Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 01 Aprilie 2020 - 3048 vizitatori azi
Eveniment "Despre sanatatea creierului" dedicat constientizarii sanatatii.

In perioada 12 -18 martie 2018 are loc la nivel international campania Brain Awareness Week 2018, un eveniment care are ca obiectiv cresterea gradului de constientizare a progresului si beneficiilor cercetarii la nivelul creierului. Cu acest prilej pe 12 martie a avut loc la Bucuresti, la hotel Novotel, conferinta ‘Despre sanatatea creierului’, organizata sub egida Federatiei Europene a Asociatiilor de Neurologie (EFNA), avand coorganizator Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative (APAN Romania). 
 
Evenimentul ‘Despre sanatatea creierului' a facut o scurta trecere in revista a ceea ce reprezinta neurostiinta, cu detalii despre rezerva cognitiva, importanta somnului si nutritiei pentru o buna functionare a creierului. A fost aprofundat conceptul de medicina personalizata si ce anume se poate aplica in afectiunile neurologice. Neurorecuperarea a fost un alt subiect de actualitate, cu prezentarea catorva solutii de brain digital health prezente si in Romania in acest domeniu, precum si informatii utile despre recuperarea post AVC.
 
"Neurostiinta reprezinta o disciplina relativ noua, despre cum functioneaza creierul ca anatomie, functii, mecanisme etc. In zilele noastre marea parte a populatiei nu are cunostinte despre tipurile de afectiuni neurologice cele mai frecvent intalnite (ca de exemplu atacul vascular cerebral, migrene, Alzheimer, epilepsie, Parkinson, scleroza multipla etc.) si de aceea aceste afectiuni sunt unele dintre cele mai afectate de stigmatizare. Problemele cu care se confrunta sistemul medical sunt generate de costurile ridicate ale tratamentului, necesitatea unor echipe multidisciplinare sau optiuni terapeutice variate, dar si de investitii mici in cercetare comparativ cu alte afectiuni.", declara Andreea Antonovici, Public Affairs Platforma Europeana pentru Scleroza Multipla si vicepresedinte APAN Romania
 
"Neurostiintele sunt ansamblul stiintelor dedicate studiului si intelegerii sistemului nervos si aduna sub aceeasi umbrela medicina, fizica, psihologia, informatica si chiar si filozofia, in incercarea de a cuprinde si explica acest vast domeniu. Neurostiintele studiaza in dinamica structura, functiile, genetica, biochimia, fiziologia si patologia sistemului nervos.
Intreaga noastra existenta, tot ce simtim, felul in care percepem lumea inconjuratoare, tot ce gandim, modul in care ne comportam in societate si interactionam unii cu altii este determinat de sistemul nostru nervos, de creierul nostru, de maduva spinarii si de reteaua de nervi care strabate fiecare parte a corpului nostru. De aceea intelegerea si decodificarea acestui sistem este de maxima importanta pentru medicina si pentru noi toti.
La Neuroaxis incercam sa contribuim la dezvoltarea acestui domeniu prin activitatea noastra dedicata neurologiei si domeniilor conexe" - prezentare realizata de Dan Mitrea, fondator Neuroaxis, medic specialist neurolog.
 
"Medicina personalizata isi propune asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Si de prima data. Medicina personalizata incepe cu pacientul. Aceasta detine un potential foarte mare pentru imbunatatirea calitatii vietii multor pacienti, precum si pentru asigurarea unor rezultate mai bune in ceea ce priveste eficienta si transparenta sistemelor de sanatate. Cu toate acestea, integrarea sa in practica clinica si ingrijirea zilnica se dovedeste dificila. Exista in continuare multe bariere si provocari legate de accesul la servicii medicale in timp util.", Dr Marius Geanta, presedinte Centrul pentru Inovatie in Medicina.
 
