Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
A inceput Postul Sfintelor Pasti. In fiecare sambata din acest post ii pomenim pe toti cei adormiti.

Prima sambata din Postul Paresimilor cunoscuta in popor ca Sambata Sfantului Teodor,in Parohia Ortodoxa Galatii-Bistritei,am savarsit Sfanta Liturghie pentru cei adormiti,iar apoi un parastas unde au fost pomeniti toti cei dragi care au plecat in eternitate.Rugaciunea pentru cei adormiti este cea mai frumoasa si vie dovada de iubire milostiva pe care cei vii o pot arata fata de cei trecuti la cele vesnice.

In Parohia Galatii-Bistritei se pastreaza de ani si ani o traditie foarte frumoasa,anume ca in prima sambata din post credinciosii aduc la Sfanta Biserica colive pentru a fi binecuvantate. 

Coliva a fost introdusa in practica Bisericii dupa minunea Sfantului Teodor Tiron, savarsita la 50 de ani dupa moartea sfantului, in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363). Imparatul, dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Sfantul Teodor, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci mai degraba sa manance grau fiert cu miere (coliva).

La inceput, coliva a servit ca hrana, iar mai tarziu la pomenirea mortilor, dupa modele si traditii care existau deja in lumea pagana a timpului. Coliva facuta din grau fiert, inchipuie insusi trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc este graul (din care se face painea).

Cu aceasta ocazie vreau sa multumesc tuturor credinciosilor din Parohia Galatii-Bistritei care au pastrat aceasta traditie de a aduce colive la Sfanta Biserica.

1 comentariu3290 vizualizări24 februarie 2018




rss 2.0
rss 2.0