Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 20 Mai 2024 - 14587
Intr-o lume a socializarii si relatiilor virtuale intense, oamenii sunt tot mai singuri si depresivi.

Depresia este una dintre cele mai raspandite boli ale mileniului trei, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 350 de milioane de oameni de toate varstele sunt afectati, iar 15% dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vietii. De asemenea, depresia a fost declarata a treia cauza de dizabilitate la nivel global in 2014, iar pana in 2020, specialistii considera ca va deveni principal cauza.

            Psihologii semnaleaza ca depresia poate duce la suicid, iar un procent insemnat dintre cei un million de sinucigasi, sufera de depresie. Totodata, specialistii spun ca boala se manifesta la nivelul corpului, a starii de spirit si la nivel de ganduri si nu reprezinta doar o tristete de moment prin care fiecare trecem. "Nu este doar o tristete de moment, ea poate lua forme de la cele mascate, usoare, cu perturbari afective de sezon, pana la tulburari bipolare sau maniaco-depresive, culminand cu suicidul. Ea se produce la nivel de creier, prin functionarea anormala a componentelor creierului, care moduleaza starea de spirit, comportamentul si gandurile", declara psihologul- psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

 

Cum apare depresia si cum se manifesta ea?

Specialistul afirma ca la fiecare gand, emotie, chimia creierului secreta neurotransmitatorul corespondent, iar in cazul depresiei, dopamina si serotonina sunt deficitare. "Depresivul se simte fara forta, in nesiguranta, este nelinistit, are miscari lente sau agitate, faciesul este plangacios, ingrijorat, mimica rigida, riduri de expresie pronuntate. Depresivul traieste sentimente de neputinta, tristete, descurajare, abandon, singuratate, culpabilitate. Uneori nu mai are niciun sentiment, este gol. Este sensibil la variatiile meteo, are apasari de cap, dureri de stomac, tulburari digestive. Gandurile care apar in depresie sunt negative referitoare la aspectul fizic, la viitor. Isi uraste chipul, se simte fara valoare, ii este teama de saracie, traieste insuficienta, se simte pacatos. Are teama de esec, se sustrage de la responsabilitati si evita noul, viata reala", spune psihologul Verdi.

 

 

 

Care sunt factorii declasantori ai depresiei?

Un alt aspect foarte putin cunoscut de public larg, pe care-l sublinaza psihologul, este ca depresia poate fi transferata genetic sau dobandita, iar cauzele depresiei sunt foarte variate. "In spatele unei depresii se pot ascunde multe suferinte, traume, insecuritati. Viata traita  in nesiguranta induce stari depresive. Somajul pe termen lung, lipsa de ocupatie, lipsa unei relatii de cuplu armonioase, violentele, abuzurile, pierderea unui parinte in copilarie, evenimentele stresante ce depasesc 6 luni, apartenenta la grupurile marginale, bolile grave, socurile emotionale, catastrofele, pericolele, sunt factori declansatori ai depresiei. Apare mai frecvent la femei, dar este activa si la barbati. Bolile tiroidei, prin cresterea cortizolului, folosirea unor medicamente (antihipertensive, hormonale, contraceptive, energizante, antiinflamatoare, neuroleptice, citostatice etc),  produc depresia", explica psihoterapeutul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

 

            Psiholog: "Prognoza medicala ne spune ca in urmatoarele decenii, mai mult de 45% dintre noi vom suferi de depresie"

            Psihologul Maria Verdi spune ca, in epoca moderna, depresia nu tine cont de categorie sociala sau de varsta. "Spre exemplu, rata bolilor psihice a crescut cu peste 400%, in ultimii 30 de ani doar la noi in tara, rata sinuciderilor a crescut cu 450%, peste 3 milioane de romani sunt dependenti de alcool, numarul dependentilor de droguri si jocuri de noroc creste alarmant, violurile, crimele sunt fenomene la fel de actuale. Tot acest tablou reprezinta un adevarat focar de nefericire umana ce ascunde in culise o mare criza existentiala prezenta in toate categoriile sociale, la toate categoriile de varsta", declara psihologul.

