Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Cerc preotesc si lansare de carte in Parohia Nimigea de Sus.

In prezenta pr. Ioan Dambu, protopopul Tarii Nasaudului, preotii din Cercul pastoral-misionar Mocod, coordonati de pr. Vasile Dan, s-au intalnit in Duminica a 18-a dupa Rusalii in Parohia Nimigea de Sus. Incepand cu ora 16.00, in Biserica cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae", in prezenta unui numar mare de credinciosi, a fost savarsita slujba Vecerniei. Din soborul de preoti au facut parte protopopul de Nasaud, pr. Ioan Dambu, protopopul de Cluj II, pr. Alexandru Ciui, preotul paroh Cornel Coprean, alaturi de alti preoti invitati.

Tot cu aceasta ocazie a avut loc lansarea volumului "Dezvoltarea teologiei misionare prin conferintele misionare internationale si consultatiile misionare interortodoxe" de pr. Cornel-Gheorghe Coprean, aparut la Editura Renasterea cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului.

In aceasta lucrare, prezentata ca teza de doctorat la catedra de Misiologie si Ecumenism a Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in anul 2016, autorul face o analiza a modului in care a fost inteleasa si definita misiunea crestina, precum si o analiza a elaborarii teologiei misionare pe parcursul secolului al XX-lea si inceputul secolului al XXI-lea in context ecumenic, in general, dar mai ales in teologia ortodoxa, in special.

In cadrul lansarii au luat cuvantul: pr. protopop Ioan Dambu, care a evidentiat importanta momentului cultural si a prezentat noua aparitie editoriala, pr. protopop Alexandru Ciui, care a vorbit pe marginea subiectului tratat si pr. Cornel-Gheorghe Coprean, autorul cartii, care a concluzionat ca dimensiunea misionara a Ortodoxiei este o constanta a vietii crestine.

Seara duhovniceasca si culturala de la Nimigea de Sus continua activitatea misionara a Cercului preotesc Mocod, aceasta fiind cea de a sasea intalnire din acest an prin care Hristos este marturisit in parohiile arondate comunelor Nimigea, Zagra, Chiuza si Runcu Salvei. Totodata acest eveniment se incadreazasi in seria de manifestari dedicate Anului omagial al satului romanesc (al preotilor, invatatorilor si primarilor gospodari) si Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu si Iustin Moisescu si al traducatorilor de carti bisericesti, in Patriarhia Romana.

 

 

Scurt istoric al Bisericii cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae" din Nimigea de Sus

 Comunitatea ortodoxa din Nimigea de Sus a fost pana in anul 1985 atat parohie de sine statatoare, cat si filie a parohiei Nimigea de Jos. Este cunoscuta existenta in sat a unei biserici din lemn ce data din secolul al XVII-lea, desi este mentionata documentar doar din anul 1760. Biserica veche din lemn nu se mai pastreaza astazi, iar pe locul ei a fost ridicata in anul 1940 o biserica din zid ce poarta hramul "Sfantul Ierarh Nicolae" si care slujeste si azi ca biserica parohiala. Biserica actuala a fost sfintita in anul 1971 de catre vrednicul de pomenire I.P.S. Teofil Herineanu.

Intre anii 1991-1996 peretii interiori au fost impodobiti cu pictura executata in tehnica tempera, iar in urma acestor lucrari biserica a fost resfintita in 28 septembrie 1997 de catre I.P.S. Irineu Bistriteanul insotit de P.S. Abel din Polonia. Din anul 2014 comunitatea ortodoxa din Nimigea de Sus este pastorita de pr. Cornel-Gheorghe Coprean.

0 comentarii1344 vizualizări24 septembrie 2019




rss 2.0
rss 2.0