Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Legumele cu frunze verzi, cerealele integrale si berea - posibili aliati ai sistemului osos.

Osteoporoza este o afectiune des intalnita in randul tuturor persoanelor, in special in randul femeilor ajunse la varsta menopauzei. Aceasta provoaca aparitia oaselor fragile, predispuse la fracturi, care se pot rupe la miscari bruste sau chiar la cel mai mic efort depus. In Europa, o femeie din trei cu varsta de 50 de ani sau peste si unul din cinci barbati cu aceeasi varsta sufera de fracturi osteoporotice. In afara de sex, indicele de masa corporala scazut (<18,5 kg/m2), varsta inaintata, lipsa exercitiului fizic, antecedentele de fracturi osoase si fumatul, cresc riscul de osteoporoza.

Alimentatia este aliatul principal pentru mentinerea starii noastre de sanatate si un element cheie pentru un sistem osos puternic. De asemenea, un stil de viata activ si practicarea exercitiilor fizice, pot incetini efectul de demineralizare al oaselor. Mersul pe bicicleta, urcatul scarilor, yoga, tenisul, sunt activitati recomandate pentru intarirea oaselor.

Legumele cu frunze verzi sunt bogate in calciu care ajuta la imbunatatirea sistemului osos. Spanac, stevie, broccoli, praz, sparanghel sau salata verde, toate contin vitamine si nutrienti necesari intaririi sistemului osos: vitamina K, magneziu, siliciu.

La randul lor, cerealele sunt bogate in fibre, carbohidrati, vitamine, minerale, iar prezenta lor in alimentatie contribuie la sanatatea generala a organismului, inclusiv a  sistemului osteo-articular. Din categoria cerealelor integrale fac parte fulgii de ovaz, graul, ovazul integral, secara integrala. Acestea pot fi perfect integrate in dieta ca baza pentru micul dejun sau ca gustare, in oricare moment al zilei.

Berea consumata moderat ar putea favoriza sanatatea sistemului osos

Sursa importanta de siliciu, datorita continutului de hamei si cereale, berea consumata moderat poate favoriza sanatatea sistemului osos.

 "Intre consumul moderat de bere si sanatatea oaselor pare sa existe o legatura pozitiva. Componenta de siliciu din bere poate contribui la unele dintre aceste efecte pozitive, iar cercetari recente par sa confirme ca siliciul joaca un rol important in pastrarea sanatatii oaselor", spune dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

 Consumul moderat de bere poate reduce riscul de osteoporoza, o boala a sistemului scheletal caracterizata prin masa osoasa scazuta si deteriorarea tesuturilor osoase, deoarece scade densitatea minerala osoasa (DMO). Un DMO mare indica oase puternice, iar studii experimentale arata ca DMO a soldurilor barbatilor creste cu 3,4-4,5% odata cu consumarea a aproximativ 600 ml de bere pe zi. Aceeasi cantitate de bere a marit DMO a soldurilor si coloanei vertebrale la femeile aflate in perioada postmenopauza, cu 5-8,3%[1].

 

Consumul moderat de bere este definit de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca o cantitate de 330 ml/zi pentru femei si 660 ml/zi pentru barbati.

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionascu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro 



[1] Tucker KL, Jugdaohsingh R, Powell JJ et al. (2009). Effects of beer, wine, and liquor intakes on bone mineral density in older men and women. Am J Clin Nutr, 89(4):1188-1196.

0 comentarii3339 vizualizări23 mai 2018




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0