Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Luni 06 Iulie 2020 - 7026 vizitatori azi
Biblioteca din mansarda.

Pe malul Somesului in Nimigea Romaneasca il putem gasii in lunile calde de vara pe doctorul, scriitorul, jurnalistul si filosoful Augustin Ostace. Multi confrati ai sai urla de invidie la atatea apelative dar mai ales la multitudinea de carti pe care le scrie intr-un ritm de invidiat - una pe luna. Tot acest succes al doctorului Ostace are la baza multa munca, mult studiu si o cultura vasta, pe langa multitudinea de diplome obtinute intr-o viata de studiu, evident fiind la baza tot un medic stomatolog ca si autoidentificare. Am avut onoarea si privilegiul sa-l vizitez pe doctorul Ostace acasa in comuna Nimigea - sat Nimigea de Sus-Romaneasca fiind intr-o plimbare cu bicicleta prin judet in seria zecilor de ture pe care le-am facut in aceasta vara prin BN.

Prima impresie pe care o ai cand ajungi la casa familiei Ostace este de muzeu. O aglomeratie de obiecte de arta si de carti iti arata clar ca te aflii in locuinta din Romania a unui om care este cetatean german si cetatean american dar fara sa renunte la pasaportul lui de suflet, la actul care il defineste prin nastere ca si roman. Nimigeanul nostru vorbeste mult si bine fiind un calculator ambulant chiar daca de multe ori te nauceste cu trecerile bruste de la medicina la filozofie, de la politica la economie si finante sau de la materiale jurnalistice la romanele multiple pe care le scrie in paralel. Impresia de moment este naucitoare, doctorul Ostace reuseste, poate chiar asa si vrea sa iti demonstreze ca stie, ca are cunostinte vaste si vrea sa ti le destainuie. Secretul cunoasterii la doctorul Ostace se dezvaluie rapid daca ajungi in mansarda imobilului, amenajata modern ca si o biblioteca cu 4 incaperi. Peste tot sunt numai carti, de filosofie, religie, medicina, politologie si din alte zeci de domenii, carti ce sunt puse intr- o ordine logica si bine definita doar in mintea doctorului Ostace care mi-a marturisit ca poate gasii pe intuneric oricare din miile de volume pe care le are in biblioteca din Nimigea.

 Acesta era secretul lui Ostace, cunoasterea.

Pe langa  miile de carti, doctorul Ostace are sute poate chiar mii de casete audio si video, CD-uri si DVD-uri cu materiale si documentari facute chiar de el in Europa, in special Germania dar si Statele Unite, cu precadere in New York. Daca vrei sa cunosti lumea prin ochii unui om avizat si elevat ai ocazia stand de vorba cu doctorul Ostace sau studiind cartile si materialul documentar din biblioteca personala. Pacat ca unii dintre confratii sai scriitori, doctori sau jurnalisti, rosi de invidie si micimi umane nu reusesc sa se apropie de un om care desi a suferit in patria sa, si dupa un exil de peste 20 de ani se considera tot roman si vrea sa faca tot ce-i mai bine tot pentru Romania.

 

Marius V. Chiuzan

 

 

3 commentarii2786 vizualizări30 septembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0