Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Duminica 12 Iulie 2020 - 4488 vizitatori azi
20-25 aprilie 2015 - Saptamana Europeana a Vaccinarii.

Vaccinarea, o poveste de succes! Conform Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) vaccinarea este una din cele zece mari realizari medicale ale secolului XX. "Peste jumatate din rata de scadere (30%) a mortalitatii infantile - incepand din 1990 - se datoreaza vaccinarii"(Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Datorita vaccinurilor, multi dintre noi nu am vazut niciodata un copil bolnav de poliomielita, tetanos, tuse convulsiva, meningita bacteriana sau chiar varicela si nici nu avem vreun prieten sau membru de familie al carui copil sa fi  murit din cauza uneia din aceste boli. Acest succes ne face sa devenim multumiti si chiar "lenesi" in privinta vaccinarii. Dar o astfel de atitudine, daca se raspandeste, poate duce la rezultate nefericite, pentru ca: atunci cand ratele de vaccinare scad, ratele de imbolnavire cresc!


Imunitatea comunitara sau de grup se refera la situatia in care o proportie suficienta din populatia dintr-o comunitate este imuna la o boala infectioasa (prin vaccinare si/sau imbolnavirea anterioara) si nu o mai poate transmite altor persoane. Astfel, chiar si indivizii nevaccinati sunt oarecum protejati, pentru ca boala are sanse mici sa se raspandeasca in cadrul comunitatii. Dar, daca ratele de vaccinare scad sub nivelul de acoperire necesar pentru protectia comunitatii ("imunitatea de turma"), raman grupuri tot mai mari de populatie susceptibila ("oite negre") si apar din nou boli care odata erau tinute sub control. De exemplu, in 2011 epidemia de rujeola din vestul Europei a fost una din cele mai mari din lume, in conditiile in care rujeola ramane o boala periculoasa (cu spitalizari frecvente si posibil deces), iar Europa s-a angajat sa elimine transmiterea acestei boli pana in anul 2015!

De aceea, refuzul vaccinarii (sa ramai neprotejat sisa cresti riscurile de imbolnavire a celorlati) devine inacceptabil din punct de vedere social, iar daca persoanele neprotejate refuza sa se vaccineze, in timpul unei epidemii este posibil sa li se puna in vedere restrictionarea accesului in scoli, unitati de ingrijire a copiilor sau alte institutii.


Despre siguranta si principiul precautiei

Vaccinurile au efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atat de severe ca bolile respective. Toate tratamentele medicamentoase, inclusiv vaccinarea, pot avea efecte adverse. Dar durerea, febra moderata si chiar unele efecte adverse grave extrem de rare trebuie sa fie comparate cu consecintele contractarii bolii impotriva careia se face vaccinarea. In conditiile in care vaccinurile sunt mai sigure ca niciodata, - date fiind cerintele de reglementare severe si respectarea criteriilor de conformitate la fabricarea vaccinurilor -, "miscarea anti-imunizare" a luat o mare amploare (inclusiv in tara noastra). Ca urmare, autoritatile de reglementare a vaccinarii opereaza in prezent in conformitate cu Principiul Precautiei, prin care se elimina toate riscurile, adica acolo unde exista nesiguranta in privinta existentei riscurilor pentru sanatatea omului, institutiile iau masuri de protectie fara a astepta ca riscurile sa devina reale, cu efecte grave. Un exemplu este eliminarea in anul 1999 a thiomersalului (un conservant din trivaccinul anti-rujeola, oreion, rubeola/ROR), desi datele stiintifice indicau ca aceasta modificare nu era necesara. Sute de mii de copii carora li s-au administrat vaccinuri care au continut thiomersal au fost comparati cu sute de mii de copii care au primit aceleasi vaccinuri fara thiomersal. Rezultatele au fost clare: riscul de autism a fost acelasi la ambele grupuri!

Sunt multe povesti alarmante vehiculate de catre prieteni sau pe website-urile anti-vaccinare (de exemplu, despre posibila legatura dintre vaccinarea antirujeolica si autism), in timp ce vocile celor care au suferit pentru ca nu s-au vaccinat  se fac  mai putin auzite... In toate tarile din Uniunea Europeana, furnizorii de servicii medicale reprezinta cea mai importanta si credibila sursa de informare privind modalitatile de protejare impotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Daca totusi accesati diverse informatii pe internet, verificati cine este proprietarul paginii de internet, cine sunt autorii si organizatiile care il sprijina si care este scopul acestuia. Verificati daca informatiile se bazeaza pe studii stiintiice solide, nu pe simple opinii. Pentru sustinerea informatiilor, trebuie sa se ofere referinte catre publicatii academice oficiale! In acest sens, informatiile cuprinse in acest articol au ca sursa un document conceput de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) si World Health Communication Associates Ltd. (WHCA), editat in august 2013, echipa de lucru incluzand patru medici specialisti in sanatate publica, epidemiologie si medicina de familie din Romania. Mai multe informatii despre vaccinare: www.vaccinet.ro

 

 

Dr. Corina Ernst,

DSP BN - Comp. Evaluarea si Promovarea Sanatatii.

 

1 comentariu3269 vizualizări17 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0