Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 15 Iulie 2020 - 18660 vizitatori azi
Din 1 mai cardul va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate prin CNAS.

Conform Hotararii de Guvern care contine Normele metodologice de aplicare a cardului national de sanatate, act normativ aprobat si care urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial, cardul national de sanatate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de 1 mai 2015. Pana la data respectiva, utilizarea cardului national de sanatate se va face in paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale.

Cardurile nationale de sanatate nedistribuite si predate de catre operatorul de servicii postale la Casa de Asigurari de Sanatate sunt distribuite asiguratilor de catre casele de asigurari de sanatate, prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul.

Casa de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud a distribuit aproximativ 1500 de carduri nationale de sanatate din totalul de 13.600 carduri returnate. Asiguratii pot verifica online, pe site-ul casbn.ro, daca exista cardul lor de sanatate la sediul casei de asigurari. In cazul in care nu se regasesc pe listele publicate pe site, inseamna ca li se va emite si vor primi ulterior cardul, deoarece procesul de tiparire si de distribuire a cardului de sanatate continua. Saptamana viitoare vor fi emise alte aproximativ 14.000 de carduri pentru asiguratii care nu au intrat inca in posesia cardului nationale de sanatate.

Declaratia presedintelui CNAS Vasile Ciurchea, citata pe pagina web a CNAS, aduce lamuriri cu privire la retinerile persoanelor care refuza cardul din motive religioase sau de constiinta: "Cardul de sanatate nu intra in contradictie cu nicio religie. Mai mult, este un instrument care nu contine date medicale. Asiguratul primeste un card pe care sunt inscriptionate doar datele de identificare in sistem. El poate fi folosit in aceasta forma sau posesorul lui poate opta pentru inscriptionarea unui minim de date medicale. Cardul national de sanatate are rolul de a confirma calitatea de asigurat intr-un mod mult mai rapid si de a valida, in vederea decontarii din fondul de sanatate, servicii medicale reale, de care a beneficiat asiguratul"

Cu toate acestea, actul normativ  contine si  propunerea CNAS ca adeverinta de asigurat, valabila trei luni de la emitere, sa fie alternativa pentru cei care refuza cardul din motive religioase sau de constiinta.

Pentru obtinerea acestei adeverinte, asiguratul va depune o declaratie pe propria raspundere ca refuza cardul de sanatate din motive religioase sau de constiinta si va depune, la casa de asigurari, cardul de sanatate, in cazul in care i-a fost distribuit.

Mentionam faptul ca aceasta alternativa presupune deplasarea periodica a asiguratului la casa de asigurari pentru a solicita adeverinta de asigurat.

Cardurile nereceptionate sau returnate de catre asiguratii care le refuza vor ramane la casa de asigurari, de unde le pot ridica oricand, in cazul in care revin asupra deciziei de a nu detine acest card.

Activarea cardului de sanatate se poate face la oricare dintre furnizorii de servicii medicale, medici de familie, spitale, laboratoare, etc., pe masura ce asiguratilor le sunt necesare serviciile medicale respective. Nu exista o data limita de activare a cardului. In principal, activarea inseamna schimbarea codului de siguranta prestabilit cu un cod de siguranta personal si nedivulgabil.

Actul normativ  sus-mentionat reglementeaza si modul de eliberare a unui nou card, in cazul pierderii, distrugerii sau a modificarii datelor personale.

In aceasta situatie este stabilita o procedura simplificata, care presupune un singur drum la casa de asigurari pentru a depune o cerere-tip, copie de pe CI si actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale. Plata se va efectua la sediul casei de asigurari, iar cheltuielile sunt identice cu cele efectuate de CNAS si MS pentru primul card.

Dupa depunerea documentelor, asiguratul va primi acasa, in termen de 30 de zile, noul card. Intre timp, cardul va aparea inactiv in sistem, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate.

 Data de la care se vor putea primi cereile eliberare ale noului card, in cazul pierderii, distrugerii sau a modificarii datelor personale, va fi comunicata ulterior prin mijloacele mass-media.

 

 

Presedinte - director executiv

Ec. Camelia Ilisuan.

0 comentarii2093 vizualizări04 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0