Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Marti 26 Martie 2019 - 5646 vizitatori azi
Cercul pastoral-misionar in Parohia Ilva Mare.

Preotii din Cercul pastoral-misionar Ilva Mica, coordonati de pr. Iuliu Brici, s-au intalnit duminica, 20 mai 2018, in Parohia Ilva Mare II din Protopopiatul Nasaud. Incepand cu ora 16.00, in Biserica cu hramul "Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir", in prezenta a numerosi credinciosi, soborul celor 11 preoti slujitori, alaturi de parintele paroh Cristian Lupsan, au savarsit Taina Sfantului Maslu.

In cuvantul rostit la finalul slujbei, pr. Doru Plaian de la Parohia Rebra a vorbit credinciosilor despre rugaciune si folosul ei in viata crestina. Parintele a subliniat ca prin pomenirea celor dragi, aflati in suferinta, in rugaciunea noastra, ea devine o manifestare a iubirii crestine.

Acest eveniment de bucurie duhovniceasca se incadreaza in activitatea misionara a Cercului preotesc Ilva Mica, iar urmatoarea intalnire a preotilor din acest cerc va avea loc in Duminica a 4-a dupa Rusalii, de sarbatoarea Nasterii Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, in parohia Lesu II.

 .

 

Date istorice - Biserica "Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir" din Ilva Mare

Parohia Ilva Mare a luat fiinta la mijlocul secolului al XVI-lea. In anul 1775, episcopul Pavel Aron a sfintit Biserica din lemn, care era situata peste Podul Curtii, pe locul Bocenilor, astazi monument istoric pastrat in satul Pietris.

            Intre anii 1880-1885 s-a construit actuala Biserica de zid sub indrumarea preotilor Iosif Bal si Ieronim Slavoaca. Scheletul iconostasului a fost realizat de Iosif Vogel, neamt din Sighisoara, si pictat de catre Victor Simighielski din Blaj. Sfintirea Bisericii a fost facuta in 26 octombrie 1885 de catre vicarul Grigoriu Moisil impreuna cu un sobor de preoti.

Incepand cu anul 2007, sub indrumarea preotilor parohi Cristian Lupsan si Solovastru Danila, s-au efectuat ample lucrari de renovare a Sfintei Biserici: inlocuire sarpanta cu tigla metalica, inlocuire geamuri si usi, renovare exterior, renovare interior, inlocuire sistem de incalzire, montare sistem de sonorizare, inlocuire pardoseala si imprejmuirea curtii bisericii cu gard de beton si plase de fier.

Din anul 2011 au inceput lucrarile de instaurare a picturii bizantine (tempera grasa) de catre pictorul Tuluc Damian, finalizate in anul 2015, lucrari efectuate cu sprijinul credinciosilor, autoritatilor locale, judetene si centrale. La data de 22 mai 2016, Biserica Parohiei Ilva Mare II cu hramul "Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir" a fost resfintita de catre Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei.

Sub pastorirea preotului Cristian Lupsan s-a ridicat incepand cu anul 2008 o noua casa parohiala cu doua apartamente, imprejmuita cu gard de beton. Din anul 2009 in catunul Recele s-a construit o Biserica din zid de caramida, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", sfintita la data de 10 noiembrie 2013 de catre Inalpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei.

 

pr. Cornel Coprean.

 

0 comentarii2121 vizualizări21 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0