Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 26 Septembrie 2020 - 3624 vizitatori azi
Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 23 - 29 ianuarie 2011

Directia de Sanatate Publica a Judetului Bistrita-Nasaud, desfasoara in perioada 23 - 29 ianuarie 2011, Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica atat in Europa cat si in Romania. Pe continentul european, 60.000 femei sufera de aceasta boala si 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin  este una dintre cele mai importante amenintari pentru siguranta pacientilor in spitalele tarile europene. In ceea ce priveste situatia la noi in tara Romania dse afla pe primul loc in randul stateleor membre ale Uniunii Europene atat in ceea ce priveste rata standardizata a mortalitatii prin cancer de col uterin (13,73/100000 loc. in anul 2008), iar in ceea ce priveste incidenta este depasita doar de Bulgaria si Lituania (26, 33 de cazuri noi la 100 000 loc in anul 2007) conform ultimelor date disponibile din baza de date Health for All a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. 

La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, datele releva urmatoarea situatie privind cancerul  de col uterin: in 2010 au fost nou luate in evidenta 38 de femei. Din totalul de 311 femei care au fost examinate citologic, au ramas suspecte 11 si au fost confirmate in stadiul zero, opt paciente. In ceea ce priveste programele de screening si de vaccinare HPV , in 2010 au fost vaccinate 281 fete intre 12-14 ani (dintre acestea 281 au facut doza a doua si 274  doza a treia ), 153 de tinere cu virsta intre 15-19 ani (151 au facut deja doza a doua si 144  doza a treia), 72 de tinere cu virsta intre 20-24 de ani (din care 69 cu doza a doua si 50  doza a treia) si 12 tinere cu virsta peste 24 de ani (9 au facut doza a doua si 3 doza a treia).

O posibila explicatie a situatiei ar fi ca multe femei nu au informatii referitoare la modalitatile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, ele nu beneficiaza de programele preventive disponibile si nu militeaza pentru implementarea acestor programe. Este evident ca una din prioritatile  actuale in lupta impotriva cancerului de col uterin este sa ne asiguram ca publicul general si politicienii si decidentii inteleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin.

In scopul constientizarii acestei problematici de sanatate publica si de imbunatatire a

nivelului de cunoastere de catre populatie a  mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansata incepand cu anul 2007 Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, campanie care  in ianuarie 2010 a inclus 450 evenimente in 28 tari europene.  Ca urmare a succeselor inregistrate in ultimii 4 ani,  organizatiile European Cervical Cancer Association ECCA, European CanCer Organisation ECCO, European Association of Cancer Leagues EACL,  International Union Against Cancer UICC, isi unesc  din nou fortele pentru a sustine a V-a editie a Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
               La nivel national se deruleaza "  in perioada 23-29 ianuarie 2011, campania cu sloganul:  "Impreuna  Pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin".

Prin activitatile derulate (afisare, informare la cabinetele scolare, activitati IEC in scoli, discutii), dorim sa incurajam fetele si femeile de toate varstele sa acceseze metodelor de prevenire, prin participarea la programe de vaccinare si/sau depistare timpurie a bolii. Daca initial vaccinarea anti- HPV(vaccin  papillomavirus uman) a inceput cu grupele de virsta intre 12-14 ani ulterior s-a extins la toate persoanele cuprinse in grupa de varsta 12-24 ani care solicita vaccinul, prioritare fiind elevele si studentele. In acest moment, Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud are  disponibile cantitatile necesare de vaccin pentru 400 de solicitari.

            Pentru a beneficia de vaccinare gratuita, persoanele doritoare trebuie sa inceapa vaccinarea cu prima doza fie la cabinetele medicale din unitatile de invatamint,fie  la cabinetele medicilor de familie sau la cele de ginecologie . Vaccinarea consta in administrarea a 3 doze de vaccin, schema recomandata fiind de 0, 1(respectiv la o luna dupa administrarea primei doze) si 6 luni (respectiv la sase luni de la administrarea primei doze)i. Termenul de valabilitate al vacinurilor este pina la inceputul lui 2013. Persoanele de sex feminin cu virsta peste 24 de ani se pot vaccina anti-HPV numai dupa consultul si la recomandarea medicului ginecolog, pe baza rezultatelor testului Babes-Papanicolau.

        Cu acest prilej facem cunoscut simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin Perla Intelepciunii, aflat pe websiteul www.pearlofwisdom.eu Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica asigura coordonarea la nivel national a acestei campanii (www. http://www.insp.gov.ro/cnepss/campanii-de-informare-educare-si-comunicare).La nivel judetean coordonarea este asigurata de Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud.

 

 

 

 

                                                                  Responsabil din partea DSP,

                                                                                                              Sociolog Mirela Parker

 

 

 

 

 

Director Executiv,

   Dr. Anca Andritoiu

 

 

 

 

0 comentarii4879 vizualizări26 ianuarie 2011
rss 2.0
rss 2.0