Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Duminica 09 August 2020 - 17280 vizitatori azi
Ziua Mondiala a Diabetului.

Campania " Ziua Mondiala a Diabetului" 2013 are ca slogan "Diabetul - protejeaza viitorul" . Aceasta este a cincea campanie si ultima din intervalul 2009-2013, desfasurate sub motoul " Diabet educatie si preventie".

Diabetul este provocarea majora de sanatate a secolului 21. Actualmente exista 371 milioane de persoane cu diabet si aproximativ 280 milioane cu risc major de a dezvolta aceasta afectiune. Pentru anul 2030 se prognozeaza in jur de o jumatate de miliard de persoane cu diabet. In acest sens fiecare este implicat si fiecare are un rol de jucat in a ajuta la reducerea afluxului persoanelor cu diabet si a proteja viitorul.

Campania din 2013 isi doreste sa inspire si sa angajeze comunitatile locale in promovarea si diseminarea mesajelor simple de educatie si preventie si sa angajeze activitati cu puternic impact asupra publicului, vizand diabetul si consecintele acestuia pe termen lung.

La nivel international

 • 371 milioane de persoane au diabet; pana in anul 2030 numarul lor va creste la 552 milioane

 • Numarul persoanelor cu diabet este in crestere in toate tarile

 • 80% dintre diabetici traiesc in tari slab sau mediu dezvoltate

 • Majoritatea persoanelor cu diabet au varsta intre 40 si 59 de ani

 • 186 milioane de persoane (50%) au diabet nediagnosticat

 • In anul 2012 s-au inregistrat 4,8 milioane de decese datorate diabetului

 • In anul 2012 au fost cheltuiti 471 miliarde de dolari americani, pentru ingrijirile medicale ale bolnavilor de diabet, ceea ce reprezinta 11 % din totalul cheltuielilor pentru adulti ( 20-79 ani)

 • 78 000 copii dezvolta diabet de tip 1, in fiecare an.

La nivel national

 • Conform statisticilor nationale in anul 2012 s-au inregistrat 33.528 cazuri noi de diabet. In Bucuresti s-au inregistrat 3867 cazuri noi. Dintre judete in Dambovita s-au inregistrat cele mai numeroase cazuri noi 1425 iar in Giurgiu cel mai redus de cazuri noi, respectiv 111.

La nivelul judetului Bistrita-Nasaud

 • In trimestrul III 2013 se gaseau in evidenta un numar de 6555 bolnavi de diabet, inregistrindu-se 232 cazuri noi.

In acest context DSP Bistrita-Nasaud in parteneriat cu Clubul LIONES Bistrita si SC TRANSMIXT SA. Bistrita, vor derula campania "Diabetul - protejeaza viitorul!". Scopul campaniei vizeaza cresterea cuantumului informational al populatiei cu privire la: factorii de risc in relatie cu diabetul (fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutritie dezechilibrata,obezitate,stres); simptomele de debut ale bolii.
Obiectivul campaniei este prevenirea instalarii diabetului si controlul afectiunii prin promovarea unui mod de viata sanatos. Activitatile care vor fi derulate sunt: expunerea de postere in cabinetele medicale de toate tipurile (medic de familie, medicina muncii, scolar, zona industriala); oferirea de pliante si materiale informative se face prin intermediul voluntarilor
Clubului Liones prin distribuire stradala sau in incintele institutiilor publice dar si prin voluntariatul elevilor de la Liceul cu Program Sportiv. Prin intermediul SC TRANSMIXT vor fi expuse informatii in mijloacele de transport in comun.

 

 

DIABETUL DIN PERSPECTIVA EDUCATIEI SI PREVENTIEI

  1)Despre Diabetul Zaharat

 Diabetul este o afectiune cronica ce apare in contextul unei hipoproductii pancreatice de insulina sau cand organismul nu utilizeaza in mod corect insulina care se produce. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajuta celulele sa preia glucoza din sange si sa o transforme in energie. Productia insuficienta de insulina sau utilizarea incorecta a acestora duce la cresterea nivelului de glucoza in sange - hiperglicemia. Aceasta este asociata, pe termen lung cu afectarea si insuficienta multor organe si tesuturi.

