Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Sambata 28 Noiembrie 2020 - 7376 vizitatori azi
Tezaur Episcopia Tulcii.

Organizatori: Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Episcopia Tulcii, Muzeul National Brukenthal si  Asociatia culturala pictor Octavian Smigelschi. Curatori: -  Dr. Corneliu Gaiu - Complexul Muzeal Bistrita Nasaud

    - Dr. Alexandru Constantin Chituta si Dr. Raluca Frincu - Muzeul National Brukenthal

Expozitia Tezaur - Episcopia Tulcii/Diocese of Tulcea’s Treasure aduce in fata publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericesti reprezentative pentru trei secole, dar si pentru aria culturala si confesionala a Dobrogei de Nord. In acest spatiu milenar se regasesc cetati getice, romane si bizantine, un amestec de civilizatii intr-o sinteza unica, in care trasaturi culturale occidentale convietuiesc cu cele balcanice si orientale.

Zona Dobrogei de Nord este locul unde religiile se intalnesc fara a genera conflicte, dar si spatiul unde crestinismul insusi a implinit 2000 de ani, fapt marcat in toate manastirile dobrogene, dar si pe altarele primilor martiri crestini din Romania, la Halmyris si Niculitel.

Greci, bulgari, lipoveni, ucraineni, aromani, italieni, romani, etc. au creat acel model de respect fata de sine si fata de celalalt, lucru rar intalnit in Europa inceputului de secol XX.

Expozitia prezinta alaturi de Evangheliile ferecate (avand stanta otomana) caracterizate de o mare maiestrie, bun gust si simt al proportiilor, potire datand de la inceputul secolului al XIX-lea, cu picior prismatic, talpa polilobata si cupa conica, decorate cu motive atat de factura gotica cat si bizantina si ruseasca. In ornamentatia acestor potire apar, pe langa figurile Mantuitorului si ale sfintilor, reprezentari figurative, motive vegetale incarcate: flori, vrejuri, frunze, spatiile intermediare fiind ocupate de entrelacs-uri in relief.

O piesa valoroasa este Crucea de procesiune ce impresioneaza prin dimensiune. Tehnica de executie a sculpturii crucilor de procesiune isi are traditia in atelierele de la Muntele Athos. Deoarece simbolizeaza jertfa lui Iisus, iconografia sculptata a crucii ilustreaza cele mai semnificative momente din viata Mantuitorului, in special Patimile.

Icoana Sfantului Dimitrie izvoratorul de mir se singularizeaza prin dimensiunile neobisnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebita a ferecaturii de argint, datata 1833, elocventa pentru calitatea intregii colectii de icoane de pe teritoriul dobrogean.

Pe langa chivotele de factura ruseasca se remarca chivotul de la Manastirea Celic Dere, care este o macheta de biserica pentru procesiune. De remarcat decoratiile din medalioanele cu sfinti, busturile sfintilor cat si registrele cu sfinti si serafimi. Scena Adormirii Maicii Domnului, hramul manastirii, este realizat miniatural, cu 16 personaje, aceasta scena fiind conturata de o rama. Superior intr-un triunghi echilateral ce simbolizeaza perfectiunea, se afla ochiul Dumnezeirii, de sub care ies razele harului.

Expozitia Tezaur - Episcopia Tulcii, realizata in parteneriat cu Episcopia Tulcii, Muzeul National Brukenthal si  Asociatia culturala pictor Octavian Smigelschi, urmareste sa repuna in circuitul cultural-national valorile de arta religioasa care se regasesc in bisericile si manastirile tulcene. Altfel spus, expozitia este un moment de reflectie serioasa asupra mostenirii spirituale lasate de inaintasii nostri si o responsabilizare pentru conservarea valorilor patrimoniale.

 Va asteptam cu drag!

 

MANAGER,

Alexandru Gavrilas

0 comentarii4165 vizualizări26 septembrie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0