Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 17 Iunie 2019 - 10960 vizitatori azi
Saptamana Europeana a Vaccinarii - 23-29 aprilie 2018.

Directia de Sanatate Publica a Judetului Bistrita-Nasaud, in colaborare cu  cabinetele medicilor de familie, celebreaza Saptamana Europeana a Vaccinarii, in perioada 23-29 aprilie 2018. Saptamana Europeana a Vaccinarii (SEV) este o initiativa regionala condusa si coordonata de Biroul Regional OMS pentru Europa si este implementata de Statele Membre ale Regiunii europene.

SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de actiuni COLECTIVE, pentru a garanta ca fiecare persoana este protejata de bolile prevenibile prin vaccinare.

Tema din acest an "Sa ne protejam impreuna, #Vaccinurile sunt benefice", incurajeaza oamenii, de la donator la publicul larg, sa progreseze in eforturile de crestere a acoperirii vaccinale pentru obtinerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie sa investeasca in eforturile de vaccinare, actiunile de promovare trebuie sa puna accentul pe vaccinare si oamenii trebuie sa se vaccineze.

Obiectivul general este de a impulsiona o actiune mai ampla pentru vaccinare, cu un centru de atractie special pe promovarea rolului pe care fiecare il poate avea in acest efort comun.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si partenerii ei au urmatoarele obiective specifice:

-        de a sublinia importanta vaccinarii si lacunele existente in acoperirea vaccinala;

-        de a sublinia valoarea vaccinurilor si importanta investitiei in eforturile nationale de vaccinare;

-        de a sublinia modurile prin care fiecare poate si trebuie sa participe la progresul vaccinarii.

Aceasta campanie subliniaza rolul important al vaccinarii in eforturile regionale si globale de promovare a sanatatii, asa cum se prevede in Planul European de Actiune pentru Vaccinare, Politica europeana pentru sanatate "Sanatate 2020", Planul Global de Actiune pentru Vaccinare si Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabila.

In prezent, Romania se confrunta  cu epidemia de rujeola.  In perioada 2016-2018, pana la data de 02 martie 2018, au fost confirmate 11036 de cazuri de rujeola, din care 40 decese. Ca masura de limitare a epidemiei de rujeola, au fost organizate la nivel national campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinati si incomplet vaccinati. Este necesara o acoperire vaccinala de 95% pentru prima si a doua doza de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populatiei necesar pentru a intrerupe transmiterea endemica a virusului. In perioada ianuarie-aprilie 2018, in Judetul Bistrita-Nasaud nu a fost semnalat nici un caz de rujeola.

         Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie mentinut, altfel Europa risca reaparitia bolilor foarte contagioase care duc la imbolnaviri, dizabilitati si decese, care vor pune o povara considerabila asupra sistemelor de sanatate. Epidemiile recente subliniaza responsabilitatea regionala care este a noastra, a tuturor, de a mentine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

In perioada 23-29 aprilie, in tara noastra, sub sloganul "Prevenire. Protectie. Vaccinare.", se vor derula activitati de informare si implicare a publicului tinta, si de abordare a provocarilor legate de vaccinare, precum si organizarea de puncte si sesiuni de vaccinare accesibile comunitatilor cu risc.

In Romania, campania pentru celebrarea SEV este coordonata de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica si implementata local de Directiile de Sanatate Publica judetene si cea a municipiului Bucuresti.

La nivel judetean, coordonarea este asigurata de Compartimentul de Educatie si Promovarea Sanatatii, asigurand activitati specifice de informare in vederea diminuarii  retincentei la vaccinare. Informatiile  despre vaccinare si cele cu privire la campanie pot fi gasite  pe sitte-ul institutiei https://dspbn.bistrita.ro/  dar si pe pagina de Facebook  promovarea sanatatiibn.

  

     Director

 Dr. Anca Andritoiu. 

 

.

 

 

 

SAPTAMANA EUROPEANA A VACCINARII 23-29 aprilie 2018. ANALIZA DE SITUATIE 

Vaccinarea reprezinta actiunea prin care oamenii pot deveni imuni la boala.

Vaccinarea salveaza milioane de vieti si este universal recunoscuta ca una din cele mai de succes si mai cost-eficiente interventii de sanatate publica, disponibile la ora actuala.