 

Tipuri de diabet

Diabet de tip 1 - este o boala autoimuna caracterizata de distrugerea celulelor pancreatice producatoare de insulina. Se mai numeste diabet insulino-dependent. Productia insuficienta de insulina, impune o administrare substitutiva zilnica. Diabetul de tip 1 este diagnosticat cel mai frecvent la copii sau la adultii tineri (diabet juvenil).

Diabetul de tip 2 - este caracterizat prin rezistenta la insulina. Pacientii cu acest tip de diabet nu pot utiliza corespunzator insulina, care se secreta normal. Exercitiile fizice si dieta sunt de ajutor, totusi in multe cazuri este nevoie de antidiabetice orale sau chiar insulina. Se mai numeste diabet non-insulinodependent sau diabetul de maturitate. Este tipul de diabet intalnit cu o frecventa de 90%,in lume exista peste 300 milioane de persoane cu diabet de acest tip.

Atat tipul 1 cat si tipul 2 de diabet sunt afectiuni grave.

Diabetul gestational - hiperglicemie aparuta pentru prima data in timpul sarcinii, la femei care nu au diagnostic de diabet. Afecteaza 4 % dintre femeile gravide. Simptomatologia este saraca si in mod normal dispare dupa nastere. Totusi femeile care au avut diabet gestational au un risc crescut de a dezvolta ulterior diabet de tip 2.

 

Semne si simptome de alarma

 • Urinari frecvente

 • Sete excesiva

 • Polifagie

 • Pirdere in greutate

 • Oboseala

 • Lipsa de interes si concentrare

 • Varsaturi si dureri gastrice

 • Furnicaturi si/sau amorteala la nivelul membrelor

 • Vedere incetosata

 • Infectii frecvente

 • Vindecarea tardiva a ranilor.

 

 

Factori de risc pentru Diabetul de tip 2

 • Supraponderea si obezitatea

 • Sedentarismul

 • Intoleranta la glucoza

 • Dieta nesanatoasa

 • Varsta

 • Hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia

 • Istoric familial de diabet

 • Istoric de diabet gestational

 • Rasa si etnia - o rata crescuta a diabetului a fost semnalata la populatia din Asia, la hispanici, la populatia indigena din SUA, Canada, Australia si la afro-americani.

 

 

2)Diabetul - educatie si preventie

Conform ultimelor date ale IDF- Federatia Internationala de Diabet, exista peste 360 milioane de persoane cu diabet in intreaga lume. Daca nu sunt luate masuri, IDF apreciaza ca in anul 2013, vor fi aproximativ 500 milioane de oameni cu aceasta maladie.

 

A.Educatie in diabet

 A avea diabet este dificil. Pentru tratamentul si managementul bolii, acesti bolnavi trebuie sa ia decizii importante toata viata: sa isi masoare zilnic nivelul glicemiei, sa ia medicamente, sa faca exercitii fizice cu regularitate, sa isi ajusteze dieta si sa isi schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, bolnavii diabetici trebuie sa faca fata tuturor complicatilor bolii, prin inportante ajustari in plan psihologic. Rezultatele se bazeaza in mare parte pe deciziile luate, de aceea este foarte important ca acesti bolnavi sa fie bine instruiti in legatura cu boala lor, iar nevoile fiecaruia sa poata fi ajustate de personal medical specializat.

Fara o educatie speciala despre diabet, acesti bolnavi nu sunt pregatiti sa ia decizii, sa isi schimbe comportamentul si sa infrunte toate problemele ridicate de aceasta boala. Un management deficitar al bolii duce la rezultate medicale slabe si la cresterea riscului pentru complicatii.

Educatia bolnavilor diabetici se realizeaza avand la dispozitie o echipa multidisciplinara. In unele tari exista astfel de echipe, dar in multe altele, nu numai ca nu exista, dar nici nu ii este recunoscuta importanta din punct de vedere medical.

