Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 11 Iulie 2020 - 8106 vizitatori azi
Surditatea nu este o condamnare!

Afla ce poti face pentru a-ti recapata auzul! Milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de o boala din ce in ce mai raspandita: hipoacuzia neurosenzoriala. Pierderea auzului intr-un grad mai mic sau mai mare reprezinta o problema pentru oricine, dar exista solutii pentru tratarea afectiunii.

Audiologul Anca Modan estimeaza ca, la nastere, intre 1 si 3 la mie dintre bebelusi vor avea deja o pierdere de auz neurosenzoriala semnificativa. La aceste statistici, se adauga persoanele care dobandesc hipoacuzie neurosenzoriala pe parcursul vietii, deci este destul de intalnita. In general, cam 10% din populatie, dupa varsta de 50 de ani, are un anumit grad de hipoacuzie, conform specialistului. 

 Gabriel Tudor (Asociatia "Salveaza o inima"): Ce este hipoacuzia neurosenzoriala?

Anca Modan, audiolog: (Centrul de Protezare Auditiva "Audiologos", Bucuresti): Este un tip de pierdere auditiva datorata functionarii defectuoase a nervului auditiv si a etajelor nervoase superioare, adica trunchiul cerebral sau interpretarea la nivelul scoartei cerebrale.

 

Ce este hipoacuzia neurosenzoriala?

Este un tip de pierdere auditiva datorata functionarii defectuoase a nervului auditiv si a etajelor nervoase superioare, adica trunchiul cerebral sau interpretarea la nivelul scoartei cerebrale.

 

Care sunt cauzele aparitiei acestei boli?

Cauzele pot fi multiple. Pot aparea inca din timpul sarcinii, daca viitoarea mamica sufera de rubeola sau de o alta boala infectioasa, varicela, intr-un anumit trimestru de sarcina. Pot aparea apoi, tot ca urmare a bolilor infectioase, in timpul copilariei. De exemplu, oreionul poate da hipoacuzie unilaterala profunda. Pot fi si alte tipuri de boli care sa afecteze nervul auditiv.

De asemenea, hipoacuzia neurosenzoriala poate aparea si ca urmare a administrarii de medicamente ototoxice, cum ar fi antibioticele aminoglicozidice. Aici intra si gentamicina, streptomicina, canamicina. De aceea este bine sa incercam pe cat posibil sa evitam administrarea lor.

Adica poate aparea si la adult...

Da, poate aparea la orice persoana care are aceasta sensibilitate la respectivele antibiotice...

O alta cauza de aparitie a surditatii neurosenzoriale poate fi asa-numita "surditate brusc instalata", care, de altfel, are o cauza care nu se cunoaste. Pur si simplu apare brusc si, din pacate, nu se recupereaza.

 

Cat de des intalnita este boala si care este categoria cea mai afectata de ea?

Statisticile ne spun ca, la nastere, intre 1 si 3 la mie dintre bebelusi vor avea deja o pierdere de auz neurosenzoriala semnificativa. Se adauga cei care dobandesc hipoacuzie neurosenzoriala pe parcursul vietii, deci este destul de intalnita. In general, cam 10% din populatie, dupa varsta de 50 de ani, are un anumit grad de hipoacuzie.

 

Poate fi prevenita boala? Vorbim aici de cazurile de dupa nastere...

Daca ne ocupam mai indeaproape sa nu administram antibiotice, medicamente ototoxice copiilor si celor care au aceasta sensibilitate la ele, deja eliminam o parte dintre potentialii afectati de hipoacuzie.

Daca ne referim la hipoacuzia dobandita ca urmare a traumei sonore, adica acei muncitori care lucreaza in zgomot ore in sir, ani de zile, la fel, putem preveni acest lucru prin purtarea de antifoane adecvate.

Exista o categorie acum de hipoacuzie, o numim noi "de loisir", de timp liber. Ne referim la tinerii care asculta la casti muzica foarte tare. Si aceasta este o hipoacuzie care se poate preveni.

Mai e un aspect important pe care l-as sublinia: am observat, uneori, parintii isi scot copiii cu boli infectioase in public, in oras, cei cu rubeola, cu varicela. Nu se gandesc ca poate o femeie insarcinata din anturaj ar putea sa contacteze boala si copilul sa sufere dupa aceea de diverse probleme la nastere.

 

Ce tratamente exista la aceasta ora pentru hipoacuzia neurosenzoriala?

Fiind vorba despre o afectare a nervului, in principiu tratamentul este protetic, adica prin protezare auditiva sau implant cohlear.