Vaccinarea,una din cele mai importante masuri medicale ale secolului 20, reprezinta instrumentul de baza pentru prevenirea primara a bolilor. Datorita vaccinarii pe scara larga a fost eradicata variola, Europa a devenit o regiune fara poliomielita si multe alte boli sunt aproape eliminate.

Vaccinurile sunt cea mai buna aparare pe care o avem impotriva bolilor contagioase prevenibile, grave si uneori mortale. 

In prezent, mai mult de 100 milioane de copii sunt vaccinati anual impotriva bolilor, cum sunt: difteria, tetanosul, tusea convulsiva, tuberculoza, poliomielita, rujeola si hepatita B. Pe plan mondial, vaccinarea previne anual 2,5 milioane decese si reduce costurile tratamentului specific de boala.

Cu toate acestea, in lume sunt mai mult de 19 milioane copii nevaccinati sau insuficient vaccinati, aflati la risc de boli potential fatale: 1 din 10 din acesti copii nu a primit niciodata vreun vaccin si probabil, nu a fost niciodata vazut de sistemul medical.

 

Declinul universal al increderii publice in vaccinare este o cauza de ingrijorare si o provocare majora pentru expertii din Sanatate Publica. Scepticismul legat de interventiile de vaccinare se refera la intarziere in acceptare sau chiar la refuzul vaccinarilor, in ciuda existentei si functionarii acestor servicii medicale.

Factorii implicati includ: o acceptare scazuta a unor riscuri minime, lipsa de informatii solide, diferente in abordarea de evaluare si implementare de vaccinuri noi, controversele din media si propaganda.

Europa se confrunta cu epidemii de rujeola, in unele tari, din cauza neincrederii in vaccinare.

Mai grav,din Europa se exporta rujeola catre alte parti ale lumii.

Unele tari din Uniunea Europeana sunt la risc de epidemie de poliomielita, situatie care ameninta statutul regiunii de"poliofree" si saboteaza initiativa globala de eradicare a poliomielitei.

Acoperirea vaccinala in gripa de sezon, in majoritatea tarilor europene, este cu mult mai mica decat tinta acceptata de 75% pentru varstnici, cu toate ca aceasta interventie de sanatate publica previne in jur de 37000 decese in Uniunea Europeana, in fiecare an.

Comisia Europeana intareste sprijinul acordat eforturilor de imbunatatire a acoperirilor vaccinale nationale, prin pregatirea actiunii "Joint Action" pentru Vaccinare, 2018-2020, proiect cofinantat prin Programul de Sanatate. Romania este partener UE-JAV, prin Institutul National de Sanatate Publica. [1]

 

Pe teritoriul Europei, in perioada 23-29 aprilie 2018, se celebreaza "Saptamana Europeana a Vaccinarii" (SEV), parte integranta a campaniei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) -"Saptamana Mondiala a Vaccinarii". "Saptamana Mondiala a Vaccinarii" are scopul de a sublinia necesitatea de actiuni COLECTIVE, pentru a garanta ca fiecare persoana este protejata de bolile prevenibile prin vaccinare.  

Tema din anul 2018 "Sa ne protejam impreuna, #Vaccinurile sunt benefice", incurajeaza oamenii, de la donator la publicul larg pentru progres in eforturile de crestere a acoperirii vaccinale pentru BINELE COMUN. Pentru acest bine comun, guvernele trebuie sa investeasca in eforturile de vaccinare, actiunile de promovare a sanatatii sa puna accentul pe vaccinare si oamenii trebuie sa se vaccineze.

Obiectivul "Saptamana Mondiala a Vaccinarii" 2018 este de a impulsiona o actiune globala mai ampla pentru vaccinare, cu un centru de atractie special pe promovarea rolului pe care fiecare il poate avea in acest efort comun, de la donatori la indivizi.

Ca parte a Campaniei 2018, OMS si partenerii au obiectivele:

-        De a sublinia importanta vaccinarii si lacunele in acoperirea vaccinala

-        De a sublinia valoarea vaccinurilor si importanta investitiei in eforturile nationale de vaccinare

-        De a sublinia modurile prin care fiecare poate si trebuie sa participe la progresul vaccinarii.