 

B.Preventie primara in diabet

Pana in prezent, tipul 1 de diabet nu poate fi prevenit. Factorii de mediu care declanseaza procesul patologic ce duce la distrugerea celulelor pancreatice, sunt inca in studiu.

Tipul 2 de diabet, poate fi prevenit in multe cazuri prin mentinerea in limite normale ale greutatii si prin evitarea sedentarismului.

Federatia Internationala de Diabet (FID) propune un plan simplu, in trei pasi pentru preventia diabetului de tip 2. In primul rand trebuie sa fie identificate persoanele cu risc crescut de diabet de tip 2, folosind un chestionar, care sa investigheze existenta factorilor de risc (varsta, greutatea, circumferinta taliei, istoricul familial de diabet, asocierea cu boli cardiovasculare sau diabet gestational). Odata identificati, pacientii la risc, trebuie sa-si determine nivelul seric al glicemiei si sa faca un test de incarcare la glucoza. Apoi trebuie sa fie instruiti despre boala si cum pot evita sau intarzia debutul diabetului de tip 2.

Studiile de specialitate arata ca mentinerea unei greutati in limite normale si activitatea fizica moderata pot preveni aparitia diabetului de tip 2. In preventia primara a bolii un loc important il are educatia pentru sanatate. FID recomanda cel putin 30 de minute de activitate fizica pe zi, cum ar fi : plimbari, inot, ciclism sau dans. Plimbarile regulate de cel putin 30 de minute pe zi, reduc riscul de aparitie a DZ tip 2 cu 35-40%.

 Compartiment Promovarea Sanatatii.

 

.

 

INDICATII SPECIFICE PENTRU BOLNAVII DE DIABET

 1.Recomandari OMS pentru prevenirea si combaterea diabetului

 OMS urmareste impunerea si sustinerea masurilor eficace de urmarire, preventie si de lupta impotriva diabetului, a complicatiilor sale, in mod particular in tarile cu venituri mici si intermediare.

In acest scop:

 • furnizeaza linii directoare stiintifice asupra prevenirii diabetului

 • stabileste norme si criterii de ingrijire pentru aceasta maladie.

 • Sensibilizeaza specialistii asupra epidemiei mondiale de diabet

Federatia Internationala a Diabetului prin celebrarea "Zilei mondiale a diabetului" din 14 noiembrie, urmareste:

 • asigurarea monitorizarii diabetului si a factorilor sai de risc.

2.Ghidul pacientului diabetic

 Generalitati

In mod normal, in cazul unor infectii, organismul elibereaza anumiti hormoni care ajuta organismul in lupta cu boala. Acesti hormoni cresc glicemia (nivelul glucozei in sange), astfel incat sunt necesare cantitati tot mai mari de insulina pentru mentinerea unui echilibru metabolic optim. In cazul persoanelor diabetice, chiar si o infectie sau o afectiune minora pot creste dramatic glicemia, ducand in final la cetoacidoza diabetica sau coma diabetica hiperosmolara.

Algoritm terapeutic

Este foarte important ca medicul de familie sau medicul specialist diabetolog sa stabileasca un protocol corect pentru copiii si adultii cu diabet zaharat, pentru evitarea complicatiilor care pot aparea secundar unor afectiuni intercurente. Astfel, medicul specialist diabetolog trebuie sa stabileasca cat mai exact dozele corecte de insulina care trebuiesc administrate pe parcursul afectiunilor intercurente (de exemplu viroze respiratorii) sau in cazul unor situatii care implica un stres mai mare decat in mod normal (interventii chirurgicale, examene, probleme emotionale diverse).

Pacientii diabetici trebuie sa stie ca este foarte important sa-si monitorizeze nivelul glicemiei pe parcursul oricarei afectiuni intercurente (prin teste de sange si urina care se pot efectua si la domiciliu de catre pacient sau familia acestuia). De asemenea, este foarte important ca orice pacient diabetic sa-si controleze in mod regulat nivelul corpilor cetonici din sange si urina (prezenta acestora semnaland un dezechilibru metabolic caracteristic cetoacidozei diabetice).