Paradoxal, in vremurile in care exista din ce in ce mai multe posibilitati de comunicare, retele online cu ajutorul carora ne facem mii de prieteni, chiar in aceste vremuri, in viata reala, oamenii se simt din ce in ce mai singuri, construiesc relatii armonioase din ce in ce mai greu, devin din ce in ce mai suspiciosi, iar timpul alocat propriei fiinte, familiei, prietenilor, relaxarii este din ce in ce mai redus, explica psihologul Verdi.

Cei mai sensibili si mai predispusi la fenomenul depresiei, spune psihologul, sunt femeile si copiii. "Rata divorturilor este in crestere, tot mai multi copii sunt crescuti de un singur parinte ori sunt abandonati, dati spre adoptie. Depresia post-partum este traita de 20 pana la 30% de catre femeile care nasc, aici incluzand si femeile care au intreruperi de sarcina. Exista un mare numar de copii care sufera de depresie de la varsta prescolara-scolara. Intalnim tot mai multe femei singure, iar multe dintre cele care sunt parte in cuplu, traiesc singuratatea in doi, sunt diagnosticate cu depresie. Manifestarea dependentei de alcool, de droguri, de jocuri de noroc, practicarea prostitutiei, promiscuitatea sexuala, in realitate, sunt echivalente depresive. Prognoza medicala ne spune ca in urmatoarele decenii, mai mult de 45% dintre noi,vom suferi de depresie", declara psihoterapeutul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

 

Cum poate preveni psihologul aceasta afectiune?

Din punct de vedere al psihoterapiei, depresia este rezultatul unui scenariu de viata fara iubire, este de parere specialistul, iar clientul  prezinta injonctiunile de tipul "eu nu sunt ok". Mai mult decat atat, psihoterapeutul Verdi spune ca acesta sufera mult si agresivitatea blocata este orientata catre sine. Pierzand obiectul iubirii, el devine masochist, isi face rau alegand sa sufere. "Este pasiv, se considera victima. Este trist, disperat, fricos. Se simte singur. Gasim in viata lui nevoi relationale nesatisfacute: nevoia de securitate, de reciprocitate, de acceptare, de autodefinire, de impact, de exprimare, de iubire. Este evitant si intepenit, undeva, in trecut. Se manifesta ca un copil blocat sau prea supus sau ca un parinte critic exacerbat", declara Maria Verdi.

Prin psihoterapie se vindeca traumele generatoare de insecuritate, se creste stima de sine, se stabilesc planuri de activitate, se invata tehnici de gestionare emotionala si a stresului, se invata comportamente noi si pozitive. "Prin psihoterapie, noi dorim sa ii invatam sa experimenteze independenta. In spatele unei depresii, exista o dependenta relationala, tocmai datorita nevoii de iubire nesatisfacuta, de cele mai multe ori, din copilarie. Terapia este adaptata fiecarui client. Fiecare este unic si durata depinde de ritmul clientului. In urma terapiei, clientul invata sa se iubeasca, sa fie sincer cu nevoile sale si bland cu el insasi, invata sa comunice fara masti, interactioneaza social mult mai usor, invata sa-si gestioneze emotiile, sa ia decizii, sa gaseasca solutii, isi descopera abilitatile, devine creativ, descopera ca viata este minunata si ea poate fi traita fara depresie", conchide psihologul psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

 

 

Persoana de contact

Maria Verdi

Psiholog-psihoterapeut integrativ

Directorul Centrului ReCreation Life

0726.310.094

www.recreeazaviata.ro  

Transmite pt Bistritanews.ro ,

Dr. Tanase Tasente

Director General

Plus Communication

0725.465.508

 

0 comentarii3738 vizualizări15 octombrie 2015
rss 2.0
rss 2.0