Aceasta campanie subliniaza rolul important al vaccinarii in eforturile regionale si globale de promovare a sanatatii pe tot parcursul vietii, asa cum se prevede in Planul European de Actiune pentru Vaccinare, Politica europeana pentru sanatate "Sanatate 2020", Planul Global de Actiune pentru Vaccinare si Agenda 2030 pentru o dezvoltare durabila.

Planul Global de Actiune pentru Vaccinare (PGAV), ratificat de 194 State Membre la Conferinta Mondiala pentru Sanatate, in luna mai 2012 - urmareste prevenirea de milioane decese prin boli prevenibile prin vaccinare pana in anul 2020, prin intermediul accesului universal la imunizare.

In ciuda imbunatatirilor din unele tari si o rata globala solida de introducere de vaccinuri noi, toate tintele din PGAV pentru eliminarea bolilor, inclusiv rujeola, rubeola si tetanosul matern si neonatal, sunt intarziate. Pentru supravietuirea oricarei persoane, de oriunde in lume, tarile trebuie sa faca mai multe eforturi concertate de atingere a tintelor PGAV pana in 2020. [2]

Biroul Regional OMS pentru Europa va canaliza atentia asupra importantei vaccinarii, atat ca un drept personal cat si ca o responsabilitate colectiva.  SEV promoveaza mesajul de baza ca vaccinarea este vitala pentru prevenirea bolilor si protejarea vietii. Scopul SEV este de crestere a acoperirii vaccinale, prin atragerea atentiei populatiei asupra importantei vaccinarii: parinti si ingrijitori, profesionisti din domeniul medical, decidenti, politicieni si media.

OMS Europa conduce si coordoneaza SEV, iar toate Statele Membre din Regiunea OMS Europa sunt invitate sa participe. Partenerii din Regiune si cei nationali, inclusiv UNICEF (United Nations Children's Fund) si ECDC ( European Centre for Disease Prevention and Control), sprijina implementarea campaniei. SEV beneficiaza si de sprijinul national la nivel inalt, cum sunt ministrii, ambasadori si alti sustinatori distinsi. [3]

De ce actiunea de vaccinare este acum mai importanta ca oricand?

Cresterea accesului la vaccinare este de o importanta cruciala pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (Sustainable Development Goals) ale Natiunilor Unite. Obiectivul 3 Sanatate si Bunastare se refera la: Asigurarea de vieti sanatoase si promovarea starii de bine pentru TOTI la TOATE varstele (SDG obiective 3.3 si 3.b - sisteme de vaccinare)[4]

Vaccinarea de rutina reprezinta "piatra-de-temelie" a asistentei medicale primare.

Aceasta interventie furnizeaza punctul de plecare pentru ingrijirea sanatatii la inceputul vietii si ofera din start fiecarui copil SANSA unei vieti sanatoase.

Interventiile de vaccinare reprezinta si strategia fundamentala pentru alte prioritati din domeniul sanatatii, de la controlul hepatitelor virale, la combaterea rezistentei microbiene, pana la furnizarea unei stari bune de sanatate pentru adolescent si o mai buna asistenta medicala acordata gravidei si nou-nascutului.

Sprijinul politic puternic in favoarea vaccinarii trebuie mentinut, alfel regiunea risca reaparitia unor boli foarte contagioase, care au ca efect imbolnaviri, invaliditate si decese, precum si plasarea unei poveri considerabile atat asupra sistemelor de sanatate, cat si a parintilor. [5]

 


ACOPERIREA VACCINALA 

In anul 2015, 116 milioane (86%) de sugari au primit 3 doze de vaccin antidiftero-tetanos-pertussis, fiind astfel protejati impotriva unor boli care pot duce la complicatii, invaliditate sau deces.

Pana in 2015, 126 tari au atins acoperire vaccinala la DTP3 de minim 90%.

            Tot 86% din copiii lumii au primit 3 doze de vaccin antipolio. S-a reusit stoparea transmiterii poliomielitei in toate tarile, cu exceptia a 3 tari ramase endemice - Afganistan, Pakistan si Nigeria. Pana la eradicarea globala, persista riscul cazurilor de import ca si cel al reizbucnirilor epidemice, in special in zonele cu conflicte si instabilitate sociala.