Unul dintre subiectele cu cel mai mare interes din partea participantilor a fost ‘rezerva cognitiva’: "Avand responsabilitati, invatand noi abilitati, ne mentinem creierul activ. Chiar daca parti din tesutul cerebral degenereaza, activitatea mentala si psihica poate construi noi trasee pentru rezolvarea problemelor.", conf. univ. dr Carmen Adella Sirbu, SUUMCB
 
"Pacientul ar trebui sa se afle in centrul echipei multidisciplinare, ceea ce arareori se intampla in Romania. Comunicarea dintre pacient si medic trebuie sa se schimbe, pacientul de azi intelege si se documenteaza despre afectiunea pe care o are, ceea ce face esentiala o informare si educare corecta despre toate aspectele implicate. Este constient de implicatiile sociale, pune intrebari si incepe sa negocieze optiunile terapeutice.", Dragos Popescu, presedinte APAN Romania.
 
 
Conferinta ‘Despre sanatatea creierului’ a fost dedicata dezvoltarii personale a leaderilor asociatiilor de pacienti din domeniul neurologiei din Romania, pusa in folosul organizatiei si implicit a pacientului pe care acestia il reprezinta. Au fost prezenti reprezentanti din domeniile scleroza multipla, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, AVC, distonie, miastenia gravis, sanatate mintala, boli rare etc. Cu sprijinul Janssen Romania, evenimentul a fost deschis si pacientilor si apartinatorilor lor.

 

Pentru informatii suplimentare: 
Cristina Vladau
Vicepresedinte APAN Romania
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative
T: 0722495786
E: info@afectiuni-neurodegenerative.ro
www.afectiuni-neurodegenerative.ro
www.facebook.com/APANRomania

 

 

DESPRE EFNA
Federatia Europeana a Asociatiilor Neurologice (EFNA) reuneste organizatiile umbrela din Europa si grupurile de advocacy pentru pacientii din domeniul neurologiei, in vederea colaborarii cu alte asociatii din domeniu, inclusiv Academia Europeana de Neurologie (EAN), in initiativa numita "Parteneriat pentru Progres". 
Obiectivele EFNA sunt:
• Imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu afectiuni neurologice, a familiilor si ingrijitorilor acestora;
• Promovarea unui diagnostic rapid si precis, tratament adecvat, reabilitare si ingrijire pentru persoanele cu afectiuni neurologice;
• Promovarea unui acces mai bun la informatii, informatii corecte si usor de inteles;
• Cresterea nivelului de constientizare publica si intelegerea afectiunilor neurologice;
• Eliminarea prejudecatilor si a stigmei asociate afectiunilor neurologice;
• Cresterea prioritatii acordate neurologiei de catre cei ce iau decizii la nivel politic, precum si de catre specialistii din domeniul medical.
 
In prezent EFNA are 18 asociatii membre, localizate in diferite colturi ale Europei.
www.efna.net

 

 

 

DESPRE ASOCIATIA PACIENTILOR CU AFECTIUNI NEURODEGENERATIVE
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative (APAN Romania) reprezinta comunitatea care ofera tuturor persoanelor afectate de bolile neurodegenerative posibilitatea de a-si trai viata la cel mai inalt potential si de a asigura sprijinul de care au nevoie, pana cand un tratament va fi, in cele din urma, gasit.
 
APAN Romania reprezinta si apara drepturile persoanelor cu afectiuni neurodegenerative in tara noastra. Misiunea asociatiei este sa ofere acces la informatii inovatoare, sa educe toate partile interesate cu privire la nevoile persoanelor cu afectiuni neurodegenerative si sa faciliteze accesul echitabil la tratament si terapii de inalta calitate, pentru imbunatatirea calitatii vietii.
 
APAN Romania isi doreste sa devina principala voce a persoanelor cu afectiuni neurodegenerative din Romania si sa se asigure ca pacientii au o voce puternica in stabilirea propriilor obiective si prioritati.
www.afectiuni-neurodegenerative.ro

 

 

0 comentarii3409 vizualizări12 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0