Este bine ca toate aceste date sa fie notate de pacient intr-un tabel care sa fie pastrat cu grija pe o perioada indelungata. Acesta mai trebuie sa cuprinda, de asemenea, toate informatiile necesare in cazul anumitor urgente (numar de telefon al medicului curant).

 Algoritm terapeutic in cazul afectiunilor intercurente aparute la diabetici

Urmatoarele indicatii sunt utile si trebuiesc urmate in cazul pacientilor diabetici atunci cand acestia asociaza anumite afectiuni intercurente:

1. Continuarea tratamentului antidiabetic (antidiabetice orale sau insulina), fara intreruperea acestuia chiar si in cazul aparitiei unor simptome precum greata, varsaturile sau diareea. Chiar si in lipsa aportului alimentar, glicemia poata sa creasca ca raspuns al organismului la afectiunea aparuta. In cazul in care nu este posibila administrarea medicatiei antidiabetice (de exemplu in cazul aparitiei varsaturilor), trebuie sa se apeleze cat mai repede la sfatul medicului specialist care poate sa ofere imformatii asupra schimbarii sau ajustarii tratamentului.

2. In cazul aparitiei unor afectiuni intercurente, trebuie sa se consume alimente in cantitati moderate si trebuie sa se efectueze o hidratare adecvata a pacientului (se recomanda consumul unor cantitati mari de lichide, precum apa, ceaiuri, sucuri de fructe sau alte bauturi precum cele carbogazoase). Copiii diabetici trebuie sa fie, de asemenea, incurajati sa consume cat mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

3. In cazul pacientilor cu glicemii peste 240 miligrame pe decilitru (mg/dL), este recomandat consumul unor lichide fara glucoza (de preferat apa, ceai neandulcit sau chiar coca cola fara zahar).

4. In cazul in care nu este posibil consumul alimentelor consumate obisnuit in dieta zilnica, trebuie sa se efectueze o hidratare corespunzatoare cu sucuri sau alte lichide indulcite si sa se incerce consumul unor produse alimentare cu continut mediu de glucide si sare (supe, sucuri de fructe, lapte indulcit).

5. Este recomandat consumul unor alimente usoare pentru digestie, precum biscuitii sau sosul de mere. Este indicat consumul a 50 de grame de carbohidrati la fiecare 3-4 ore. De exemplu, se pot consuma 6 biscuiti sarati cu o cana de lapte si o jumatate de pahar de suc de portocale, fiecare continand aproximativ cate 15 miligrame de carbohidrati.

6. Este obligatoriu controlul glicemiei la fiecare 3-4 ore, iar daca aceasta are valori mari sau este in crestere, trebuie sa fie controlata chiar si pe parcursul noptii. In cazul in care glicemia este mai mare de 240 de miligrame si medicul curant recomanda administrarea unor doze mai mari de insulina, trebuie sa se administreze doza corecta pentru a evita posibilele complicatii. Nu este recomandata modificarea dozelor de insulina administrata fara recomandarea specialistului.

7. Diabeticii insulinodependenti (care trebuie sa-si administreze obligatoriu insulina pentru a scadea glicemia), trebuie sa efectueze la fiecare 6-12 ore cate un test pentru detectarea corpilor cetonici in urina, mai ales daca exista valori ale glicemiei peste 300 mg/dL (exista teste rapide, speciale care pot fi efectuate la domiciliu). In cazul in care testele pentru corpi cetonici se pozitiveaza, este indicat ca pacientul sa contacteze medicul specialist cat mai repede. Copiii diabetici trebuie, de asemenea, testati pentru cetoza urinara la fiecare 6 ore, chiar si pe parcursul noptii.

