Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 30 Mai 2020 - 8344 vizitatori azi
Pacientii oncologici aflati sub tratament au dreptul la doua determinari ale infectiei cu SARS-Cov2.

Persoanele cu un diagnostic oncologic traiesc in zilele pandemiei cu noul coronavirus cu o presiune uriasa, dincolo de anxietatea asociata diagnosticului. Este teama de a nu sti daca si cum vor putea continua tratamentul, teama de a nu se imbolnavi de COVID-19, complicandu-si astfel situatia medicala, teama de a nu putea intra in legatura cu medicul si de a-si continua tratamentul. Toate acestea in acelasi timp cu incertitudinea resimtita cu privire la felul in care va arata viata si experienta lor cu boala, dupa starea de urgenta.

 Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania(FABC) si Asociatia Initiativa Pacientul 2.0. in parteneriat cu Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania (SNOMR) au pregatit un set de recomandari si informatii utile in sprijinul pacientilor oncologici atat in perioada pandemiei cu noul coronavirus, cat si dincolo de aceasta.

Documentul abordeaza urmatoarele aspecte relevante pentru pacientul oncologic:

  • o sectiune larga de intrebari primite de la pacienti si apartinatori, la care au raspuns conf. dr. Dana-Lucia Stanculeanu (oncolog, presedintele SNOMR) si dr. Amedeia Nita (oncolog)
  • prevederile adoptate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in legatura cu pacientii oncologici pe perioada pandemiei
  • proiectele prin care APCR vine in sprijinul pacientilor
  • informatii generale despre noul coronavirus si masurile de preventie si protectie recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii
  • sfaturi de nutritie de la specialisti in domeniu
  • recomandarile psihologului pentru depasirea cu bine a acestei perioade
  • linkuri utile pentru informarea corecta a pacientilor si familiilor lor

 

"In contextul actual, pacientii oncologici trebuie sa beneficieze de intreg sprijinul necesar din partea noastra si al altor asociatii si organizatii de pacienti, sa aiba acces la informatia critica necesara pentru a se proteja, dar si pentru a putea avea acces la tratament si investigatii urgente. Facem un apel si catre autoritati sa nu uite de aceasta categorie de bolnavi cronici care se confrunta acum cu mari si sa le acorde sustinerea necesara", spune Cezar Irimia, presedintele APCR.

Pentru pacientii cu cancer accesul continuu la tratament este esential, iar medicii oncologici au avut si au in continuare un rol vital in asigurarea continuitatii acestuia, in beneficiul persoanelor care traiesc cu un diagnostic oncologic.

"Pe toata perioada situatiei de urgenta pacientilor oncologici le este recomandat sa-si continue tratamentul si sa tina in permanenta legatura cu medicul lor curant. Pacientii oncologici nu fac parte din definitia de caz, dar gratie demersurilor  noastre, ei intra acum intr-o categorie aparte de testare. Adica pacientii oncologici aflati sub tratament au dreptul la 2 determinari ale infectiei cu SARS-Cov2 . S-a luat aceasta masura pentru ca asocierea dintre o afectiune oncologica si COVID -19 poate creste rata de mortalitate a acestor pacienti. Noi, medicii oncologi, am fost in linia intai si facem in continuare toate eforturile sa nu existe discontinuitati in administrarea tratamentului, pentru un management optim al bolii." declara conf. univ. dr. Dana-Lucia Stanculeanu, presedinte SNOMR.

Mediul online a devenit unul dintre cele mai importante canale de comunicare pentru pacienti, medici si autoritati, fiind vitala asigurarea unor informatii corecte, bazate pe evidente, din partea specialistilor aflati in prima linie de lupta impotriva COVID-19.

"Pacientul 2.0 este o platforma creata cu scopul de a oferi informatii despre sanatate verificate medical si pe limba pacientilor. Daca ghidul acesta digital va ajuta oamenii sa ajunga mai repede sau mai usor la diagnostic, tratament sau sprijin in incercarea lor, este tot ce ne-am putea dori." Lucian Ionita, co-fondator Pacientul 2.0

 

 

0 comentarii756 vizualizări07 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0