Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Marti 26 Martie 2019 - 5856 vizitatori azi
Istoria face popas in Grui.

In fiecare an istoria ne cheama precum o ectenie de "iara si iara", pentru a opri timpul si intr-o strafulgerare de gand sa devenim camarazi cu cei ce si-au jertfit viata pentru un ideal, un gand ori dorinta de mai bine. Si parca nicicand nu e mai potrivit sa facem aceasta decat in ziua sfanta de Inaltare, zi in care dupa ce si-a implinit misiunea pamanteana Mantluitorul nostru s-a intors la Tatal. Tot asa si mosii nostri, parintii nostri, fratii nostri, rudeniile noastre, dupa incheerea misiunii de aparare si reintregire a gliei strabune s-au intors la Tatal, lasand in urma calea dorului si straja durerii in sufletele parintilor de langa vatra, a sotiilor ori a pruncilor nemangaiati.

        Iata pentru ce la initiativa parintelui Gavril Hort, duhovnicul manastirii Piatra Fantanele, precum si a maicilor de aici, in frunte cu maica stareta stavrofora Pamfilia Solcan si prin purtarea de grija a Presfintitului Vasile Somesanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, in fiecare an cler si popor, urca aceasta golgota a muntilor Calimani, pana in varful Grui, unde la umbra falnica a brazilor isi dorm somnul lin saizeci de soldati romani ucisi in 1917, in timpul primului razboi mondial.

        In zori de zi, cand codrii abia se desteapta, pe cararea serpuita pavata cu piatra si radacini de brad batrane de cand lumea, palcuri de crestini se indreapta spre altar, spre altarul jertfei din Grui, unde un sobor de preoti, avandu-l in mijlocul lor pe preacucernicul parinte protopop al Bistritei Alexandru Vidican a savarsit dumnezeiasca liturghie. Cuvantul de invatatura a incalzit apoi parca si vazduhul destul de neprielnic atunci cand vocea inconfundabila  a parintelui protopop a rechemat si a adus amintirii din strafunduri de istorie marii barbati ai neamului nostru romanesc, fauritori de  tara si aparatori ai credintei : Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu si incheind cu toti eroii neamului cazuti sub glie in cele doua razboaie mondiale.

        Dupa indatinatul parastas mai apoi randuit de maicile si o parte din crestinii prezenti, in sunet de goarna, la fel ca odinioara camarazii soldatilor cazuti la datorie, adica unitatea militara de la Prundu Bargaului a prezentat onorul si ca semn de respect a batut pas de defilare. Si pentru ca respectul sa fie desavarsit au fost depuse coroane de flori din partea mai multor institutii de stat si civile.

        Cu multa truda si osteneala copiii coordonati de maica stareta Pamfilia, au tinut sa marcheze momentul printr-un montaj de poezie si un joc popular specific graniceresc numit calusarul.

        Ziua a fost una cu mare incarcare duhovniceasca, fiecare credincios ori cleric avand prilejul de a se inalta si de a reflecta la jertfa inaintasilor in raport cu vremurile pe care le traim.

 

         Pr.Aurelian Poptean 

.                                                                                               

0 comentarii2093 vizualizări19 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0