La sfarsitul anului 2015, in 185 tari era introdusa vaccinarea antihepatita B pentru sugari. Acoperirea mondiala cu 3 doze de vaccin hepatitic B este estimata la 83%. In plus, 96 de tari au introdus o doza de vaccin la nou-nascuti in primele 24 de ore de viata, cu acoperire la nivel mondial de 39%.

Pentru a preveni tetanosul matern si neonatal, 106 tari au introdus vaccinarea antitetanica pana la sfarsitul anului 2015, astfel ca 83% din nou-nascuti sunt protejati prin vaccinare. Totusi, tetanosul matern si neonatal ramane o importanta problema de sanatate publica in 19 tari, in special din Africa si Asia.

La sfarsitul anului 2015, 85% din copii au primit o doza de vaccin antirujeolic pana la 2 ani, iar 160 de tari au introdus o a doua doza in programul national de vaccinare, iar  61% au fost vaccinati cu doua doze de vaccin antirujeolic.

Pana la sfarsitul anului 2015, vaccinul antirubeolic a fost introdus la nivel national in 147 de tari (acoperirea globala fiind de 46%), iar cel antiurlian in 121 de tari.

Pana la sfarsitului anului 2015, vaccinarea antiHib a fost introdusa in 191 de tari, iar acoperirea cu 3 doze este estimata la 64%. Persista insa decalajul intre regiuni - daca in America acoperirea este estimata la 90%, in Pacificul de Vest si Asia de Sud-Est nu depaseste 25, respectiv 56%;

Vaccinarea pneumococica a fost introdusa in 129 de tari, iar acoperirea mondiala a fost estimata la 37%;

Vaccinul antirotavirus a fost introdus in 84 de tari, cu o acoperire mondiala de 23%;

Vaccinul anti-HPV uman a fost introdus in 66 de tari;

Mai mult de 235 de milioane de oameni din tarile africane au fost vaccinati cu MenAfriVac;

Din 2015, vaccinul impotriva febrei galbene a fost introdus in programele uzuale de vaccinare pentru sugari, in 35 din cele 42 de tari si teritorii cu risc pentru febra galbena din Africa si America.

In anul 2016, pe plan global, 12,9 milioane de sugari (1 din 10), nu au fost deloc vaccinati. In plus, 6,6 milioane de sugari vaccinati cu prima doza de vaccin DTP, nu sunt complet vaccinati cu trei doze.

In 2016, 8 tari au acoperire vaccinala cu DTP3 mai mica de 50%: Africa Centrala, Ciad, Guineea Ecuatoriala, Nigeria, Somalia, Sudan, Siria si Ucraina.

85% din copiii sub un an au fost vaccinati cu prima doza de vaccin rujeolic, iar 64% din acestia au fost vaccinati cu doza a doua; acoperirile raman mici pentru cei care trebuie sa previna epidemiile, sa evite decesele prevenibile si sa atinga tintele regionale de eliminare a rujeolei.

152 tari administreaza vaccinuri rubeolice, iar acoperirea vaccinala a crescut de la 35% in 2010 la 47% in 2016. Acest fapt reprezinta un mare pas inainte in reducerea aparitiei SRC, o conditie devastatoare care duce la surditate, defecte congenitale cardiace si orbire, printre alte deficiente pe viata.

 Exista in continuare decalaje regionale si locale, din cauza resurselor limitate, existentei altor prioritati in sistemele de sanatate, managementului defectuos al acestor sisteme de sanatate dar si din cauza monitorizarii si supravegherii inadecvate. Sunt necesare eforturi deosebite pentru consolidarea vaccinarii in zonele defavorizate, in special in cele izolate, in arealele urbane paupere, dar si in tarile afectate de conflicte sociale.

Se recomanda 3 etape-cheie pentru reducerea decalajelor de vaccinare:

-        integrarea vaccinarii in alte servicii de sanatate, cum ar fi ingrijirea post-natala pentru mame si copii;

-        consolidarea sistemelor de sanatate, astfel incat vaccinarea sa continue chiar si in perioadele de criza;

-        cresterea accesibilitatii vaccinurilor, prin reducerea preturilor.[36]

Pe segmentul serviciilor preventive de baza reprezentate de vaccinarile obligatorii de rutina, conform calendarului national de vaccinare, rezultatele nationale au un istoric bun. In general, s-a reusit atingerea tintelor de acoperire pentru imunizarile obligatorii cheie. Cu toate acestea, in ultimii ani s-a remarcat o scadere a acoperirii vaccinale pentru vaccinari cuprinse in calendarul national.