8. Este obligatorie monitorizarea parametrilor fizici precum greutatea corporala, temperatura, frecventa respiratorie (numarul respiratiilor pe minut), pulsul, in cazul unor glicemii mai mari de 300 de mg/dL. Scaderea in greutate (semn de deshidratare), cresterea frecventei respiratorii (polipnee), cresterea pulsului (tahicardie), subfebrilitatea (temperaturi sub 38 grade C) sau chiar febra (temperaturi mai mari de 38 grade C), sunt simptome care sugereaza agravarea simptomatologiei cu aparitia cetoacidozei diabetice. In aceste cazuri este obligatoriu consultul medical de urgenta.

9. Nu este indicata administrarea empirica a nici unui medicament (fara recomandarea medicului specialist) si de asemenea, nici modificarea dozelor de insulina fara consultarea acestuia. Trebuie sa se retina faptul ca multe medicamente cresc glicemia, fiind contraindicate in cazul pacientilor diabetici.

Reclama ta aici

Consultul de specialitate

Este important de stiut ca in cazul persoanelor diabetice, in special copii cu diabet zaharat, chiar si o afectiune intercurenta usoara poate determina cresterea glicemiei si poate duce la complicatii grave. Parintii copiilor diabetici trebuie sa supravegheze indeaproape evolutia acestora in cazul aparitiei unei patologii asociate (in special viroze respiratorii sau alte infectii intercurente). In cazul agravarii simptomatologiei este necesar consultul medical de urgenta.

Consultul medical de urgenta este recomandat in urmatoarele cazuri:
- aparitia simptomelor de cetoacidoza, precum durerile abdominale, greata, varsaturile, tahipneea (cresterea frecventei respiratorii), respiratia Kussmaul (respiratii dese, profunde, sacadate), halena cetoacidotica (respiratie cu miros fructat, de mere verzi sau de acetona), apatie, confuzie;

- simptome de deshidratare severa, precum gura uscata, urina in cantitate mica, inchisa la culoare, piele si mucoase rosii uscate. Deshidratarea este periculoasa mai ales in randul copiilor si poate fi precipitata de varsaturi si diaree;

- glicemii mari, care continua sa creasca si care nu raspund la tratamentul obisnuit.
Controlul medical de urgenta nu este obligatoriu in cazul tuturor afectiunilor intercurente aparute in randul copiilor diabetici (de exemplu raceli simple, viroze necomplicate).Totusi, este necesar sfatul medicului specialist in cazul in care apar urmatoarele:
- glicemie mai mare de 240 mg/dL dupa administarea dozei recomandate de insulina (doza prescrisa de medicul specialist);

- glicemii mai mari de 240mg/dL inaintea meselor, in cazul pacientilor diabetici tratati cu antidiabetice orale (ADO), valori care persista sau cresc pe parcursul a 24 de ore;

- prezenta de corpi cetonici urinari (valori mai mari de 2+ la testele rapide);
- fatigabilitate, disconfort general sau febra care persista pe parcursul mai multor zile;

- varsaturi sau diaree cu durata mai mare de 6 ore.
Este indicat ca pacientii diabetici cu boli intercurente sa-si noteze toate medicamentele administrate, dozele de antidiabetice orale sau insulina administrate. De asemenea, este important sa se noteze si modificarile celorlalti parametrii fizici precum temperatura, greutatea corporala, nivelul glicemiei, nivelul corpilor cetonici in urina. Toate aceste informatii sunt foarte utile in momentul consultului de specialitate.

 

 

3.Lista actelor normative in vigoare la nivel national

 Controlul diabetului in Romania se realizeaza in temeiul reglementarilor juridice cuprinse in urmatoarele acte legislative:

 • MINISTERUL SANATATII PUBLICE Ordinul Nr. 1061/31.08.2006 / CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE Ordinul Nr. 425/04.09.2006 

- Ordinul Comun al Ministerului Sanatatii nr. 1591 din 30.12.2010 si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1110 din 30.12.2010 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate pentru anii 2011-2012

 - Prin Ordinul nr. 1014/2011 publicat in Monitorul Oficial nr. 415/14.06.2011, Ministerul Sanatatii a aprobat infiintarea Registrului national de diabet zaharat in cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

 

 

 

 

 

 

0 comentarii7658 vizualizări13 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0