Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Marti 14 Mai 2024 - 14587
31 MAI - ZIUA MONDIALA FARA TUTUN.

Agentia Nationala Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru marcarea Zilei Mondiale fara Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel local, de activitati de informare, sensibilizare si constientizare in mediul scolar si in comunitate, activitati de petrecere a timpului liber si de formare de abilitati de viata sanatoasa.

 In fiecare an, la data de 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii, alaturi de parteneri, desfasoara la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sanatate asociate consumului de tutun si pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului.

Avand ca tema "Tutunul si bolile pulmonare - Nu lasa tutunul sa-ti taie respiratia! Alege sanatatea!", campania din acest an este centrata pe legatura intre fumat si sanatatea plamanilor si isi propune cresterea constientizarii cu privire la:

•    impactul negativ pe care fumatul il are asupra plamanilor, de la boli respiratorii cronice la cancer;

•    rolul fundamental pe care il au plamanii in sanatatea si buna functionare a intregului organism;

•    amploarea mortalitatii si imbolnavirilor cauzate de fumat, la nivel global;

•    sublinierea legaturii dintre fumat si mortalitatea cauzata de tuberculoza;

•    efectele expunerii la fumul de tigara asupra sanatatii plamanilor pentru oamenii de toate varstele.

Modalitatile prin care tutunul afecteaza in mod negativ plamanii persoanelor care fumeaza sau care stau in medii in care se fumeaza:

  1. 1.           Cancer pulmonar:  

Fumatul este principala cauza a cancerului de plamani, responsabil pentru mai mult de 2/3 din decesele la nivel global, datorate cancerului pulmonar. De asemenea, expunerea la fumul de tigara, acasa sau la locul de munca, creste riscul aparitiei cancerului pulmonar. Renuntarea la fumat reducere riscul de cancer pulmonar. Dupa 10 ani de abstinenta ca fumator, riscul scade la jumatate fata de cel al unui fumator activ.

  1. 2.           Boli respiratorii cronice: 

Fumatul este cauza principala a bolilor pulmonare obstructive cronice. BPOC este termenul folosit pentru a descrie o serie de boli evolutive care duc la ingustarea cailor respiratorii si fac respiratia dificila.

BPOC moderata si severa afecteaza aproximativ 65 de milioane de oameni in intreaga lume. Cele mai intalnite afectiuni din sfera BPOC sunt emfizemul si bronsita cronica, dar BPOC poate include si astmul refractar (ireversibil) si unele forme de bronsectazii.

Fumatul este de departe principala cauza a BPOC, insa aceasta poate fi cauzata si de expunerea indelungata la poluarea aerului, la praf sau substante chimice.

Dat fiind faptul ca BPOC este o boala cronica, aceasta nu se poate vindeca, dar poate fi tinuta sub control. Medicatia si schimbarea stilului de viata, cum ar fi renuntarea la fumat, pot ajuta.

Riscul de a dezvolta astfel de boli este mai crescut pentru persoanele care se apuca de fumat la o varsta mai mica deoarece fumatul incetineste dezvoltarea plamanilor, in mod semnificativ.

  1. 3.           Tuberculoza:  

Tuberculoza afecteaza in mod negativ plamanii, reducand functiile acestora, iar fumatul accentueaza aceste efecte negative, crescand riscurile insuficientei respiratorii.

  1. 4.           Poluarea aerului:

Fumul de tigara este un puternic poluant in mediile inchise, continand peste 7000 de substante chimice, din care 69 cu puternic efect cancerigen. Fumul de tigara in incaperile inchise rezista in aer pana la 5 ore, afectand in continuare plamanii.

  1. 5.           Fumatul pasiv:

Expunerea fatului in viata intrauterina la toxinele din fumul de tigara impiedica adesea dezvoltarea si buna functionare a plamanilor.

La nivel mondial peste 165.000 de copii mor inainte de implinirea varstei de 5 ani de diverse boli respiratorii asociate fumatului pasiv. Copiii expusi fumatului pasiv au un risc crescut de a dezvolta boli respiratorii cronice.

 

Pentru celebrarea Zilei Mondiale fara Tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bistrita-Nasaud, in parteneriat cu Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud si Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Bistrita-Nasaud, au cuprins in calendarul de activitati urmatoarele actiuni specifice:

•         Desfasurarea de activitati punctuale de prevenire a consumului de tutun (informare/educare/constientizare) in mediul scolar;

•         Amenajarea unui punct de informare antitutun, in zona "Sugalete" din municipiul Bistrita, locatie unde vor avea loc urmatoarele activitati: aplicarea de chestionare in vederea stabilirii gradului de  dependenta si a motivatiei pentru renuntarea la fumat, oferirea de  informatii si date de contact  privind  institutiile care pot acorda sprijin in vederea renuntarii la tutun si alte droguri; demonstratii stradale antitutun: "masina de fumat", "plamanii afectati", "papusa fumatoare"; distribuirea unor materiale informative privind riscurile asociate consumului de tutun (pliante, afise, fluturasi).

Specialistii din cadrul Directiei Judetene pentru Tineret Bistrita-Nasaud au pregatit pentru vizitatorii standului informativ, o serie de actiuni/activitati ludice si atractive(ex: aruncarea unei tigari la cosul de gunoi, in schimbul primirii unui mar verde, ales ca un simbol al sanatatii si al vietii fara vicii), -  exprimandu-si in acest mod intentia de a renunta la acest comportament adictiv, extrem de nociv pentru    organism.

 

  

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG BISTRITA-NASAUD

0 comentarii3486 vizualizări31 mai 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0