In anul 2017, conform CNSCBT, in Romania, s-au desfasurat actiuni de estimare a acoperirii vaccinale la copiii cu varste de 12, 18 si 24 luni. De exemplu, la copiii de 24 luni, pentru vaccinul BCG acoperirile vaccinale sunt optime (peste 95%) atat per total cat si pe medii de rezidenta; acoperirile vaccinale pentru 3 doze din vaccinurile: Hep B pediatric , DTPa, VPI, Hib si 1 doza de vaccin RRO se situeaza sub tinta de 95% (atat valoarea totala cat si valorile pe medii de rezidenta). Pentru vaccinul RRO se remarca o imbunatatire fata de anul anterior cand acoperirea vaccinala se situa sub 90%.[55]

 

IMUNITATEA COLECTIVA 

Ce este imunitatea colectiva?

O boala contagioasa se transmite direct de la persoana la persoana. Cand exista un procent mare de populatie vaccinata, este dificil ca o boala infectioasa si contagioasa sa se transmita, pentru ca nu sunt prea multi oameni care pot fi infectati. Este o forma de imunitate care apare atunci cand vaccinarea unui procent semnificativ din populatie furnizeaza o masura de protectie individuala pentru cei care nu au dezvoltat imunitate. Aceasta exista cand un procent ridicat din populatie este protejat prin vaccinare impotriva unui virus sau a unei bacterii, astfel boala nu se raspandeste, deoarece au ramas putine persoane receptive. Aceasta poate stopa eficient transmiterea bolii in comunitate. De exemplu, daca cineva cu rujeola este inconjurat de persoane vaccinate impotriva rujeolei, boala nu se poate transmite usor la nimeni si va disparea rapid. Aceasta se numeste imunitate sau protectie colectiva si furnizeaza protectie celor vulnerabili, cum sunt nou-nascutii, varstnicii sau cei prea bolnavi pentru a putea fi vaccinati.

Procentul de populatie care trebuie vaccinata pentru a se ajunge la imunitatea colectiva variaza pentru fiecare boala, dar ideea de baza e simpla: daca destul de multe persoane sunt protejate, acestea vor proteja persoanele vulnerabile din comunitate, prin reducerea transmiterii bolii.

Daca ratele de vaccinare scad, imunitatea colectiva se distruge, ceea ce duce la cresterea numarului de cazuri.

Epidemiile de rujeola din Europa si epidemiile de tuse convulsiva din SUA sunt atribuite declinului imunitatii colective.

Imunitatea colectiva nu protejeaza in toate cazurile de boli prevenibile prin vaccinare.

Cel mai bun exemplu este tetanosul, care este infectios, dar nu este contagios. Se contracteaza din mediu, nu de la alte persoane cu tetanos. Nu conteaza cate persoane din jur sunt vaccinate impotriva tetanosului, nu va protejeaza de tetanos.

Cum functioneaza imunitatea colectiva?

Imunitatea colectiva functioneaza doar daca majoritatea populatiei e vaccinata (de exemplu, 19 din 20 persoane trebuie vaccinate impotriva rujeolei pentru a proteja persoanele nevaccinate).

Cand o parte semnificativa din populatie devine imuna, se atinge pragul sau nivelul de imunitate colectiva (NIC) , iar boala nu mai poate persista in populatie.

R0 sau numarul de multiplicare este un termen matematic care da indicatii despre cat de contagioasa este o boala infectioasa.R0 indica numarul mediu de persoane care vor contracta boala de la o persoana contagioasa; acest numar se aplica intr-o populatie neinfectata si nevaccinata anterior. De exemplu, daca o boala are un R0 de 18, o persoana care are acea boala o va transmite la alte 18 persoane.

