Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 01 Aprilie 2020 - 2660 vizitatori azi
Ziua Mondiala a Apei - WWD 2018.

Ziua Mondiala a Apei (WWD) se celebreaza incepand cu 1993 in fiecare 22 martie, in vederea constientizarii masurilor privind problematica curenta sau viitoare a apei - resursa naturala cruciala pentru viata si sanatate pe planeta noastra. WWD 2018 se deruleaza sub sloganul "Sa protejam Natura & Apa - indispensabile vietii pe Terra!", iar tema "Natura nepoluata pentru apa de calitate" isi propune sa analizeze modurile prin care protejand natura putem depasi dificultatile legate de apa in secolul XXI.

Intrucat ecosistemele deteriorate afecteaza in prezent cantitatea si calitatea apei necesare consumului uman, scopul WWD 2018 este de reducere a poluarii mediului natural implicat esential in calitatea apei.

           Anual circa 19 milioane decese premature sunt legate de impactul asupra mediului al exploatarii improprii a resurselor naturale. OMS a estimat ca in 2012 aproape 1/4 din totalul deceselor in lume, adica aproximativ 12,6 milioane sunt cauzate de factorii de mediu; dintre acestea cel putin 8,2 milioane erau atribuibile bolilor netransmisibile in legatura cu mediul.

Conform Programului ONU pentru Evaluarea Apelor Mondiale 2017, in lume peste 80% din apele uzate sunt deversate netratate in mediu, in timp ce aproximativ 2 miliarde tone deseuri umane sunt eliminate zilnic in cursurile de apa.

57 milioane ani de viata sunt anual pierduti sau traiti cu dizabilitati din cauza calitatii necorespunzatoare a apelor, a igienei si salubrizarii superficiale, precum si a practicilor agricole defectuoase. La nivel global, 58% din bolile diareice - un motor major al mortalitatii infantile (4 000 de copii mor zilnic din cauza apei poluate si a sanitatiei necorespunzatoare) - sunt cauzate de lipsa accesului la apa necontaminata si salubritate de baza, provocand anual circa 1,8 milioane decese. 

Ca o ilustrare a preocuparilor comunitatii mondiale privind problematica severa a apei - acum si in viitor, Obiectivul 6 al Agendei ONU de Dezvoltare Durabila prevede ca pana in 2030 fiecare persoana sa aiba acces la apa de calitate si include tinte privind protejarea mediului natural si reducerea poluarii.

    Promotorii sanatatii detin un rol important in constientizarea populatiei in privinta economisirii apei prin eliminarea oricarei risipe si adoptarea unor solutii inedite pentru mediul nostru socio-cultural: separarea apelor negre (continand materii fecale) de cele gri (ape menajere) -  cele din urma separandu-se la randul lor  in semi-pure, ape care prezinta un potential ridicat de refolosire in agricultura ecologica si acvacultura.

Problemele specifice judetului nostru privind sanitatia si tratarea/epurarea apelor uzate, sunt urmatoarele:

-      retele de canalizare minime in zona rurala;

-      probleme cu retelele mici de apa administrate de primarii;

-      sursele de apa (izvoarele, fantanile publice) au adesea de suferit din cauza apelor uzate evacuate necorespunzator si care sau infiltrat in panza freatica

-      in foarte multe cazuri, fosele septice   nu corespund standardelor tehnice permitand infiltrarea apelor negre in pamant.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei 2018 in judetul nostru, Directia de Sanatate Publica Bistrta-Nasaud prin Compartimentul de Educatie si Promovarea Sanatatii, gestioneaza activitati  care servesc obiectivele nationale si locale privind sanitatia si epurarea apelor uzate:   informari catre primarii;  materiale IEC  care pot fi utilizate de cate scoli si parteneri precum Sistemul de Gospodarire a Apelor Bistrita Nasaud (SGA BN) si Asociatia Harta Verde, in activitati educative care vizeaza formarea unei atitudini  responsabile  fata de folosirea apei si consumul ei, cat si fata de sursele de apa.

Cultivarea respectului fata de mediu si constientizarea relatiei stranse intre natura curata - apa necontaminata egal stare de sanatate mai buna, este parte a misiunii retelei nationale de promovare a sanatatii. Sanitatia imbunatatita si epurarea apelor uzate sunt un atribut fundamental al civilizatiei si un factor important pentru sanogeneza.

 

        Director         

  Dr. Anca Andritoiu

0 comentarii3248 vizualizări22 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0