Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 30 Mai 2020 - 8908 vizitatori azi
Un sistem imunitar puternic primavara aceasta cu surse naturale de vitamina C, antioxidanti si fibre.

Sistemul imunitar este prima linie de aparare a organismului nostru impotriva germenilor, virusilor, infectiilor si a altor agenti patogeni prezenti in mediul inconjurator. Desi stie singur cand sa se activeze, este nevoie ca in permanenta sa sustinem buna functionare a sistemului nostru imunitar printr-un aport de nutrienti, vitamine si minerale pe care sa le includem in alimentatia noastra. Iar primavara este anotimpul in care oferta de produse proaspete, bogate din punct de vedere nutritional si cu un continut redus de calorii, este foarte mare. Acest lucru face si mai usor rolul alimentatiei ca principal aliat al organismului nostru pentru a ne intari imunitatea.    

Alimente bogate din punct de vedere nutritional care ne ajuta sistemul imunitar sunt mai ales cele cu un continut bogat de vitamina C si antioxidanti, iar din aceasta categorie fac parte legumele verzi de sezon, cum ar fi salata verde, stevia, loboda, urzicile, spanacul sau ceapa verde. Consumate ca atare sau in salate, acestea completeaza necesarul de vitamina C al organismului, sunt hipocalorice, rehidratante si mineralizante si au rolul de a elimina toxinele acumulate in organism.

Salatele pot fi chiar si surse de fibre, alaturi de cereale si leguminoase pe care le avem la dispozitie indiferent de anotimp, sau chiar de grasimi sanatoase, daca adaugam nuci sau alte fructe oleaginoase, care nu doar ca le imbogatesc valoarea nutritionala, dar le ofera si un gust aparte. Iar cu cat continutul salatelor este mai divers si mai colorat, pot deveni chiar felul principal de mancare al zilei. Pentru un aport de proteine, le putem imbogati cu fasole uscata fiarta, al carei continut bogat de fibre stimuleaza sistemul digestiv, iar fitonutrientii impiedica deteriorarea celulara in urma actiunii radicalilor liberi, avocado, bogat in vitamina E si usor digerabil, tofu, bucatele de pui sau peste.

Totodata, fructele si legumele verzi sunt foarte bogate in luteina (o vitamina cu proprietati antioxidante care poate combate stresul oxidativ), vitamine, minerale si carotenoizi, iar frunzele verzi sunt surse de calciu si magneziu.  

"Alimentele vegetale, in general, sunt o adevarata minune pe care o putem oferi corpului nostru, mai ales in sezonul in care le putem consuma proaspete. Sunt usor de procurat si exista modalitati diverse de a le consuma si de a le combina, pentru a oferi organismului la fiecare masa combinatii alimentare ce asigura necesarul de nutrienti esentiali, vitaminele si mineralele de care avem nevoie pentru un sistem imunitar puternic", a declarat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.  

La fel de importanta pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic este si hidratarea, consumul regulat de lichide contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Pe langa apa, aportul de lichide ii poate fi asigurat organismului si prin diverse alte bauturi preparate din ingrediente naturale, cum ar fi ceaiurile neindulcite, sucurile de fructe si legume sau chiar si berea consumata in cantitati moderate. Pe langa faptul ca berea contine peste 90% apa, cerealele reprezinta unul dintre ingredientele sale naturale de baza si ii imbogatesc continutul de vitamine de tip B, precum niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) si acidul folic (B9). Alaturi de acestea, antioxidantii din cereale si hamei contribuie la imbunatatirea raspunsului sistemului imunitar la actiunea factorilor exteriori daunatori si ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi care pot.

Un studiu efectuat pe un esantion de 57 de adulti sanatosi a aratat o imbunatatire a capacitatii organismului de a face fata stresului oxidativ (combaterea radicalilor liberi) in urma consumului moderat de bere comparativ cu abstinentii, atat in cazul femeilor (de la 33.90 la 48.86), cat si al barbatilor (de la 27.39 la 39.25).[1]

"Relatia dintre consumul moderat de alcool si imbunatatirea imunitatii au fost cercetate de-a lungul timpului in numeroase studii internationale. Desi este un subiect care are nevoie de documentari suplimentare, exista rezultate care arata efecte benefice in situatiile de consum moderat, comparativ cu situatiile de abuz sau de abstinenta. In plus, exista studii care arata ca bauturile care au un continut antioxidant, precum este berea, ar putea proteja celulele sistemului imunitar.[2] Desigur, in cazul berii, beneficiile pentru organism ale acestei bauturi, aportul de vitamine, fibre si nutrienti pot aparea doar atunci cand este consumata cu moderatie, si anume 330 ml/zi in cazul femeilor si 660 ml/zi in cazul barbatilor", a adaugat dr. Corina Zugravu.

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionascu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17933389

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12142963

0 comentarii1197 vizualizări09 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0