Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Luni 13 Iulie 2020 - 12194 vizitatori azi
Somesenii raman condamnati la subdezvoltare, deoarece drumul prin Pasul Rotunda nu va fi refacut prea curand.

In cadrul vizitei efectuate la limita dintre judetele BN si SV a ministrului Anca Boagiu, am reusit sa ii adresez o intrebarea referitoare la proiectele de viitor a Ministerului Transporturilor si am vizat posibilitatea reabilitarii drumului national ce face legatura dintre Beclean-Nasaud-Sangeorz Bai-Rodna-Sant-Valea Mare-Rotunda spre Vatra Dornei.

Doamna ministru a spus sec ca nu este pregatita sa raspunda la aceasta intrebare si ca nu exista momentan in lucru proiecte referitoare la acest drum.

Raspunsul, desi il stiam neoficial, a venit sa confirme un lucru pe care toata lumea il stie dar nu il mai spune. Nu se doreste sa se amenajaze acest drum.

Motivele sunt foarte multe si tin de aspecte politice, economico-financiare, umane, orgolii locale si multe altele. Cu toate acestea risc si dau cateva raspunsuri.

Din punct de vedere politic drumul nu mai constituie o prioritate deoarece zona Rodna-Sant este tot mai depopulata, odata cu inchiderea minelor, astfel ca masa electorala este doar de cateva mii de alegatori, in comparatie cu uriasul electorat de pe Valea Bargaului, adica de pe DN 17 - ruta alternativa, acum reabiliatata si adusa la nivel de drum expres.

Nimeni nu vrea sa submineze importanta rutei alternative Beclean-Bistrita-Valea Bargaului spre Vatra Dornei, deoarece potentialul electoral este de peste 100 de mii de alegatori. Aici este si o industrie bine dezvoltata si interese financiare uriase. Daca s-ar incerca reabilitarea drumului prin Rotunda, zona Bistritei nu ar mai fi de tranzit spre si dinspre Moldova si astfel incet-incet si-ar pierde importanta financiara, economica si administrativa. Centrul de greutate al judetului s-ar muta spre Beclean-Nasaud-Sangeorz Bai- Rodna, lucru inca de neacceptat de factorii politici si administrativi. Nu mai vorbesc de rivalitatea dintre nasaudeni si bistriteni, desi trebui spus ca foarte multe functii din administratie si politica la nivel judetean sunt ocupate de someseni. 

Sunt inca multe ratiuni "ascunse" pentru care nu se doreste inca redarea prosperitatii unei regiuni intinse de pe Valea Somesului, viata infloritoare pe care o tot asteapta someseni de dupa infiintarea judetelor in februarie 1968.

 

De ce trebuie amenajat acest drum?.

Raspunsul are cel putin doua argumente pro. Distanta dintre Beclean si Vatra Dornei prin Rotunda este mult mai scurta, e o economie de zeci de kilometri, ceea ce inseamna un mare avantaj pentru transportatori si pentru cei care tranziteaza judetul inspre si dintre Moldova in scop turistic. Un alt mare avantaj ar fi faptul ca iernile sunt foarte blande prin Pasul Rotunda si nu exista decat rareori posibilitate de inzapezire, in comparatie cu Pasul Tihuta, renumit pentru frigul napraznic si mai ales pentru troienele de cativa metri ce blocheaza iarna drumul national 17.

Un alt avantaj ar fi dezvoltarea economico-financiara si sociala a Vaii Somesului superior, dar asa cum am mai spus ar intra in contradictie cu dorinta bistitenilor. Un drum bun prin Rotunda ar duce la dezvoltarea turismului pe Valea Somesului, ar creea locuri de munca si ar repune pe harta industriei nationala orasele Nasaud-Sangeorz Bai si in special Rodna grav afectate de somaj in momentul de fata.

Aceasta decizie de dezvoltare a infrastructurii de pe Valea Somesului este una eminamente politica si e clar ca actualii guvernanti nu o considera prioritara, iar subiectul este abordat, la modul propagandistic, doar in campaniile electorale. Ultima data cand  am crezut ca se va face ceva era prin 2001 cand fostul deputat PSD actual secretar de stat PDL - Valentin Adrian Iliescu a promis ca va face demersuri pentru reabilitarea drumului prin Rotunda. V.A.I. a plecat la Bucuresti si de atunci nimeni nu a mai promis "serios" ca va reface drumul si cu siguranta pana la urmatoarea campanie electorala nici nu o sa mai faca nimeni nimic, nici macar declarativ.  Pacat, mare pacat.

 

 

Marius Vasile Chiuzan.

2 commentarii3913 vizualizări16 noiembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0