 

Este cazul hipoacuziei profunde o condamnare la surditate pe viata a pacientului sau mai exista sanse ca el sa-si poata recapata auzul?

In general, prin "surditate" intelegem lipsa oricarui prag auditiv. Hipoacuzia presupune existenta unui prag auditiv care poate fi folosit. Cu cat depistam mai devreme, pentru copii de exemplu, hipoacuzia cu atat se poate interveni in asa fel incat ei sa se dezvolte cat mai aproape de normal. Deci nu, nu reprezinta o condamnare!

 

Ce este implantul cohlear si cui i se recomanda?

Implantul cohlear este un dispozitiv electronic. Este, dupa cum ii spune si numele, partial implantabil. Exista o parte care se implanteaza in zona mastoidiana, sub piele, si o parte activa - procesorul de sunet - care ramane la exterior.

 

Cum functioneaza dispozitivul si ce presupune implantarea?

Acest dispozitiv are, asa cum am spus, partea pasiva, cea interna, si partea activa, este un minicomputer inglobat intr-un procesor. In partea aceasta externa practic stimuleaza, dupa anumiti algoritmi, partea implantata, in asa fel incat auzul pacientului - acela natural, pe cale acustica - este inlocuit de un auz electronic, putin robotizat, dar ii permite sa aiba in continuare o senzatie de auz.

Implantarea in sine presupune o interventie chirurgicala care dureaza intre o ora si trei ore de obicei, cu riscuri ca pentru orice alta operatie, in principal riscurile anestezice, dar bineinteles ca trebuie tinut cont de starea de sanatate a pacientului si luate in considerare toate aceste aspecte ale sanatatii lui.

 

In ce masura implantul cohlear reda auzul unui pacient cu hipoacuzie?

Daca implantarea se face la momentul potrivit, exista si aici niste algoritmi de aplicat, adica idealul ar fi pana la un an jumate, bine ar fi pana la trei ani - pentru copii vorbim - exista sanse de recuperare 100%.

Pentru adultii care au surzit undeva pe parcursul vietii, la fel, algoritmul este sa nu fi trecut mai mult de o treime din varsta pacientului fara sa auda, adica pentru un om de 30 de ani sa nu fi trecut mai mult de 10 ani de cand a surzit.

Cu alte cuvinte, cu cat este depistata problema mai repede si efectuat implantul, cu atat mai multe sanse are omul sa auda...

Exact, da.

 

Cat costa interventia si cat la suta este decontata de stat?

Interventia in sine, ca serviciu medical, in principiu este gratuita prin asigurarile pe care le platim cu totii.

Din punct de vedere al dispozitivului, exista un program national de recuperare a deficientelor neurosenzoriale - asa se numeste - si in cadrul acestui program pacientului hipoacuzic ii este oferit un implant gratuit, el altminteri costand in jur de 25.000€.

 

Exista liste de asteptare si pentru pacientii care au nevoie de un implant cohlear? Cat timp trebuie sa astepte?

Da, exista liste de asteptare, dar avand in vedere ca exista mai multe centre de implantare cohleara, este bine ca un pacient sa se informeze la toate aceste centre existente, astfel incat perioada de asteptare sa nu depaseasca cateva luni, doua-trei luni.

 

 

Unde se pot realiza la noi interventiile de acest gen?

Exista cateva centre in tara. Sunt trei centre in Bucuresti - la Spitalul Clinic Coltea, Spitalul de copii "Marie Curie" si Institutul de Fonoaudiologie "Dr. Dorin Hociota" - la Iasi la Spitalul Clinic de Recuperare, La Spitalul Judetean Cluj, la Timisoara, la Spitalul Judetean Targu Mures.

Sigur, exista si clinici private unde se poate apela pentru acest implant contracost.

 

Dupa implantare, pacientul aude ca un om sanatos sau urmeaza o perioada de recuperare, de adaptare la noua situatie?

Urmeaza o perioada destul de lunga de adaptare. Ganditi-va ca practic, la copii noi ne referim facand distinctie intre varsta auditiva si varsta cronologica. Daca un copil e implantat la trei ani, practic varsta lui auditiva de atunci e de nou-nascut. De atunci incepem sa luam in calcul faptul ca aude si ne asteptam ca la un copil normal sa auda cam peste un an, un an jumate sa vedem ca incepe sa si pronunte ceva.

