Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Sambata 15 August 2020 - 25602 vizitatori azi
Manastirea "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Rebra - o perla a Tinutului nasaudean.

In fiecare an, la 29 iunie, Manastirea "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Rebra  isi sarbatoreste hramul. Ea se numara printre cele zece sfinte locasuri monahale din judet, care s-au construit dupa revolutia din 1989. Este asezata langa soseaua care urca pe Valea Rebrei, pe o spranceana de deal inconjurata de verdele crud al padurilor, pe locul unde, in veacul al XV-lea se afla vechea manastire, dupa cum reiese dintr-un document gasit in podul  bisericii din Rebra, dar si a unei insemnari de pe spatele unei icoane manastiresti, scrisa in slavona si romana. In vremea ocupatiei habsburgice, ea n-a fost distrusa de catre generalul Bukow, asa cum s-a intamplat cu majoritatea manastirilor din Ardeal, dar a fost parasita de catre calugari din cauza represiunilor imperiale.  In 1822 este demolata si materialul rezultat este donat comunei Parva, pentru a-si construi biserica.

             Reconstructia manastirii incepe in 1993  pe pe acelasi loc din comuna Rebra, pentru care, Consiliul Local si cel Bisericesc doneaza in acest scop  terenul numit" La Manastire " in suprafata de 8,20 ha. Cei 7 calugari veniti de la Manastirea Turnu, de pe Valea Oltului, avandu-l in frunte pe staretul Paisie Iloaie, au pus temelia acestei minunate constructii, care apoi a fost finalizata de catre inimosul parinte staret Chiril Zegrean si obstea sa, la care s-au alaturat si credinciosii din satele invecinate. In anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid, care a fost tarnosita in anul 2009. In cadrul asezamantului au fost amenajate, in ultimii ani, doua corpuri de chilii, o biblioteca si un arhondaric pentru pelerini.  Staretul manastirii, Chiril Zegrean, spune adesea ca, "vechea manastire s-a nascut ziua pe ruinele noptii si cea noua pe ruinele celei vechi’’.

            Astazi este o adevarata perla a Ardealului, dar si semnul implinirii unui legamant : "Da, Doamne la lume,/ Numai ganduri bune,/ C-avem de zidit, / Visul de-mplinit’’. Portile ei se deschid  spre noi, imbiindu-ne cu taina sfintelor slujbe. Din icoane si fresce nepretuite, vesnicia priveste in ochii nostri si in frumusetea ei se topesc grijile vietii de zi cu zi. Glasul de clopote si de toaca ne cheama la inchinare si rugaciune, intr-o zi ca aceasta, de SANPETRU. Este al saselea an  de cand Inaltpreasfintitul nostru parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei Andreicut vine la Rebra, in mijlocul credinciosilor, pentru a savarsi impreuna cu un sobor de preoti Sfanta Liturghie si sa rosteasca un cuvant de invatatura despre cei doi Apostoli, Petru si Pavel.

           De numele acestei sarbatori se leaga si manifestarea culturala,  care poarta atat de sugestiv numele traditional "De Sanpetru la Rebra’’,  aflata astazi la cea de-a IX-a editie, manifestare ce aduna de fiecare data localnicii si oamenii din imprejurimi sa vada spectacolul folcloric sustinut de interpreti de muzica populara din judet si din tara, ansambluri folclorice de renume, dar si pe minunatii artisti ai formatiei  locale, "Doina Rebrei’’.

 

Mircea Darosi.

 

0 comentarii3192 vizualizări28 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0