Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 30 Mai 2020 - 8326 vizitatori azi
STOP deceselor cauzate de astm!

Ziua Mondiala a Astmului este marcata in intreaga lume in prima zi de marti a lunii mai. Evenimentul, organizat de catre Initiativa Globala pentru Astm (Global INitiative for Asthma - GINA), are ca obiectiveatragerea atentiei asupra astmului,imbunatatireacalitatiiingrijirii persoanelor cu aceasta afectiune si asigurarea tratamentului adecvat in fiecare etapa a afectiunii.

Sloganul din acest an este "STOP deceselor cauzate de astm!".

In contextul pandemiei COVID-19, Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) si Societatea Romana de Pneumologie (SRP) atrag atentiaasupra cum afecteaza aceasta situatie exceptionala in care ne aflampersoanele care sufera de astm.

"Este extrem de important ca pacientii cu astm sa evite in aceasta perioada complicatiile si sa fie foarte responsabili in ceea ce priveste tratamentul. Ii rog sa nu isi intrerupa terapia. Si ma refer atat la medicatia inhalatoare care cuprinde si corticoizi inhalatori, cat si la agentii biologici. Intreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune in pericol viata pacientului.Conceptul de prevenire a complicatiilor are acum o noua dimensiune. Devine evident pentru tot mai multa lume ce inseamna terapie intensiva si ventilatie asistata." spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.Aici este mesajul video integral al prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

"Este esential ca pacientul astmatic sa respecte tratamentul intocmai cu indicatiile medicului de specialitate, in conformitate cu faza bolii. Aceasta este singura cale de a evita exacerbarile si de a obtine controlul bolii. Astmul beneficiaza astazi de tratamente complexe, administrate cu ajutorul variatelor dispozitive inhalatorii, asigurand reducerea inflamatiei si spasmului bronsic, dar si de terapii biologice, care pot controla simptomele bolii, astfel incat chiar si persoanele cu forme severe sa duca o viata cat mai apropiata de normal. Imunoterapia cu vaccinuri alergenice ramane o alta metoda terapeutica rezervata unor cazuri de astm alergic, in special in populatia pediatrica."spune conf. dr. Roxana Bumbacea, presedinteleSocietatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica. Aici este mesajul video integral al conf. dr. Roxana Bumbacea, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

Contextul pandemic a scos in evidenta impactul bolilor respiratorii in general, al astmului bronsic in particular, ca o importanta problema de sanatate publica, problema care necesita supraveghere si evaluare continue. Datele epidemiologice arata in continuare o crestere importanta a numarului de pacienti, in conditiile expunerii la factorii de mediu - poluare, alergeni - sau sociali - fumatul, ceeace determina o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sanatate.

Un dialog continuu cu pacientii este important si din acest punct de vedere, atat SRAIC, cat si SRP considera ca migrarea spre digital a comunicarii medicale cu pacientii devine o prioritate. In acest fel, simptomele pacientilor vor fi identificate la timp si indrumarilemedicilor vor fi posibile fara ca pacientii sa fie nevoiti sa iasa din casa.

De altfel, specialistii SRAIC si SRP au pregatit mesaje video pentru pacientii cu astm. Acestea sunt disponibile aici:

ttps://www.sraic.eu/stiri/stop-deceselor-cauzate-de-astm  :

-      Mesaj despre Ziua Astmului, conf. dr. Roxana Bumbacea, medic primar alergologie si imunologie clinica, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica

-      Noutati in astmul alergic pediatric - sef de lucrari dr. Camelia Berghea, medic primar alergologie si imunologie clinica, vicepresedinte SRAIC

-      Actualitati in tratamentul astmului alergic sezonier- prof.dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic primar alergologie si imunologie clinica, vicepresedinte SRAIC.

https://srp.ro/zma2020.aspx : 

-      Astmul in 2020 - intre o schimbare majora de paradigma si recomandarile in contexul pandemiei - prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Noninvaziva din cadrul SRP

-      SRP si Ziua Mondiala a Astmului. Peste 14 ani de traditie in campaniile de educatie - prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie

-      Astmul la copii si Astmul sever - prof. dr. Roxana Nemes,presedintele viitor al Societatii Romane de Pneumologie

-      Astmul in contextul COVID-19 - conf. dr. Claudia Toma, Directorul Scolii SRP

-      Pacientii intreaba, noi raspundem

Pentru mai multe informatii despre astm intrati aici:www.invingeastmul.ro.

 

conf. dr. Roxana Bumbacea                         prof. dr. Ruxandra Ulmeanu

Presedintele Presedintele

Societatii Romane de Alergologie                Societatii Romane

si Imunologie Clinica                                  de Pneumologie

 

 

 

 

***

Despre astm

Astmul bronsic se caracterizeaza printr-o inflamatie cronica a bronhiilor, care determina spasme ale acestor cai aeriene, cu ingustarea lor brusca si imposibilitatea eliminarii eficiente a aerului in expir. Persoana cu astm simte ca se sufoca, tuseste, iar respiratia devine zgomotoasa, suieratoare. 

Astmul este o boala cronica tratabila, obiectivul fiind ca astmaticul sa duca o viata normala, cu conditia respectarii stricte a schemei de tratament recomandate de medicul de specialitate (pneumolog sau alergolog). Astmul controlat inseamna ca pacientul duce o viata similara unei persoane sanatoase, lipsa simptomelor sau a crizelor este rezultatul unui tratament corect.

In timp, astmul poate parcurge diferite stadii de evolutie, care necesita adaptarea tratamentului. O forma particulara este astmul sever, in care viata pacientului este profund afectata de simptomatologia care apare zilnic, reduce calitatea somnului si capacitatea de efort a persoanei respective, apar exacerbari - crize severe - care pun in pericol viata si impun interventii de urgenta.

Se estimeaza ca pana in anul 2025, 400 de milioane de persoane vor suferi de aceasta afectiune. Astmul este cauzat de alergii in peste 50% dintre cazuri la adulti si 80% la copii.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Sanatate Publica, in Romania, incidenta astmului are tendinta ascendenta, inregistrandu-se, in fiecare an 1,5 cazuri noi de boala la 1000 de persoane. Conform statisticilor, 1 din 20 de copii de varsta scolara poate suferi de astm. La populatia generala, prevalenta astmului bronhic in Romania este estimata la 4-6%, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

***


Despre GINA(Global INitiative for Asthma) 

Comitetul de experti GINA a publicat recent RAPORTUL GINA 2020. In acest moment, GINA nu mai este doar un ghid, ci o strategie bazata pe dovezi care integreaza atat aspecte teoretice, cat si aspecte practice privind translatarea evidentelor in practica clinica de zi cu zi. Ghidul intareste faptul ca recomandarile facute in editia anterioara, din anul 2019, reprezinta cea mai importanta schimbare in managementul astmului din ultimii 30 de ani. Noua strategie pentru reducerea riscului de exacerbari severe, aplicata la nivel populational, are un impact comparabil cu introducerea antihipertensivelor sau a statinelor in tratamentul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare.

Campania din acest an este sustinuta de (in ordine alfabetica): AstraZeneca, Chiesi, Mylan, Sandoz, Totem.

 

0 comentarii735 vizualizări05 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0