Daca ne referim la adulti, situatia difera destul de mult de la caz la caz. Am vazut adulti care se simt excelent inca de la activare si inteleg fara niciun fel de problema si adulti care, avand plasticitate cerebrala mai scazuta, au nevoie de o perioada mai indelungata, cam de un an pana sa inceapa sa auda corect.

 

Cat la suta din auzul unui om sanatos poate asigura, in cel mai bun caz, un implant cohlear?

In cazul implantarii cohleare bilaterale, sansele de a auzi in limite normale sunt foarte mari.

Daca vorbim de o implantare unilaterala, ca prag de auz urechea respectiva va auzi in limite normale, dar orientarea in spatiu va fi afectata, adica pacientul o sa auda, o sa inteleaga, dar n-o sa stie exact de unde se vorbeste.

 

Exista contraindicatii pentru interventia implantarii?

Exista, da. Din pacate, sunt afectiuni care contraindica implantarea cohleara. De exemplu, pentru pacientii care au avut meningita se produce osificarea cohleei, ceea ce bineinteles ca nu mai permite instalarea lantului de electrozi, ca totul este osificat in cohlee.

De asemenea, daca pacientul are probleme majore de sanatate care nu-i permit sa fie supus unei interventii chirurgicale.

Cum ar fi...

Sunt boli de inima, malformatii cardiace la copii care contraindica o anestezie timp de o ora sau doua, cat dureaza operatia.

Mai sunt anumite boli metabolice care si ele pot contraindica, dar in principiu sunt contraindicatii destul de restranse ca numar.

 

Care este durata de valabilitate, de functionare a unui implant cohlear?

Implanturile cohleare sunt gandite sa functioneze tot restul vietii pacientului, daca ne referim la partea interna, partea implantabila.

Partea externa este upgradabila, adica o data la doi-trei ani tehnologia avanseaza si pacientul poate sa achizitioneze ceva mai performant si de actualitate la momentul respectiv.

In cazul in care totusi implantul, stiu eu, se defecteaza, se poate face operatie de explant si reimplanta.

 

Aceste parti consumabile, sa spunem, ale unui implant cohlear vor fi cumparate din banii pacientului sau sunt asigurate prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate?

Din pacate, Casa Nationala nu acopera niciun fel de consumabil pentru implantul cohlear.

 

In urma cu ceva vreme, Asociatia "Salveaza o inima" a ajutat un copil sa stranga banii necesari pentru un implant cohlear. Vorbim de Gabriel Voinea... Care este starea lui acum? Cum se simte dupa interventii?

Gabriel este acum in faza de recuperare dupa operatie. Asteptam momentul cand o sa putem sa si pornim cel de-al doilea procesor al lui.

Operatia a decurs bine, Gabi s-a trezit repede dupa ea, n-a avut efecte secundare deosebite, asa ca suntem cu totii nerabdatori sa trecem la partea importanta, aceea a activarii procesorului.

 

In cat timp estimati ca ar putea auzi si ar putea comunica normal?

Avand in vedere ca el deja poarta un procesor pe urechea cealalta, va trece o perioada pana cand urechea aceasta, ramasa in urma practic, sa o ajunga din urma pe cealalta. De obicei, perioada e de minim sase luni, dar cel mai probabil un an, cam asa.

 

***

Anca Modan a terminat specializarea "Audiologie si protezare auditiva" in cadrul Facultatii de medicina generala "Carol Davila" din Bucuresti in anul 2000 si de atunci profeseaza in acest domeniu. Este administratorul Centrului de Protezare Auditiva si Reglaj Implanturi Cohleare «Audiologos» din Capitala.

 

Asociatia "Salveaza o inima" a fost infiintata pe data de 17 decembrie 2012, si isi doreste sa reuneasca sub acelasi acoperis un numar cat mai mare de profesionisti din diferite domenii, oameni bine pregatiti si motivati, oameni de bine, oameni simpli, cinstiti si onesti, oameni care cu suflet si dedicare pot ajuta in campaniile si proiectele noastre si astfel impreuna sa ne atingem scopul final de a lasa copiilor nostri o mostenire valoroasa, marturie a faptului ca noi oamenii, comunitatea in ansamblul ei, suntem tot ce trebuie si suficient pentru ca lucrurile sa mearga intr-o directie buna.

 

Persoana de contact

Anca Modan, audiolog

0723.164.124

anca.modan@audiologos.ro

 

Vlad Placinta

Presedinte

Asociatia "Salveaza o inima"

0752753540

Transmite,

Dr. Tanase Tasente

Director General

Plus Communication

0 comentarii5859 vizualizări14 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0