Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Marti 14 Mai 2024 - 14587
Bucuria intalnirii cu bistriteanul Sfant Ierarh Gavriil.

Basarabia/R. Moldova a devenit o foarte draga destinatie pentru pelerinaj, mai ales pentru noi, bistritenii. Am descoperit cu bucurie ca sfantul basarabean, cel mai iubit este Sfantul Ierarh Gavriil, Mitropolitul Chisinaului si Hotinului, pentru ca in anul 1812, ajunge in Chisinau unde infiinteaza Mitropolia Chisinaului si a Hotinului, cu resedinta la Manastirea Capriana, in care a fost si staret pana la sfarsitul vietii sale. Tot la Chisinau, infiinteaza in 1913 Seminarul Teologic, iar in 1814 deschide tipografia de carti bisericesti.

          Parintele  Staret, care  a fost ghidul nostru de la Manastirea Capriana, unde sunt puse spre inchinare moastele sfantului, ne spune ca s-a nascut la Bistrita, in Transilvania, ceea ce la cei vreo 5 bistriteni care eram de fata, ne-a deschis larg sufletele si am pus la inima cu drag fiecare cuvant despre Sfantul Ierarh Gavriil. Apoi am cautat imediat Viata, acatistul, icoana Sfantului, dupa bunul obicei al pelerinului.

 Dragi bistriteni, iata cateva repere biografice foarte interesante despre Sfantul Ier. Gavriil:

-s-a nascut in anul 1746, la Bistrita, din parintii foarte evlaviosi si iubitori de Dumnezeu, dar nu bogati, Grigorie si Anastasia Banulescu-Bodoni, la botez primind numele tatalui, adica Grigorie;

-pecetluieste, in mod fericit, viata tanarului Grigorie, un unchi din partea mamei sale, preot dintr-un sat din vecinatatea Bistritei, care il remarca si il invata gramatica elementara, iar la 9 ani il trimitela scoala Seedmigrad/in Bulgaria, unde invata foarte bine Latina si slavona;

-in 1771, apreciind capacitatile nepotului sau, unchiul il trimite student la renumita Academie de Teologie Ortodoxa din Kiev, de unde isi continua studiile in Grecia, la scoli renumite;

-in 1776 revine in Transilvania natala si angajat profesor la Nasaud, ca dupa un an sa plece in Moldova, la Iasi, unde mitropolitul Gavriil Calimachi, apreciaza calitatile tanarului, care stapanea la perfectie Latina, franceza, greaca noua, partial greaca veche, istoria bisericii, geografia, altele…si il angajeaza profesor de latina la Scoala Domneasca, cunoscand si dorinta sa de a se calugari. De aceea il trimite iar in Grecia pentru a se specializa si in greaca veche.

-in 1779 ajunge la Constantinopol, unde este  primit cu bunavointa de patriarhul Sofronie, unde  va fi calugarit la Man.Adormirea Maicii Domnului, iar apoi este trimis la renumita scoala din Patmos, unde se specializeaza in greaca veche. Ciuma care a izbucnit pe insula, il determina sa revina la Iasi, unde acelasi mitropolit il hirotoneste ieromonah la catedrala mitropolitana.

-in 1791 devine episcop de Bender si Cetatea Alba, iar peste un an, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse il numeste mitropolit al Moldovei si Valahiei;

-sultanul turc, prin domnitorul Alexanru Moruzi, il inlatura, iar Mitropolitul Gavriil afirma "Acum a venit vremea grelelor mele incercari". Este intemnitat la Constantinopol, unde I s-au propus alte scaune de mitropolit, cu conditia sa se lepede de ierarhia Petersburgului, ceea ce nu a acceptat, marturisind "eu sunt calugar, nu are cine ma plange, oricum trebuie sa mor o data. Consider un pacat sa calc juramantul in picioare, ca sa traiesc cativa ani mai multi si pacatosi". Fiind statornic in credinta sa, este eliberat;

-in 1793 este numit in scaunul mitrpoliei Ekaterinoslavului, iar in 1799 devine Mitropolit al Kievului;

-in 1808 este numit iarasi mitropolit al Moldovei si Valahiei, pana in 1912, cand revine la Chisinau.

-la 30 martie 1821 isi da sufletul in mainile domnului si este inmormantat la Manastirea Capriana, de unde ne poarta grija si noua, celor care ne rugam lui.


Acest mare Sfant al neamului nostru, care a avut o viata deosebita si sfanta, foarte smerit si cu multa ravna pentru biserica lui Hristos, un exemplu pentru toti, s-a nascut la Bistrita!  

Sa-l cunoastem si sa-l rugam sa pazeasca orasul nostru, tara noastra si pe toti romanii de pretutideni, intreg neamul nostru!

Atasam icoana sfantului si Manastirea Capriana, a carei comoara de nepretuit este!

 

 

                   Preot Vasile Filipas si prof. Geta Lapuste.

0 comentarii3934 vizualizări30 iulie 2019




rss 2.0
rss 2.0