Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Stareta Manastirii Cormaia, monahia Ecaterina Ghiran, condusa pe ultimul drum de IPS Andrei.

Zeci de monahi si preoti, dar si sute de credinciosi din toate zonele, au participat sambata, 30 decembrie, la slujba de inmormantare a monahiei Ecaterina Ghiran, stareta Manastirii de la Cormaia. Slujba a avut loc in biserica noua a manastirii si a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit ANDREI, alaturi de un sobor impresionant de preoti din care au facut parte si Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, Arhid. Claudiu Grama, consilier pe probleme de misiune si protocol, dar si protopopul Tarii Nasaudului, parintele Ioan Dambu.

   In cuvantul de invatatura rostit cu aceasta ocazie, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei a subliniat virtutile pe care trebuie sa le aiba o calugarita, care si-a inchinat intreaga viata Domnului Hristos, remarcand faptul ca monahia Ecaterina Ghiran a avut toate aceste virtuti, care au facut-o atat de iubita in randul obstii monahale cat si in randul pelerinilor veniti sa inalte rugaciuni la Manastirea de la Cormaia.

   Inainte de a fi depusa in cimitirul din spatele bisericii, protosinghelul Nicodim Sangeorzan, duhovnicul manastirii, a prezentat biografia staretei Ecaterina Ghiran, care a condus peste doua decenii obstea monahala din localitatea Cormaia.

   Monahia Ecaterina Ghiran s-a nascut la 25 februarie 1936, in localitatea Osorhel, judetul Cluj. La 8 noiembrie 1955, a fugit la Manastirea Nicula, unde a fost indemnata sa traga la sorti pentru alegerea manastirii unde sa se nevoiasca. A ajuns la Manastirea Timiseni de langa Timisoara, insa in cele din urma, IPS Vasile Lazarescu, a chemat-o la mitropolie, unde a stat pana in 1960. A fost apoi data afara din manastire, in urma Decretului 410 din 1959, si a lucrat o vreme la fabrica de cherestea de la Vasiova, dupa care, s-a mutat la Bucuresti, unde a lucrat 8 ani de zile. A reintrat apoi in manastire, si a coordonat aproape 24 de ani, din ascultarea IPS Nicolae, atelierul de croitorie al Mitropoliei de la Timisoara. Dupa pensionare s-a retras pentru o perioada la Manastirea Timiseni, dupa care a venit la Cormaia si incepand cu anul 1997 a fost numita stareta a acestui asezamant monahal din Tara Nasaudului. A plecat la Domnul in 24 Decembrie 2017, dupa 20 de ani de staretie si o viata intreaga inchinata Domnului Hristos!

 

Pr. Paul Gavriloaie.

0 comentarii3227 vizualizări31 decembrie 2017




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0