In functie de valoarea R0 a unei boli,  exista trei posibilitati pentru transmiterea sau declinul respectivei boli:

 

 • Daca R0 este mai mic de 1, fiecare infectie existenta determina mai putin de 1 noua infectie. In acest caz, boala infectioasa va intra in declin si probabil va disparea.
 • Daca Reste egal cu 1, fiecare infectie existenta va determina 1 noua infectie. Boala va persista constant, dar nu vor exista focare sau epidemii.
 • Daca Reste mai mare de 1, fiecare infectie existenta determina mai mult de 1 noua infectie. Boala se va 

transmite intre persoane si pot aparea focare si epidemii  

 

R0 si nivelele de imunitate colectiva (NIC) estimate, in boli infectioase cunoscute 

 

Boala

Calea de transmitere

R0 

NIC

Rujeola

aeriana

             12-18

92-95%

Pertussis

picaturi aeriene

12-17

92-94%

Difteria

saliva

6-7

83-86%

Rubeola

picaturi aeriene

Variola

5-7

80-86%

Poliomielita

fecal-orala

Oreion

picaturi aeriene

4-7

75-86%

SARS

2-5

50-80%

Ebola
(virus epidemic in Africa de Vest)

fluide ale organismului

1,5-2,5

33-60%

Gripa
(pandemica)

picaturi aeriene

1,5-1,8

33-44%

 

*Sursa  Centers for Disease Control and Prevention: History and Epidemiology of Global Smallpox Eradication cdc_27929_DS1.pdf. Slide 17, accesat 25 feb 2018.

 

Persoane care depind de imunitatea colectiva

 

 • Persoane fara un sistem imunitar competent
 • Persoane care urmeaza chimioterapie, cu un sistem imunitar slabit
 • Persoane cu HIV
 • Nou-nascuti, prea mici pentru vaccinare
 • Varstnici
 • Majoritatea pacientilor  foarte bolnavi din spital

 

Pentru aceste persoane, imunitatea colectiva este calea vitala de protectie impotriva bolilor care ameninta viata.[37,38]

 

 

 

Romania - Strategia nationala de sanatate 2014 - 2020

 

Planul de actiuni din perioada 2014 - 2020 pentru implementarea Strategiei nationale

 

Obiectiv strategic 2.2.

Protejarea sanatatii populatiei impotriva principalelor boli care pot fi prevenite prin vaccinare

 

Directii strategice/Masuri

a. Recuperarea capacitatii nationale de productie a vaccinurilor prin investitii in infrastructura, tehnologii, resursa umana (masuri privind investitiile in infrastuctura incluse in OS 7.3)

b. Consolidarea/dezvoltarea capacitatii de management si/sau implementare a programului de vaccinare conform calendarului national in vigoare si asigurarea resurselor necesare pentru un calendar national de vaccinare imbunatatit

• procurarea la timp a vaccinurilor, conform necesarului previzionat

• imbunatatirea structurii si functionalitatii registrului national de vaccinari

• asigurarea asistentei tehnice necesare la nivel subnational pentru asigurarea performantei adecvate a programului in contextul descentralizarii; formarea resursei umane

c. Asigurarea performantei adecvate a programului national de vaccinare

 • monitorizarea performantei interventiilor, realizarea de studii de sero-prevalenta si anchete atitudinale privind vaccinarea in randul populatiei si al furnizorilor de servicii
 • intarirea capacitatii de supraveghere a reactiilor adverse postvaccinale indezirabile

d. Cresterea gradului de complianta a populatiei la imunizarile incluse in calendarul national de vaccinare, mai ales in randul grupurilor vulnerabile si dezavantajate; cresterea acceptarii in privinta imunizarii anti-HPV. [56]

 

Romania - Campanii IEC anterioare

In anul 2015, campania "Saptamana Europeana a Vaccinarii" s-a derulat in perioada 20-25 aprilie.

La campania SEV 2015 au participat 9 DSP judetene: Alba, Bacau, Brasov, Buzau, Hunedoara, Maramures, Neamt, Olt si Valcea.

 

In anul 2016, "Saptamana Europeana a Vaccinarii" a fost celebrata in perioada 24-30 aprilie.

La campania SEV 2016 au participat 12 DSP judetene: Alba, Arad, Bacau, Buzau, Constanta, Hunedoara, Maramures, Mures, Neamt, Olt, Timis, Valcea.

 

In anul 2017, "Saptamana Europeana a Vaccinarii" a fost celebrata in perioada 24-30 aprilie.

