Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Luni 10 August 2020 - 18374 vizitatori azi
Adio tata.

Cel mai greu in viata unui om este sa vorbeasca sau in cazul de acum sa scrie despre moarte. Despre moartea celor dragi lui e cel mai greu pentru ca nu te poti detasa suficient de trairile interioare si sa fi obiectiv, sa transmiti cititorilor totul asa cum a fost. Dar incerc sa fac un mic C.V. a celui care a fost jumate din miracolul vietii dat de Dumnezeu mie prin parintii mei.

Tata meu Ioan V. Chiuzan s-a nascut la 13 februarie 1938 la Bistrita, in cartierul Hrube, pe strada Traian Banciu-C.R. Vivu, intr-o familie de romani ortodocsi din clasa medie, bunicul Vasile Chiuzan fiind pantofar ajuns chiar mandatar cu atelier si firma proprie de incaltaminte, iar bunica Maria Chiuzan nascuta Vichi fiind casnica, (tata mai are frate in viata - Mircea Chiuzan - librarul, cu sotia Elena). Tanarul Nelu Chiuzan a fost de mic mai nonconformist si independent (se pare ca aceasta trasatura mi-a fost transmisa si mie) si debordant de curiozitate si cautari pentru intrebarile puse de si despre viata a urmat un fir umanist zi de zi. A facut scoala si liceul la Bistrita, armata la aviatia militara pe biplanoare de lupta, si a lucrat pentru inceput ca tinar mecanic. A urmat cursurile Facultatii de Istorie din Iasi la F.F., iar intre timp a mai lucrat ca functionar la ORACA si la Militia T.F. din Nasaud. Dupa terminarea studiilor a devenit profesor, meserie pe care a imbratisat-o definitiv si-a profesat-o 45 de ani. A lucrat mai mult prin judetul BN,  "pe sate" cum spunea cu mandrie, din motive personale nedorind sa ajunga in orasul natal Bistrita (nu a fost de acord sa se inscrie in PCR). Asa se face ca a fost profesor de istorie, filozofie si ocazional chiar de geografie la scoli de pe Valea Ilvelor, pe Valea Bargaului, Colibita,  pe Valea Sieului si la Ardan iar aproape 30 de ani a slujit la Borleasa, Spermezeu, Tarlisua si Agries. Inainte de pensionare a fost o perioada scurta suplinitor mai aproape de casa la scolile din Dumitra-Tarpiu si la Colegiul A.Muresanu din Bistrita.

Pe plan familial a avut mai multe impliniri dar si esecuri. A avut 5 baieti, Sorin din prima relatie si Caius, Marius, Toma si Aurelian cu sotia Aglaia Chiuzan, nascuta Marian in localitatea  Beclenut-Beclean.(Mama Aglaia a murit in urma unor complicatii cardiace in 2003, dupa ce mai multi ani a fost bolnava si a stat mai mult prin spitale in ultima parte a vietii.)  

Chiar daca nu a fost tot timpul aproape de familie, adica sotie si copii, fiind mai mult un "tata de sambata si duminica" plecand spre scoala din judet luni dimineata la prima ora si revenind vineri seara sau sambata, a reusit cu ajutorul familiei extinse,(a celor doua bunici-Maria si Domnita) sa isi creasca copiii si sa ii vada impliniti, primii patru copii fiind casatoriti (cu Cici, Terezia, Susana-Boby si Marinela), dupa care a avut 8 nepoti.

 

Familia lui si cea mai mare dragoste a fost de fapt aproape toate viata doar scoala, catedra, elevii si colegii profesori de la scolile la care a lucrat, in special la Tarlisua si Agries. 

 

In ultimii ani de viata tata Nelu s-a bucurat de pensie, desi mica, aproximativ 7 milioane vechi, calatorind mult prin tara si strainatate dar si dedicandu-se activitatii literare in cadrul Cenaclului George Cosbuc din Bistrita sau cantand in corul bisericii greco-catolice de la Magura.

(In anii 2000 fratele meu Aurelian a trecut la biserica greco-catolica. Ulterior si tata Nelu Chiuzan a facut acest gest deoarece atunci cand fratele meu era acasa in tara, el lucrand la o firma straina, locuiau impreuna si mergeau impreuna la aceasta biserica).

 

In utimele luni de viata au fost mai multe incercari de a-l repune pe piciore, deoarece era slabit din cauza unei boli la stomac, avand chiar o revenire spectaculoasa in luna ianuarie 2011, dar se pare ca boala a recidivat dupa cazarea lui in centrul de sanatate Rebeca de langa Gherla

 

In noaptea de 20 spre 21 februarie, tatal meu Nelu Chiuzan a trecut in vesnicie, fiind transportat la Cluj-Napoca pentru imbalsamare si pastrare. La cererea majoritatii membrilor de familie s-a acceptat amanarea slujbei de inmormantare pentru data de 3 martie deoarece doar in 01 martie fratele meu Aurelian va reusi sa ajunga acasa.

 

Familia, prietenii, colegii, vecinii si cei care l-au cunoscut pot depune o floare la catafalc, la capela veche-evanghelica unde in 02 martie de la orele 18.00 va avea loc slujba comuna ortodoxa si greco-catolica de priveghi.

 

Slujba de inmormantare va avea loc joi 03 martie de la 13.00 la capela veche-evanghelica dupa care corpul neinsufletit va fi incredintat pamantului din care ne tragem la cimitirul ortodox de pe strada Tarpiului.    

 

Dumnezeu sa te ierte tata Nelu. Acum esti alaturi de sotia ta si mama copiilor tai acolo unde sta cu siguranta, in Rai.  

 

 

Marius V. Chiuzan.

15 commentarii1960 vizualizări27 februarie 2011
rss 2.0
rss 2.0