare a acestuia si promisiunea unei viitoare vizite.

            In partea ei de inceput el tine sa sublinieze ca toata activitatea i se datoreaza lucrarii harului lui Dumnezeu si activitatii Duhului Sfant. Trecerea in revista a catorva locatii importante ale propovaduirii sale, precum Ierusalimul si tinuturile dimprejur pana in Iliria, se face cu smerenie, iar referirea la minuni si semne are loc fara referiri concrete la un anume eveniment, in acelasi duh al modestitatii si onestitatii. Apoi, autorul isi defineste activitatea, deconspirand motivatia care a stat in spatele ei, si anume ravna de a binevesti pe Hristos acolo unde el nu a fost deja vestit, fundamentata pe dorinta de originalitate.

            Apoi, el arata ca aceasta activitate a fost si cea care, in mai multe randuri, l-a impiedicat sa realizeze un fapt dorit, acela de a-i vizita. Scuzandu-se in legatura cu acest fapt, promite totusi ca, dupa mai multi ani in care si-a dorit infaptuirea acestui gand, o va face totusi, atunci cand va intreprinde un voiaj in tinuturile Spaniei. In acel moment insa, el tine insa sa le arate ca, inainte de a face acel lucru, trebuie sa plece la Ierusalim pentru a duce roadele unei colecte intreprinse in Macedonia si Ahaia, crestinilor saraci din cetatea sfanta.

            Dupa indeplinirea acelei sarcini, ii avertizeaza ca va purcede numaidecat inspre ei, spre a-i cerceta, invata si intari in credinta.

            Desi scurt si cu un continut mai degraba istoric decat teologic, pasajul evanghelic de astazi este important intrucat ne ajuta sa reconstituim activitatea misionara a Sfantului Pavel si sa intelegem partial semnificatia, logica si motivatia ei.

 

Pr. Maxim Morariu.

0 comentarii2842 vizualizări29 iunie 2017
rss 2.0
rss 2.0