La campania SEV 2017 au participat 13 DSPJ: Arad, Bihor, Bacau, Buzau, Cluj, Constanta, Dambovita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Olt, Timis si Valcea.

 

In cadrul campaniilor SEV, au fost diseminate materiale informative la nivelul comunitatii, cu sprijinul medicilor de familie, asistentilor medicali comunitari si al mediatorilor sanitari, dar si prin intermediul retelelor sociale, mass-media locala, etc.

 

Au fost organizate ateliere de lucru, seminarii, sesiuni de instruire, conferinte de presa, precum si actiuni de vaccinare in comunitatile cu risc crescut sau actiuni de recuperare a restantierilor.[57]

 

 

 

 

 

 

Documente disponibile online selectate, traduse si adaptate in limba romana:

1.Comisia Europeana, https://ec.europa.eu/health/vaccination/overview_en

2.OMS,  http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/255149/1/WER9217.pdf

3. WHO Europe http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/european-immunization-week; http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2018/europe-observes-a-4-fold-increase-in-measles-cases-in-2017-compared-to-previous-year

4. WHO Europe, http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2018/04/european-immunization-week-2018

5. United Nation http://www.un.org/sustainabledevelopment/health/

6. OMS http://www.who.int/mediacentre/events/2018/world-immunization-week/en/ http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/

7. OMS Europa http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/measles-and-rubella

http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2018/europe-observes-a-4-fold-increase-in-measles-cases-in-2017-compared-to-previous-year

8. ECDC. Annual epidemiological report for 2015. Stockholm: ECDC; 2017. Stockholm, December 2017

9. ECDC. Annual epidemiological report. Vaccine-preventable diseases, 2015, http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/AER-2015-VPD-FINAL.pdf 

10. OMS http://www.who.int/immunization/diseases/mumps/en/; https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/AER_for_2015-mumps.pdf

11. OMS http://www.who.int/immunization/diseases/diphtheria/en/; ECDC, AER for 2015_Diphtheria

12. http://www.who.int/immunization/diseases/tetanus/en/

13. ECDC. Tetanus. Annual epidemiological report, http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/tetanus/Pages/Annual-epidemiological-report-2015.aspx https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/AER_for_2015-tetanus.pdf

14.OMS,  http://www.who.int/immunization/diseases/pertussis/en/

15. ECDC. Pertussis. Annual epidemiological report, http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/pertussis/Pages/Annual-epidemiological-report-2015.aspx https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/AER_for_2015-pertussis.pdf

16. ECDC. Varicella vaccination in the European Union, http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Varicella-Guidance-2015.pdf

17. OMS, http://www.who.int/immunization/diseases/pneumococcal/en/

18. ECDC. Annual epidemiological report - Vaccine-preventable diseases - invasive bacterial diseases 2015, http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/AER-VPD-IBD-2015.pdf

19. Meningitis Research Foundation, http://www.meningitis.org/menb-vaccine

20. OMS Europa http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0007/348982/Influenza-vaccine-recommendations-2017-2018_13_sep_2017.pdf

21. ECDC, http://flunewseurope.org/; https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza

22.OMS,  http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/vaccine-preventable-diseases/haemophilus-influenzae-type-b-hib

23. OMS, http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/vaccine-preventable-diseases/hepatitis-b

24. ECDC, http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/hepatitis_B/Pages/Annual-Epidemiological-Report-2017.aspx

25.OMS http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/vaccine-preventable-diseases/human-papillomavirus-hpv2

26. OMS, http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/rotavirus/rotavirus-read-more

27. OMS, http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/poliomyelitis/maintaining-polio-free-status-of-european-region-as-part-of-the-global-polio-endgame-strategy Poliomyelitis-Multistate (World)-Monitoring global outbreaks [8 Sept 2005 -2 Feb 2018]

28. ECDC, https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/Communicable-disease-threats-report-3-feb-2018.pdf

29. OMS http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/tuberculosis/tuberculosis-read-more#335374

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/259934/1/WER9304_05.pdf?ua=1

30. ECDC, http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Tuberculosis/epidemiological_data/Documents/tuberculosis-surveillance-findings-2016.pptx

31. OMS http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018/en/; http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs386/en/

