Sanatate Marti 17 Iulie 2018 - 18048 vizitatori azi
ZIUA NATIONALA FARA TUTUN - 17 NOIEMBRIE 2016.

ZIUA NATIONALA FARA TUTUN - 17 NOIEMBRIE 2016 - Ziua Nationala fara Tutun este marcata, in fiecare an, in a treia joi din luna noiembrie, printr-o initiativa menita a atrage atentia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sanatatii oamenilor.

 Agentia Nationala Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor teritoriale de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, foloseste acest prilej pentru a derula activitati de informare, sensibilizare si constientizare in mediul scolar, familial si in comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun si de formare de abilitati de viata sanatoasa.

In calitate de coordonator national al politicilor publice in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri, ANA sustine, prin demersurile sale, organismele internationale cu rol similar, motiv pentru care, si in acest an, se vor implementa, la nivelul national, activitati de sensibilizare si informare a populatiei cu privire la efectele asociate fumatului.

In acest an, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pregateste adoptarea ambalarii neutre (sau a pachetelor standardizate), o masura ce restrictioneaza utilizarea ambalajului ca forma de publicitate si promovare a tutunului, avand ca tema "Urmatorul pas FCTC: ambalarea neutra a produselor de tutun", sub sloganul: "Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sanatate!".

Tutunul ambalat neutru se va vinde in pachete standard ca dimensiuni si numai in doua culori, in care singura prezentare grafica va apartine avertismentelor de sanatate, iar informatia tutun - specifica - brandul/versiunea/numarul tigaretelor - va avea culori reglementate si font diminuat.

 

 

***

 

Conform rezultatelor studiilor in domeniu, au reiesit urmatoarele date privind fumatul produselor din tutun:

•  La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumatori, expusi fumatului pasiv. Estimarea este ca, pana in 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese in fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi inregistrate in tarile slab dezvoltate.

•  Prevalenta fumatorilor in Romania este de 27% (un procent peste media UE).

•  Pentru jumatate din fumatori cu varsta peste 45 de ani sunt inregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

•  Desi consumul de tutun in randul adolescentilor din Romania s-a inscris pe o linie descendenta incepand din 2003, in 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinta: consumul de tutun de-a lungul vietii - 51,7% fata de 45,6% la nivel european, consumul de tutun in ultimele 30 zile - 30,1% fata de 21,4% si consumul de tutun zilnic in ultimele 30 zile - 19,7% fata de 12,4%. Totodata, se observa valori mai mari ale consumului de tutun in randul baietilor, comparativ cu cele inregistrate in randul fetelor, insa pentru ambele sexe, adolescentii din Romania se situeaza peste valorile medii europene.

•  Bolile care determina cea mai mare mortalitate in Romania sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (in special cel pulmonar, in crestere la sexul feminin) si bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

 


***

 


Pentru celebrarea Zilei Nationale fara Tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud, in parteneriat cu Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud si Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud realizeaza activitati punctuale de prevenire  a consumului de tutun in randul elevilor si studentilor (Colegiul Tehnic INFOEL Bistrita, Liceul cu Program Sportiv Bistrita, Liceul Teoretic "C.R. Vivu" Teaca, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Bistrita, Universitatea Babes Bolyai/Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei/extensia Nasaud). 

In data de 17 noiembrie a.c., ora 1200, CPECA Bistrita-Nasaud, impreuna cu Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud vor amenaja un punct de informare antitutun, in zona "Sugalete"  din municipiul Bistrita, locatie in care vor avea loc urmatoarele activitati: demonstratii stradale antitutun ("masina de fumat", "plamanii afectati", "papusa fumatoare"),  oferirea de  informatii privind  institutiile care pot acorda sprijin in vederea renuntarii la tutun si alte droguri, distribuirea unor materiale informative privind riscurile asociate consumului de tutun (pliante, afise, fluturasi).

 

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG BISTRITA-NASAUD.

0 comentarii7385 vizualizări17 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0