Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Joi 16 Iulie 2020 - 19804 vizitatori azi
Biserica de la Coroana, resfintita de trei ierarhi.

La praznicul Intrarii in biserica a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2019, trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane au resfintit Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistrita (secolul XIII), care, in ultimii ani, a trecut prin ample lucrari de conservare, renovare si infrumusetare.

Slujba de resfintire a inceput la ora 8:30, iar de la ora 10:00, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, si Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, au oficiat Sfanta Liturghie, fiind inconjurati de un sobor mare de preoti si diaconi, printre care preoti de la Centrul Eparhial, protopopi din cadrul Arhiepiscopiei si alti preoti invitati.

Raspunsurile liturgice au fost date de Corul de camera "Psalmodia Transylvanica" al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultatii.

La Sfanta Liturghie au fost prezente oficialitati locale, judetene si centrale, alaturi de peste 2000 de credinciosi, care au putut urmari Sfanta Liturghie pe un ecran gigant, amplasat in curtea lacasului de cult. Istoricul Bisericii "Coroana Maicii Domnului Panta Nossa" Biserica de la Coroana, cu hramul "Intrarea in biserica a Maicii Domnului", situata in Piata Unirii, nr. 9, este cel mai vechi monument istoric din Bistrita (secolul XIII).

Sfantul lacas a fost edificat in jurul anilor 1270-1280, in stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparatii si transformari. Intre anii 1518-1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat in stil gotic tarziu, mai apoi suferind adaugiri in stil baroc. Ultima resfintire a avut loc in anul 1988, fiind savarsita de vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu si Arhiepiscopul Justinian Chira.

Biserica este cunoscuta si sub numele de "Coroana" pentru ca in trecut a fost in proprietatea "coroanei habsburgice", ca biserica militara. In cadrul lacasului de cult isi desfasoara activitatea trei parohii: Parohia "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", avandu-l ca paroh pe preotul Alexandru Vidican - protopop de Bistrita, Parohia "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", avandu-l ca paroh pe preotul prof. Nicolae Feier si Parohia "Pogorarea Duhului Sfant", pastorita de preotul paroh Vasile Beni.

In cadrul acestor parohii, slujeste si preotul misionar Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrita. Incepand cu 2017, lacasul a intrat in ample lucrari de conservare si renovare, atat la interior, cat si la exterior.

 

Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

.

 

Foto - Marius Chiuzan

.

0 comentarii3654 vizualizări22 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0