32. OMS, http://www.who.int/immunization/diseases/typhoid/en/

33. ECDC, https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/rapid-risk-assessment-outbreak-yellow-fever-brazil-second-update

34. OMS,  http://www.who.int/cholera/en/; http://www.who.int/mediacentre/factsheets/; http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/258763/1/WER9234.pdf?ua=1

35. OMS, http://www.who.int/rabies/resources/who_cds_ntd_nzd_2018.04/en

36. WHO. Immunization coverage, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/

37. Somerville, M.; Kumaran, K.; Anderson, R. (19 January 2012). Public Health and Epidemiology at a Glance. John Wiley & Sons. pp. 58-59. ISBN 9781118308646. Retrieved 29 March 2015.

38. Oxford Vaccine Group http://vk.ovg.ox.ac.uk/herd-immunity

 

 

 

 

Documente disponibile online, in limba romana:

 1. INSP CNSCBT. EVOLUTIA RUJEOLEI IN ROMANIA, 2017, http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/rujeola/561-evolutia-rujeolei-in-romania
 2. INSP CNSCBT. Informari saptamanale. Situatia rujeolei in Romania, http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1
 3. INSP CNSCBT. http://www.cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale/779-analiza-evolutiei-bolilor-transmisibile-aflate-in-supraveghere-raport-pentru-anul-2016; Raport-INSP-2017-FINAL, http://www.insp.gov.ro/index.php/informatii-publice/summary/7-informatii-publice/604-raport-insp-2017-final
 4. INSP, http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/infectia-urliana-1/670-analiza-infectiei-urliene-2016/file
 5. CNSCBT, http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/817-informatii-utile-despre-varicela/file
 6. INSP, http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/meningita-meningococica/650-evolutia-bolii-meningococice-in-romania-2016/file
 7. INSP, http://www.cnscbt.ro/index.php/prezentari/rodica/783-actualitati-in-domeniul-gripei-la-nivel-international-2017/file
 8. INSP, http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/gripa/828-informare-infectii-respiratorii-22-01-2018-28-01-2018-s4/file
 9. INSP, http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/680-informatii-despre-poliomielita/file
 10. INSP, http://www.cnscbt.ro/index.php/polio
 11. INSP - CNEPSS. ROMANIA Analiza_boli_transmise_prin_vectori_Ziua_Mondiala_a_Sanatatii__2014

http://insp.gov.ro/sites/cnepss/materiale-bolile-transmise-prin-vectori/; http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2015/01/Personal-medical-date-ETC-2015.pdf

 1. CNEPSS,  http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2017/10/ANALIZA_DE_SITUATIE_Hepatita_2017.pdf
 2. CNSCBT, http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/628-informatii-despre-febra-galbena/file

http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/822-actualizare-febra-galbena-si-recomandari-pentru-calatori-15-01-2018/file

 1. CNSCBT, http://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/bda/692-metodologia-supraveghere-bda-si-holera-2017/file
 2. CNSCBT. http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/757-informatii-utile-si-intrebari-frecvente-despre-antrax/file
 3.  CNEPSS, http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2017/04/03_EPS_Timisoara_Analiza_SEV_2017_varianta_2_28.03.2017_final.pdf
 4. CNSCBT, http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/evaluarea-acoperirii-vaccinale/778-analiza-rezultatelor-estimarii-acoperirii-vaccinale-la-varsta-de-24-luni-a-copiilor-nascuti-in-luna-iulie-2015
 5. HOTARARE Nr. 1028 din 18 noiembrie 2014, privind aprobarea Strategiei nationale de sanatate 2014 - 2020 si a Planului de actiuni pe perioada 2014 - 2020 pentru implementarea Strategiei nationale
 6. INSP-CNEPSS http://insp.gov.ro/sites/cnepss/vaccinarea/
 7. INSP-CNSCBT http://www.cnscbt.ro/index.php/calendarul-national-de-vaccinare

 

 

 

 

############################################################################

Documentare si selectie documente disponibile in format electronic,

traducere si adaptare din documente OMS si ECDC, redactare si prezentare: INSP - CRSP Timisoara seps.timisoara@insp.gov.ro

#############################################################################

 

 

 

 

 

 

 


 

 

0 comentarii2492 vizualizări20 aprilie 2018
rss 2.0
rss 2.0