Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Luni 01 Iunie 2020 - 1980 vizitatori azi
Popas la "Portile Cerului".

Cel dintai drum catre vetrele de lumina l-am strabatut cu multi ani in urma, cand imi faceam apostolatul de dascal intr-o localitate asezata la poalele muntilor, acolo unde soarele rasare mai taziu decat in alte parti si se duce la culcare mai devreme, dar staruie  cu o palma mai mult la cumpana amiezii, pentru a-i binecuvanta pe truditorii acestor locuri, atat de aproape de Dumnezeu, cu darurile bucuriei si ale frumusetii launtrice.

               Langa soseaua care urca pe Valea Rebrei, pe o spranceana de deal  inconjurata de verdele crud al padurilor, se afla candva o manastire veche cat toti anii care au trecut de la domnia lui Stefan cel Mare. Istoria ei m-a preocupat in mod deosebit si am cercetat-o indeaproape, elaborand o lucrare monografica in care, un capitol distinct se refera la aceasta manastire.

              Daca la vremea aceea era greu sa ne inchipuim ca in acest "loc de pomenire’’va renaste candva o noua manastire,  ea ne priveste astazi zambind ca o minunata "bijuterie’’monahala. Aparitia unui intreg sir de asemenea sfinte locasuri, mi-a starnit curiozitatea de-a porni la drum, atat ca pelerin, cat si ca modest cercetator de istorie.

             Cartea "Vetre de lumina’’se vrea un mic indrumar privind manastirile vechi si noi din judetul Bistrita-Nasaud. Ea a fost scrisa pe baza unei documentari la fata locului, prin studiul unei bibliografii referitoare la aceasta tema, prin discutii directe cu staretii si preotii duhovnici ai manastirilor, carora tin sa le multumesc si pe aceasta cale pentru informatiile ce mi le-au oferit. Am apelat si la interviurile luate de Pr.arhimandrit Dumitru Cobzaru de la Radio" Renasterea’’ din Cluj-Napoca, din care am extras informatii de mare folos.

             Lucrarea este structurata pe cateva capitole care se refera la viata manastireasca de pe cuprinsul judetului nostru, istoricul manastirilor, monahismul la inceputul mileniului III, dar si perioada regimului comunist care a umbrit mult viata crestina din Romania.

             Am poposit la aceste "Porti ale Cerului’’, urmarind arhitectura locasurilor de cult, importanta vetrelor monahale in istoria neamului si a Bisericii noastre, inestimabilele fresce bisericesti, icoanele facatoare de minuni, cultura religioasa si, am stat de vorba cu monahii si monahiile din zona, (Protosinghelul Chiril Zagrean, ieromonahul Nicodim Singeorzan, parintele duhovnic Daniil Ureche, protosinghelul Paisie Iloaie, stavrofora Emanuela Moisa, Stavrofora Veronica Cotofana ), care mi-au relatat multe aspecte ale vietii lor : greutatile pe care le-au intampinat in actiunea de constructie sau reconstructie a manastirilor, multele probleme de ordin social, si chiar frustrarile de care au avut parte, dar nu in ultimul rand, bucuriile si satisfactiile acestei vieti duhovnicesti.

           Izvoarele edite si inedite pe care le-am avut la indemana, m-au ajutat in  prezentarea destul de aerisita a istoricului fiecarei manastiri, sa introduc chiar unele aspecte mai putin cunoscute din viata monahala . Am apelat la cele mai vechi lucrari din istoriografia romana, precum "Istoria Bisericii si a vietii religioase din Transilvania si Ungaria’’, "Manastiri romanesti din Transilvania si Ungaria’’, scrise de istoricul Stefan Metes, "Scrisori de boieri. Scrisori de Domni’’de Nicolae Iorga’’ si multe alte documente vechi pe care le-am gasit in Arhivele Nationale din Bistrita, la Biblioteca Academiei din Nasaud, dar si lucrarile mai noi cum ar fi "Ghidul manastirilor din Romania’’, "Pas cu pas prin schiturile si manastirile din Romania’’, etc.  De un real folos mi-a fost colectia revistei "Arhiva Somesana’’ aflata in biblioteca personala, lucrarile monografice ale localitatilor din zona Nasaudului, si tot ceea  am putut afla prin massmedia.

          Consider ca nu sunt lipsite de interes nici informatiile pe care le-am asezat in lucrare, referitoare la zona geografica in care se afla aceste locasuri, drumurile de acces, viata de obste, numele staretilor, hramurile manastirilor. Am gasit de cuviinta ca hramul fiecarei manastiri sa fie prezentat  si sub aspectul semnificatiei sale biblice pentru care am realizat cateva eseuri.

           Textele sunt insotite de fotografii, unele chiar vechi, iar cele mai multe reprezinta imaginea actuala a constructiilor, care in majoritatea lor se afla intr-o stare deosebit de placuta si atractiva, rod al efortului acestor obsti, al credinciosilor din zona, al contributiei inestimabile a unor sponsori din judet si din tara si, nu in ultimul rand, al sprijinului moral si chiar financiar primit din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Sunt cuprinse aici manastirile vechi existente pana cand a venit "tavalugul’’ generalului Bukov, de pe vremea regimentului graniceresc, cel care a ras de pe fata pamantului aceste minunate lacasuri sfinte : Rebra, Feldru, Sangeorzul Romanesc, Mintiu, Zagra, Bichigiu,  Monor, Silivasu de Campie, Sopteriu, Negrilesti, Paltineasa, Ciceu -Poieni etc.

            Dupa revolutia din decembrie 1989, pe teritoriul judetului nostru au aparut 10 manastiri noi care au devenit astazi adevarate perle de asezamant monahal  : Rebra, Salva , Nuseni, Ilva Mare, Bichigiu, Piatra Fantanele, Dobric, Cormaia, Buscatu-Telcisor, Stramba.

           Cartea nu poate avea pretentia ca a cuprins totul si ca orice lucrare, ea poate fi imbunatatita cu alte date si informatii, avand in vedere faptul ca, in viata acestor asezaminte de cult pot interveni de-a lungul timpului si unele modificari. Si asa cum scria cronicarul, ma indrept si eu cu gandul spunand : "Unde am gresit, indreapta tu cititorule, cu blandete  !’’

            Manastirile au fost si raman acea tainica lume care ne deschide sufletul, ne cheama la inchinare si rugaciune.

 

 Mircea Darosi.

0 comentarii3213 vizualizări13 ianuarie 2018
rss 2.0
rss 2.0