Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Miercuri 29 Ianuarie 2020 - 14370 vizitatori azi
Alexandru Mihai Untu - un mic geniu a picturii cu respiratia intretaiata.

Unde locuieste familia Untu, intreb eu la un magazin din zona Dragos Voda?Vanzatoarea, o doamna tinerica, simpatica si foarte amabila imi raspunde ca nu stie de aceasta familie, desi este comercianta de multi ani in zona si ii stie pe toti clientii. Din discutii din aproape in aproape cu clientii aflu ca intradevar familia locuieste in zona, dar vine mai rar la magazin si ca nu o gasesc la tabelul de la asociatia de locatari deoarece locuiesc cu chirie, nu sunt proprietari de garsoniera. Noroc cu o alta doamna, vecina cu familia cautata care ma indruma spre apartamentul unde locuieste familia Untu.

Bat la usa, imi deschide doamna Simona, mama lui Mihaita. Amabila ma pofteste inauntru, scuzandu-se de inghesuiala. Si chiar e aglomeratie mare in garsoniera. In camera sunt 2 paturi, dulapuri, o masa, un televizor si un calcular, relativ noi, primite de la oameni cu suflet mare si foarte multe carti si picturi. E semn bun, e semn ca acolo, desi foarte inghesuiti locuiesc oameni elevati, oameni care creaza opere de arta si care se inzestreaza cu cel mai mare dar de la Dumnezeu - Cunoasterea.

 Dupa ce il salut pe Mihaita, mama lui si bunica, le fac cunoscut motivul prezentei mele acolo. Vreau sa ii invit la o emisiune la T.V.Bistrita. Accepta desi se vede ca ei nu asteapta mila, sau ceva de la oameni, poate doar intelegere si eventual recunoasterea unor merite. Merite reale, chiar foarte vizibile. Desi Mihaita Untu a fost operat de 2 ori si nu mai are un plaman, iar cel ramas este bolnav, continua sa merga la scoala, sa picteze, sa deseneze, chiar foarte frumos. Si face acest lucru cu mare succes, asta evident cu ajutorul mamei sale si a bunicii, care fiind asistenta medicala la baza, acum pensionara, vegheaza si la sanatatea nepotului. Rezultatele sunt uimitoare, picturile sale fiind atat de mature, atat de impresionabile, incat nu poti sa nu remarci: Mihaita Alexandru Untu e un mic geniu. Dar ca orice geniu, si nu stiu cum se face ca in istorie aproape toate geniile au fost sarace din punct de vedere material, are si el probleme, mari, chiar foarte mari.

 Locuieste cu mama si bunica doar intr-o camera, si se intretin, foarte greu, dintr-o pensie mica si un salariu de asistent personal. Ar vrea sa vanda niste tablouri dar nu stie cum si cui sa le dea, iar din banii obtinuti sa isi cumpere carti, dictionare, albume de arta, panze, culori, rame pentru tablouri si pensule, foarte multe pensule si creioane colorate. Ar vrea sa ii ofere mamei un trai decent si o locuinta normala dar este inca prea mic sa o poata ajuta.

Cu siguranta ca Dumnezeu, prin intermediul oamenilor buni, va interveni si ii va oferi in timp toate aceste daruri pe carea le merita cu siguranta. Pana atunci mai are o speranta, emisiunea "Ajuta-ti aproapele" de miercuri 01 septembrie, unde oamenii ii vor intinde o mana de ajutor, pe care o merita.

 

 

 Marius V. Chiuzan.

1 comentariu3934 vizualizări01 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0