Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Vineri 10 Iulie 2020 - 15576 vizitatori azi
"Hotie" la primarie sau "hotii care striga hotii"?

       In 4 octombrie 2011 a avut loc receptia la lucrarile de modernizare a internatului de la liceul Infoel din Bistrita, lucrari efectuate pe parcursul a aproape 2 ani si care au costat, atentiune, 32 de miliarde de lei vechi adica 3,2 milioane de lei noi. Suma este uriasa daca tinem cont de faptul ca din acesti bani doar s-a reparat tencuiala, s-au zugravit peretii, s-a pus parchet si s-au utilat camerele si baile. La acestea se mai adauga 220 de paturi simple sau suprapuse, tot atatea scaune si cateva zeci de dulapuri si mese simple. Mai adaugam aparatura de supraveghere video, calculatoare si monitoare precum si un sistem de acces la etajul 1 pentru persoanele cu handicap si cateva panouri solare. Cu toate ca la prima vedere investitia este una rezonabila, la un calcul atent se observa ca suma este exorbitanta, de aproximativ doua ori mai mare decat o investitie normala facuta in mediu privat. Spre comparatie, o cladire noua are costurile de aproximativ 350 de euro pe metrul patrat iar o investitie noua mult mai costisitoare si cu dotari ultra-moderne cum este "Casa Ema, a costat doar 27 de miliarde de lei vechi iar aici doar o reparatie facuta sub patronajul primarului Cretu a costat 32 de miliarde. Mai grav este ca reprezentantii primariei, obedienti in fata primarului Cretu nu au vrut sa comenteze costurile exagerate a acestei reparatii la internatul colegiul Infoel.

        Dar pentru ca presa locala necumparata cu publicitate si persoanele cunoscatoare sa nu se alarmeze de pretul ridicat al lucrarii, primarul Ovidiu Teodor Cretu a lansat o diversiune neostalinista dupa toate tehnicile folosite de serviciile secrete de informatii. A declarat sus si tare ca lucrarea a fost realizata cu mai putin de 50% din pretul de strigare la licitatie incercand sa-l acuze pe constructor ca a facut lucrarea prea ieftin, (sic sic) si ca de aceea au aparut mici deficiente. Evident ca toata declaratia sforaitoare a primarului Cretu este o simpla perdea de fum pentru a acoperii cheltuielile uriase si nejustificate logic la reparatia acestui internat. Primarul Cretu spune ca specialistii primariei au calculat un pret dublu la caietul de sarcini si pentru pornirea licitatiei in vederea executarii acestei lucrari uitand sa precizeze ca aceasta este doar o strategie de a umfla preturile si de a oferi justificari colaboratorilor sai nu tocmai corecti si vadit cointeresati sa se liciteze la preturi mai mari, de comisioanele acordate, inclusiv cele legale. Cu siguranta ca un eventual control al Curtii de Conturi (condusa la nivel national de PSD-istul Vacaroiu) vor descoperii ca toate cheltuielile sunt acoperite de hartii legale insa acestia nu vor putea sa se pronunte asupra oportunitaii unor cheltuieli, servicii sau bunuri facturate la pret dublu sau triplu fata de pretul actual al pietei. Schema de fraudare a fondurilor europene precum si a celor publice, nationale si locale este una clasica, (cunoscuta de procurorii - atentie O.T. Cretu) presupusa mafie a gulerelor albe din primaria Bistrita reusind si de aceasta data sa se acopere de hartii dar si de rusine pentru lacomia si rapacitatea de care da dovada in cheltuirea banilor ce le ajung pe mana. Acest model a fost aplicat si la alte lucrari executate de primaria Bistrita, exemplul fiind reparatia la scoala veche din Viisoara cu aproape 20 de miliarde de lei vechi dar cu siguranta el va fii aplicat si la alte investitii ce se vor mai realiza sub patronajul "asa zisei mafii imobiliare" a primariei municipiului Bistrita, de care primarul Cretu nu poate fi strain.

 

  Marius V. Chiuzan.

1 comentariu3073 vizualizări06 octombrie 2011
rss 2.0
rss 2.0