Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Duminica 12 Iulie 2020 - 3114 vizitatori azi
"Noi ipostaze ale creierului uman".

16 - 22 martie 2015 - "Saptamana de Constientizare a Creierului" . "Noi ipostaze ale creierului uman".  Creierul este un biocomputer magnific, format dintr-o retea complexa de peste 100 de bilioane de neuroni ce orchestreaza fiecare aspect al vietii noastre. Eu si ceilalti colegi de facultate dinainte de anul 1992 am invat ca "neuronii ne sunt dati odata pentru totdeauna, ca pot muri in decursul vietii, dar nu au potential de refacere".  Astazi, suntem beneficiarii descoperii unor noi ipostaze ale creierului uman: neurogeneza si neuroplasticitatea. Neurogeneza presupune formarea de noi neuroni din celule stem (celule precursoare, nediferentiate), o extraordinara capacitate a creierului de a se reinventa permanent! Aproximativ 120 de zile sunt necesare ca o celula stem sa devina un nou neuron, iar incercarile de tratament al bolilor neurodegenerative prin transplant de celule stem - desi sunt inca la inceput - sunt pe drumul cel bun.

Neuroplasticitatea exprima "capacitatea creierului de a dezvolta noi conexiuni, de a reorganiza noi retele neuronale ca raspuns la noi experiente sau la diversi factori de stres si de a prelua noi functii ale unor neuroni lezati". Adaptarea celulelor nervoase la noi functii se face atat spontan, cat si ca rezultat al invatarii si al experientei. Astfel, prin intentie si efort de invatare ne putem modela in sensul dorit, "putem fi arhitectii propriului nostru creier"!

Natura mereu schimbatoare a creierului se datoreaza capacitatii neuronilor de a produce incontinuu dendrite (terminatii ramificate) prin care se creaza noi sinapse (legaturi) intre neuroni si prin actiunea unui amestec de neurotransmitatori (serotonina si alte zeci de substante chimice). Neurotransmitatorii trec "in goana" de la un neuron la altul, trasand adevarate "magistrale biochimice" ce poarta fiecare gand si sentiment prin vasta retea de neuroni ai creierului. Acest sistem de electrificare biochimica a creierului reprezinta esenta memoriei, a inteligentei, a creativitatii si bunei dispozitii.

Neurogeneza si neuroplasticitatea sunt doua atribute ale creierului care intervin in intretinerea memoriei, controlul si vindecarea unor leziuni, recuperarea functiilor motorii si de exprimare pierdute din diverse cauze, modelarea comportamentului si a caracterului, mentinerea sanatatii psihice si a capacitatii mentale.

Capacitatea de modelare si remodelare a creierului este dependenta de experienta, informatie si invatare, exercitiu fizic, alimentatie si mai ales de starea afectiva. Favorabile sunt sentimentele de fericire, bucurie, optimism si speranta, buna dispozitie si relaxarea dupa un efort fizic si intelectual sustinut. In acelasi timp, creierul poate involua prin neutilizare, lene intelectuala, monotonia unei existente terne, stres, anxietate, depresie, furie, ura, dorinta de revansa si razbunare, frustrare, insatisfactie, precum si prin fumat si consum de alcool sau alte droguri.

Si atunci, ce putem face in plan personal azi, in plina saptamana dedicata creierului?! Orice preocupare menita sa ne ofere satisfactie si bucurie - lectura, muzica, spectacol, joc, miscare fizica, plimbare in natura, etc -, comutarea gandirii pe un registru pozitiv si conectarea mentala cu sinele interior, asupra caruia sa proiectam sentimente de gratitudine, apreciere, fericire!

 

Dr. Corina Ernst

DSP BN - Comp. Evaluarea si Promovarea Sanatatii.

 

 

 

0 comentarii3010 vizualizări19 martie 2015
rss 2.0
rss 2.0